2012. augusztus 19., vasárnap

Napi bölcs


Vacsora

Fehérjeturmix volt, de van még egy kis túró, azt sztem megeszem nemsokára (olyan 50 g), 6. étkezés gyanánt. Totó még itt van. :)

Mai edzés 2012. 08. 19.

Na ugye, hogy meg lehet ezt csinálni fáradtan, álmosan, pihenésre vágyva, vendégségben! Komolyan mondom, sokszor nem is értem magam, hogy mi az a "hiszi" az edzés előtt... Most sokkal jobban érzem magam, nem vagyok (olyan) fáradt, az edzés alatt megivott 1 liter víztől belülről, az edzés utáni tusitól kívülről vagyok hidratált ;-) És edzés után kaptam egy "keresztgyereket", akire 1-1.5 óráig vigyázok. :) Ő az:


Na, léptem napozni és kutyiszitterkedni. Szép az élet! :)

Mai önmotivációm

Kegyetlen melegem van. Nagyon fáradt vagyok. Nemrég uzsonnáztam. Így, ahogy vagyok, ültő helyemben el tudnék aludni. Vendégségben vagyok. Csupa idealitás az edzéshez, nem? Semmi de semmi kedvem edzeni. De csak 2 nap van vissza az Asylumból. És szépen haladok. És megígértem magamnak, hogy végigcsinálom. Sőt, hogy nem csak az Asylumot, hanem megyek tovább, amíg el nem érem, amit szeretnék. Persze, hogy könnyebb lenne feladni. Egyértelmű, hogy egyszerűbb lenne enni a sütikből, és punnyadni vagy tévézni vagy bármi mást csinálni. De TUDOM, hogy ezt ma (is) meg kell csinálni. És azt is tudom, hogy csak elkezdeni nehéz. Így most azt mondtam magamnak, hogy a kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon, hogy most megcsinálom az edzést, és utána kifekszem napozni. De csak akkor, ha kész az edzés.

Uzsonna

Uzsonnára ugyanazt ettem, mint délben (levest nem), csak kis adagot, kis tányéron, kis villával :)

Ajándék


V.-től kaptam. Olyan jó, hogy megosztom itt is.
És V., itt is nagyon köszönöm!!! :)

Vendégségben: ebéd

Amit csak megszagoltam:

 



Amit ettem:




Plusz: 2 pohár víz. :)

Vendégségben: amit csak megszagolok...


Útra készen


A leglényegesebbek megvannak, víz a kocsiban, indulhat a banzáj.

Tervezés, ha elutazom itt és itt.

A gyümölcs

Tízóraira gyümölcsöt eszem. Szeretem, szinte mindegyiket. Lehet, hogy egy diétába, kúrába nem beilleszthető, de mivel én nem diétázom, nem folytatok kúrát, szinte nincs olyan nap, hogy ne ennék gyümit. Persze ésszel, mértékkel.

Íme egy cikk a különböző gyümölcsökről:

"Gyümölcsök élettani jellemzői

undefinedSzakirodalmi adatok alapján az áfonya az egyik legértékesebb biológiai hatóanyagokat tartalmazó gyümölcsünk. Kiemelkedő magas kálium tartalma, van benne továbbá kalcium, vas, magnézium, mangán, cink, kén, foszfor. Ezen kívül tartalmaz különféle gyümölcs savakat (pl.: almasav, citromsav), cukrot, pektint, flavonoid- és iridoid vegyületeket termése pedig antociánokat (mirtillin), C-, B1 vitamint valamint az A-vitamin provitaminját, niacint. Ezen összetevőinek köszönheti az áfonya az összehúzó (adstringens), az antibakteriális, az antioxidáns és a vizelethajtó hatást. Vérkeringési zavarokban, így az artériák és a vénákkal kapcsolatos rendellenességekben, a mikroszkópikus vérzékenység esetén, visszértágulatoknál a benne lévő mirtillin javítja a vénák és az artériák falának rugalmasságát, csökkenti a hajszálerek törékenységét.
Az áfonya jó vértisztító, ezért gyógyítólag hat az ekcéma, kiütés, pikkelysömör és más bőrbetegségekre. A látószervünk különféle betegségeinél (pl.: szürkületi vakság, szürke hályog, zöldhályog, cukorbetegségből eredő látás zavarok) is eredményesen használható. Ajánlható gyakori húgyúti fertőzésben szenvedőknek, vesekőképződésre hajlamosaknak, vagy akinek vesehomokja van, valamint vizeletpangás, magas vérnyomás, bélhurut, hasmenés esetén.
 
Az alma tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot, nyomelemeket, A, B komplex és C vitamint. Gyógyhatását a benne lévő ásványoknak köszönheti, amelyek az emésztési rendszerre hatnak. Magas a pektin tartalma, ami a sejtfal alkotó része. Fontos továbbá a héja, a cellulóz része, amely segít kisöpörni a beleket. Általánosságban véve, az alma tisztító hatású. Depressziós betegség és alacsony vércukorszint esetén - amikor az agy nem kap elég glükózt – ajánlatos az alma fogyasztása. Az alma savas tartalmával hozzásegít a gyomor és a belek mozgásának meggyorsításához. Pektin tartalma segíti az anyagcserét, valamint képes feloldani azokat a zsírokat (triglycerideket), amelyek a koleszterin lerakódását okozzák. Kiemelkedő a vér-, és máj-, vesetisztító tulajdonsága.
A körte nem tartalmaz kiemelkedő mennyiségű ásványi sót vagy vitamint. Tartalma azonban olyan összetételű, amelyet számos betegség gyógyítására felhasználhatunk. A gyomorbajosok és a vese bajosok számára a legjobb. A körtét általában gyulladásos betegségek gyógyítására használják, illetve az emésztési rendszerre és a légutak gyógyítására. Ez nem zárja ki azt, hogy a körte hasson az egész testre. Az átlagosnál nagyobb mennyiségű benne a boron, ami a csontok és az izmok állapotára jótékonyan hat. A körte hűsítőlég hat a gyomorhurutra és gyógyítja azt. A körte hasznos lehet a bélhurut gyógyításában. Az emésztési zavarok mind gyakoribbak az idősödő korban akkor is, ha nem fogyasztanak sokat. Csökken a gyomorsav és a bélmozgás, lelassul az egész emésztési rendszer. Ilyenkor egy körte elfogyasztása jót tesz a gyomornak és az emésztést is felgyorsítja. A körte fogyasztása segít a vért megtisztítani, és ezzel enyhíti a reumatikus fájdalmat.
A bodzának a népi gyógyászatban és az étkezésben a termése mellett a virágját nemcsak gyógyteának, de frissen, a nyári melegben frissítő italnak is felhasználhatjuk. A virágja tartalmaz izzasztó glikozidát, rutént, illóolajat, nyálkát, cukrot, cseranyagot kéksav glikozidát C vitamint stb. Termése tartalmaz gyümölcssavat, C, C2 és A vitamint, cukrot, cseranyagot, nyomelemeket, illóolajokat stb. A bodzavirág téli meghűlés esetén kiváló gyógyszernek bizonyult. Köhögést csillapító, vértisztító, enyhe hashajtó. Az egyik legbecsesebb tulajdonsága a szerves sav tartalma, amely mindkét féle bodzatermésben megtalálható, s rendkívül jó hatású a szervezetre. Vértisztító, és a flavonoidokat tartalmazó tulajdonsága következtében antioxidánsnak számít.
A levél nagy koncentrációban tartalmaz kéksav-glikozidokat mint a szambunigrint.
A bodzát meghűléses megbetegedések, hurut esetén, izzasztószerként és immunrendszeri serkentőként használják, vizelethajtó. Reumás bántalmakra nagyszerű gyógyír, de lázcsillapításra is ajánlják.
 
A csicsókában ásványok közül legtöbb benne káliumot és tartalmaz enzimeket is. Szénhidrátot is tartalmaz, ennek ellenére a cukorbetegek is fogyaszthatják. Régen a csicsóka értéke abban volt, hogy a téli egyhangú étrendet nyers táplálékkal színezte. Nemcsak a változatosságot biztosította, de elősegítette az emésztést a friss enzimjeivel. Ma fogyasztása azoknak ajánlott, akik súlyfelesleggel küzdenek. A kellemes ízű csicsóka lé, ha lassan kortyolgatva fogyasztjuk, akkor úgy hat, hogy huzamosabb ideig nem kíván az egyén ételt vagy italt. A vércukorral függ össze a csicsóka legértékesebb tulajdonsága. Olyan szénhidrátot tartalmaz, inulint, amely értékes fűtőanyaggal lát el bennünket fáradság érzetkor. Az inulin nem azonos az inzulinnal, amire a cukorbetegeknek szüksége van. A csicsókában található keményítőt azonban biztonságosan tudják használni, mert támogatja a lép, a máj, és a hasnyálmirigy munkáját, oly módon, hogy megfelelő szintre tudja hozni a vérben a cukrot.. Azoknak is ajánlatos, akik gyakran éreznek kimerültséget ok nélkül. A csicsókában aránytalanul nagy mennyiségű kálium található, más ásványokhoz viszonyítva. Keményítő tartalma a test meghajtását szolgálja, a kálium jelenléte pedig fokozza a meghajtást, így az izomteljesítményt nagymértékben elősegíti. A csicsóka fogyasztásával el lehet kerülni a vérnyomás emelkedését.
 
A csipkebogyó magas C-vitamin tartalma mellett B1-, B2-, K-vitamint, fontos ásványi anyagokat és nyomelemeket, valamint flavonoidokat, karotinoidokat és színagyagokat is tartalmaz. A csipkebogyóban a C-vitamin együttesen van jelen egyéb antioxidáns hatású, egészségvédő molekulákkal és szerepe van az oxidatív stressz káros következményeinek kivédésében, illetve minden olyan folyamat gátlásban (öregedés, számos krónikus betegség), ahol a szabad gyökök bizonyítottan szerepet játszanak.
Éppen magas C-vitamin-tartalma indokolja, hogy különösen ajánlott a meghűléses betegségek megelőzésére, illetve kezelésére.
 
A fekete berkenye a gyümölcsök és bogyósok közül a legmagasabb P-vitamin tartalommal rendelkezik, mely csökkenti a vér koleszterinszintjét, fenntartja a véredények falainak elasztikusságát és azok normális áthatolhatóságát. Az aronia pektinanyagai méregtelenítik a rossz bélműködés eredményeképpen keletkező toxinokat, megkötik és eltávolítják a szervezetből a radioaktív stronciumot és kobaltot. Antocianin és proantocianidin tartalma rendkívűl magas (480-510 mg/100g), ezen kívül karotinoidokban gazdag, C vitamin tartalma pedig a feketeribizli után következik. Az antocianinok a gyümölcsökben, zöldségekben előforduló nagyon erős antioxidáns hatással bíró vegyületek, ezért a fekete berkenye hatékonyan képes védeni a szervezet különféle sejtjeit és szöveteit a szabadgyökök károsító hatása ellen. Értágító hatása mellett a vérrög képződést is gátolja, segít a trombózis megelőzésében. Esszenciális zsírsav tartalma gátolja a bőr hámsejtjeinek korai öregedését. A fekete berkenyében lévő oxikumarinok segítik a normális véralvadást a P és K1 vitaminnal együtt.
 
A feketeribiszke hatóanyagait nyomelemek, flavonoidok, illóolajok, cseranyagok, rutin, és B-, C-, P-vitamin alkotják. Élettani hatásai közül ismert vizelethajtó, enyhe vérnyomáscsökkentő, köszvényes és reumás panaszokat enyhítő, vértisztító és izzasztó hatása, ezért hólyag, vese és prosztatabetegségek tüneteinek enyhítésére, reumás panaszok esetén valamint vérnyomás csökkentésére is használják.
A feketeribiszke elhízott embereknél növeli a vizelet kiválasztását, fokozza az epe termelését. Ezáltal a szervezetben gyorsabban zajlik az égés, csökken a testsúly. A feketeribiszke ásványi sói semlegesítik a savas bomlástermékeket, és megkönnyítik a szívizom jobb összehúzódását. A könnyen emészthető cukrok és a szerves savak elégésükkor lúgosítják a szervezetet, ugyanakkor elégetik az anyagcsere bomlástermékeinek egész sorát. Magas C-vitamin tartalma segít az influenza elleni védekezésben, az immunrendszer erősítésében, a fáradtságérzet leküzdésében. Óvja a sejteket a rákos folyamatoktól. Vas-, mangán- és réztartalmának köszönhetően növekszik a vörösvértestek és a hemoglobin mennyisége, ennek köszönhetően a gyermekek és nők vashiányos vérszegénységének kiváló természetes gyógyszere. B-vitamin tartalma idegvédő hatású.
 
A homoktövis talán a legértékesebb biológiai hatóanyagokat tartalmazó gyümölcsünk. Termését tibeti gyógyítók már több mint ezer éve alkalmazzák. Kiemelkedõen magas a C vitamin tartalma ( 450 mg/100g) További hatóanyagai a következők: A-, P-vitamin, almasav, kvercetinglikozida, xantofilt, fizalin. olajsav, izolinolsav, linolensav, mannit, peonin antocián, palmitinsav, sztearinsav. Karotinoid tartalma (16-28 mg/100g) szintén jelentős, valamint magas flavonoid tartalmának (310-2100 mg/100g) is köszönhető sokrétű pozitív élettani hatása. Kiemelkedő szerepe van az immunrendszer védelmében és erősítésében, zsíroldó hatású, fokozza az anyagcserét, így segít az optimális testsúgy megtartásában. Kedvezően hat gyomor- és nyombélfekélyekre is, védi a májat. Kozmetikai hatása is ismertek, gátolja a hajhullást és lassítja a ráncok kialakulását, erősíti a kötőszövetet, ezáltal csökkenti a narancsbőr kialakulását.
 
A bogyós gyümölcsök, így a málna is rendkívüli hatással vannak szervezetünkre, mert sok ásványi anyagot és C vitamint tartalmaznak. A málnát cukorbajra, vese és hólyagbántalmak ellen alkalmazzák. A népi gyógyászatban a magzat egészséges fejlődésére, gyermekszülés megkönnyítésére is fogyasztják. Vértisztító hatásai közé tartozik, a vércukorszint és a magas vérnyomás csökkentése, a vér körforgásának serkentése, a menstruációs zavarok megszűntetése, a szívműködés szabályozása.
 
A meggy mély bordó színe hihetetlen értékéről árulkodik, arról, hogy egyik leghatékonyabb antioxidánsunk. Megtalálható benne A és C-vitamin, szelén valamint biofklavon. Jótékonyan hat a vérre és ezzel több nagy szerv, így a máj és a vesék munkáját serkenti, hat továbbá a szívre. A B vitaminok minden fajtája megtalálható a meggyben, ez lehetővé teszi az emésztés munkájának kiegyensúlyozását, valamint az idegek működését is befolyásolja. Hat a légzőszervek gyógyítására, különösen meghűléses betegségek esetében. Hormonelégtelenség természetes úton való kezelésére szolgál. A meggy elsősorban a gyomor munkáját gyorsítja meg és azzal hat az egész emésztő rendszer mozgásának felgyorsulására. A legátalkodottabb székrekedést is megszűnteti a meggy, mert hat a gyomorsavra, valamint tisztítja a beleket, puha rostja pedig segít a massza eltávolításában. A szív működésének serkentése a meggy ásványi anyag tartalmának köszönhető. A kalcium, kálium és magnézium együtt dolgoznak a vér és az erek megtisztításán, a szívizom megerősítésén és a szabályos szívverés helyreállításán. A vér körforgására is hat, ritkítja a vért és mind több kapilláris erecske előtt nyílik meg ismét az út. Amint megtisztul a vér, valamint hígabbá vélik, a vese működése is megélénkül és így válik lehetővé, hogy a szervezetben felhalmozódó víz eltűnik a vizelettel. Közismert az is, hogy a meggy kitűnő vízhajtó. Alkalmas a köszvény, az alacsony vérnyomás, szájbetegségek és légzőszervi panaszok kezelésére.
 
A cseresznye tartalmaz káliumot, kalciumot, nátriumot, foszfort, stb. Van benne továbbá A, B, és C-vitamin. A cseresznye tartalmánál fogva kitűnő vértisztító. A téli húsos táplálkozás következtében hamarosan megtelik a szervezet húgykősavval, aminek lerakodása a csuklókban vagy az ujjakban erős fájdalmat okoz az idősebbek körében. A cseresznye segít megtisztítani a vért, aminek következtében enyhül, vagy elmúlik a fájdalom. A cseresznye hatása a vértisztításban jut kifejezésre, az pedig a bőrt tisztítja meg. Hormonelégtelenség, az a betegség, amikor a szervezet kevesebb hormont termel, mint kellene, így számos betegség alakulhat ki. A szintetikus hormonok veszélyesek lehetnek, sok nőnél ellenhatásként még rosszabb lesz a helyzet. Ezért helyesebb, ha a természetes hormonokhoz folyamodnak, amit a növények termelnek, így a cseresznye is. Ezek a hormonok segítenek helyreállítani a szervezet megbomlott egyensúlyát.

Az őszibarackban sok a boron és a kálium, így joggal mondhatjuk, hogy az izmok és a csontok ellátója. Boron tartamának köszönhetjük különleges adottságát, hogy emeli a férfi és női hormon szintjét a vérben. A és C-vitamin tartalmából következtethetünk, hogy kitűnő antioxidáns. Tartalmaz szelént is, ami maga is rákellenes anyag, tehát hormon kiegyensúlyozó tevékenységet végez. Az őszibarack gyógyító hatása az egész testre kiterjed, a vér és a test tisztítása. A főbb szervek is a máj, a szív, a tüdő, a vesék könnyebben gyógyulnak, ha tiszta a vér. Az őszibarackban az A és C-vitamin közös munkájának eredménye, hogy nagyobb az ellenállás a pattanások kifejlődésére és ellenállóbb a bőr a betegségekkel szemben. A gyümölcs segít a légzőszerv nyálkahártyáit egészségben tartani. Kitűnő arcpakolás, a bőr megtisztul, rugalmasabbá, fiatalosabbá válik. Tisztítja a húgyutakat, valamint vizelet hajtó és székrekedés gátló. Ösztönzi a víz kiválasztását is. Képes a testet megszabadítani a felgyülemlett vegyszertől, valamint a kisugárzásos szennyeződéstől. A computer használók körében ajánlatos minél több őszibarack fogyasztás.
 
A sárgadinnye tápértékét a következő anyagok határozzák meg: kalcium, foszfor, vas, nátrium, kálium, mangán, magnézium, réz, cink, kobalt, króm, A és C-vitamin, niacin, riboflavin, thiamin, folic sav. Jó hatást vált ki a vékony és vastagbélgyulladás, illetve a vékonybél végénél lévő zár gyulladása esetén. A sárgadinnye tartalmánál és természeténél fogva hűsíti és kisimítja a beleket, feloldja a feszültséget az idegekben és a belekben. Hatására a betegségben meglankadó immunrendszer erőre kap, növekszik az ellenálló képesség. Bőrkiütések és bőrbetegségek kezelésére is hatékony.

A kajszibarack víztartalma mintegy 85%, szénhidráttartalma megközelítheti a 10%-ot is. Rosttartalma jelentősebb, mint a savtartalma (citromsav). Cukortartalmának legnagyobb részét a szaharóz teszi ki. Rendkívül gazdag béta-karotinban is, ami az A-vitamin előanyaga. Élettani hatását tekintve ez az ''arany gyümölcs'' elsősorban szellemi munkát végzőknek lett teremtve, magas foszfor-, magnézium- és vastartalma miatt. Serkenti az agyműködést, a növekedést, javítja a látást, növeli az ellenálló képességet. A csontok, szövetek újjáépítésében is fontos szerepet játszik. Fogyasztása növeli a sejtek élettartamát, fokozza azok tevékenységét. Nyersen fogyasztva különféle betegségek esetén is jótékonyan hat (pl. megfázás, hörghurut, székrekedés).
 
A szederben nagyobb mennyiségben található vas, kálium, kalcium, magnézium, foszfor, kén réz, mangán, cink, boron, nikkel, szelén, króm. Tartalmaz továbbá nyomelemeket és vitaminokat. Baktériumölő tulajdonsága lehetővé teszi, hogy bármilyen súlyos a húgyutak betegsége, hosszabb, rövidebb idő alatt sikerül meggyógyulnia a betegnek. Megakadályozza a testben a húgykősav lerakódását és gyógyítja a köszvényt. Daganat keletkezésének megakadályozására, vagy növekedésének lassítására is használható, vérnyomáscsökkentő és vérszaporító. Esztrogént tartalmaz, a fitoeszrtogénnek rákmegelőző hatása van, valamint azok számára nyújthat gyógyulást, akiknek a szervezete nem tudja befogadni a szintetikus hormonokat, amelyekhez gyógyszer útján jutnak.
 
A szilva rendkívül gazdag káliumban (757mg/100g). Egyik legjobb vértisztító. Serkenti az emésztést, a legeredményesebb a székrekedés ellen. A szilvában lévő mangán hatására a szervezetben az emésztést segítő enzimek lökést kapnak. A kálium szabályozza, normalizálja a szív ritmusát és segít a test salakanyagainak kiürítésében. Véd a belső vérzések kialakulásával szemben. A szilva tisztítja a vért és csökkenti a vérnyomást.
 
A vörös szőlő gazdag antioxidáns hatású (bio) flavonoidokban, melyek a szabad gyököket közömbösítve védelmet nyújthatnak a rák, az érelmeszesedés és a szívkoszorúér-betegségekkel szemben. Csökkenti a vérrögképződés veszélyét.
Könnyen emészthető, kiváló vértisztító és vizelethajtó hatásának köszönhetően minden olyan bajra ajánlották, ami nehéz emésztéssel járt, vagy épp annak volt a következménye (pl. székrekedés, vese- és májbajok, vagy aranyér). Az idegrendszer kiváló táplálékának, az elveszett izomenergia pótlójának tartották (gondoljunk csak a szőlőcukorra). Sápadt, vérszegény, rosszul táplált betegeknél, idegesség, szívbaj esetén és női bajok ellenszereként alkalmazták. Tisztító hatásánál fogva köszvény, asztma és reuma kezelésére is használták.
 
Forrás: A Pannonicum termékek gyártója: http://www.pannonicum.co.hu/?menu=science"
 

Reggeli

Sajtkrémes kenyér lett volna paprikával, de mivel a sajtkrém megbuggyant, változtattam:

Túrókrém, teljes kiőrlésű kenyér, alma

Túrókrém: 100 g túró, fél adag vaníliás fehérjepor, 1 evőkanál amaránt, annyi tej, hogy elbírja a mixer.

Plusz a bögre tea és a pohár víz.

Ébresztő gondolatok

Jó reggelt! Vasárnap van!

Éjjel kivételesen csendes volt a város (leszámítva a néptáncfeszt zaját, de örülök, hogy van valami program, így nem mérgelődtem ezen).



Szokásnapló vezetve a fejemben, mérlegre pattanás megvolt, adatrögzítés pipa.
Az eddigi eredmények is tökéletesen igazolják, hogy ha az ember keményen edz és betartja a kaját, annak kézzelfogható hatása a testátrendeződés. Nem igazán értem magam, hogy miért kellett ennek a megvalósításával éveket várnom, de ezek szerint mint mindenhez, ehhez is fel kell nőni fejben. Örülök, hogy végre megtörtént, én már értem, milyen, amikor eljön az az igazi kattanás, és végre beindul a verkli. :)