2012. augusztus 20., hétfő

A rizs

Nem iktattam kis a rizst az étrendemből, mert finom, nagyon sok jó makrot tartalmaz, és változatossá tehető vele az étrend.

Alapvetően két fajtája létezik, az afrikai és az ázsiai. Ezen belül is két típus létezik, a hosszú szemű és a rövid szemű. A rövid szemű rizs a japán és thai konyhára jellemző, a hosszú szemű rizs indiai eredetű. A rövid szemű rizs az egészségesebb, a “belek szivacsának” is nevezik.



Élettani hatása:

A rizs teljes értékű táplálék, egészséges, komplex szénhidráttal látja el a szervezetet. Glikémiás indexe magas, így túlsúlyosaknak és diétázóknak csak mértékkel ajánlható. Koleszterin- és szódiummentes, nem allergiakeltő, minimális zsírt tartalmaz. Az egyik legkönnyeben emészthető és hasznosuló fehérje. Gazdag aminosavakban, melynek összetétele nagyon hasonló az anyatejben lévő aminosavéhoz. A rizs mind a 9 esszenciális aminosavat tartalmazza. Ezekből épülnek fel a fehérjék. Ezen kívül tartamaz még a szervezet működéséhez fontos, nem esszenciális aminosavakat is.

(mindmegette.hu)

"Rizsfajták:

Barna rizs: az egyik legegészségesebb és teljes értékű táplálék. Magas a szelén, rost, mangán, magnézium, vas, B1-, B3-, B6 vitamin tartalma, ezenkívül E-, K vitaminok, esszenciális aminosavak és nyomelemek is vannak benne. Magas rosttartalma miatt segíti a belek megfelelő működését, felszívja a salakanyagokat, segít a székrekedésben. Rendszeres fogyasztásával megelőzhető az epekő. Ideális méregtelenítésre. A maga szelén tartalom segít megelőzni a bélrák, mellrák és egyéb rákos megbetegedések kialakulását. Csökkenti a koleszterin szintet, ezáltal megelőzhetők a szív- és érrendszeri betegségek. Kíváló fehérjeforrás. Stabilizálja a vércukor szintet. Lisztérzékenyek is fogyaszthatják, mivel gluténmentes.

Basmati rizs: Az indiai konyha alapköve. A Himalája lábainál termesztik már évszázadok óta. Hosszúszemű, és kissé illatos - a neve is azt jelenti, hogy az illatok gyöngye. A világ legjobb rizsének tartják - nem csoda, hogy évszázadok óta exportálják az Arab és Európai országokba. Íze aromás, kissé diós.

bioreznancia, szív és érrendszeri betegségekRizottó rizs: A leghíresebb rizottó rizs az Arborio, amely apró szemű rövid rizs. Más, rövid szemű rizs is alkalmas rizottónak. A rövid szemű rizs fajták elsősorban japán ételek és desszertek készítésére alkalmasak.

Jázmin rizs: Thaiföldről származik, illatos rizsnek is nevezik. Helyettesíthető a Basmáti rizzsel. Nagyon finom, aromás rizsfajta, kiváló ázsiai ételekhez. Nem ajánlott süteménykészítéshez vagy rizottó típusú ételekhez.

Fekete rizs: Indonéziából és a Phillipines szigetekről származik. Íze mogyoróra emlékeztet, nagyon finom fehér rizzsel elkeverve vagy rizs süteményekhez. A Kínában termesztett változata nem ragadós, és nagyon finom curry mellé – ezt néha vörös rizsnek is nevezi, mert a színe mély lila.

Vörös rizs: Rövid szemű rizs, kissé rágós, íze diós. Színe vörösebb lesz fözéskor. Finom barnra rizzsel kombinálva.

Vadrizs: A vadrizs valójában nem rizs, hanem egy vízi fű magja. Sioux and Chippawa-ból származik. Hosszú, fekete szemű, kissé rágós, és diós ízű. Tovább kell főzni, mint az átlagos rizst. Nagyon finom salátákban, levesben, vagy más rizzsel kombinálva. Továbbá nagyon egészséges – magas a protein, B6 vitamin, cink, magnézium tartalma.
magas vérnyomás, barna rizs, cukorbetegség
Ragadós rizs - Rövid szemű rizs: glutinous tartalma végett ragadós, kissé nyálkás. Elsősorban Észak-Thaiföldön és Kínában termesztik. Az örőlt változata fehér, az őröletlen fekete. Kínai és Thai ételekhez való, de kíváló rizs-alapú sütemények készítéséhez is.

Amerikai hosszú rizs - Cariline rizsnek is nevezik, mert South Cariline-ban termeleik. Ez a legnépszerűbb rizs Amerikában. Hasonlít az Európában termelt hosszú szemű rizsre. Főzés után kissé ragadós, és mivel nincsen jellegzetes íze, illata, így Európai ételek mellé kiváló köret.

Félkész rizs - Ez lehet barna, fehér hosszú vagy rövid szemű rizs. Őrlés előtt félig megpárolják, így nem veszít el annyit a vitaminokból, mint a fehér rízs. Sokszor hozzáadnak B viamint és vasat. Elkészítése könnyü - maximum 10 percig kell csak főzni.

Felfújt rizs - A felfújt rizst magas hőnyomás alatt párolják. Könnyű és ropogós, kiváló süteményekhez, kekszekhez vagy reggeliként."

Forrás: http://egeszsegedrearpikam.blogspot.hu/2009/12/rizs.html

3 megjegyzés:

  1. Megkérdezhetem hogy barna rizsből melyik "márkát" szoktad venni és hol? Köszike :)

    VálaszTörlés
  2. Riceland előfőzött 1 kilós, vagy Riceland előgőzölt tasakos- ezt szeretem jobban, könnyebb belőle tervezni, de a kilós is tökéletes. Hogy hol veszem, az az árától függ.

    VálaszTörlés