2013. május 28., kedd

90/51. Napi menü

Szörnyen korán keltem, iszonyat fejfájásra. Algofl*x-szel indult a nap, de nem sokat segített. Ittam, majd egy óra múlva kicsit enyhült a fájdalom, és beazonosítottam: kezdődő bal oldali arcüreggyulladás. Bevetettem minden "csodaszeremet", de jobb nem lett. Viszont jelenésem volt monogram-druszámnál, Dr T. T-nál a pulmonológián, szokásos fél éves vizsgálat. A múltkori 70 után ma 64 %-ot fújtam a légzésfunkción, hát nem a legjobb, de semmi bajom, nagyon jól vagyok, így nem foglalkozom vele. (A doki amúgy sem foglalkozik vele, csak a saját költeményei érdeklik. . .)
Délután ledőltem kicsit, de egy csöpp alvás után megint szétment a fejem. Újabb Algofl*x és víz, és most sokkal jobban lettem. Viszont az edzést így nem vállaltam ma be.

Reggeli: pulyka saláta

Tízórai: 2 . 5 dl gyümölcs smoothie

Ebéd: boszi nugets, saláta, szerecsendiós karfiol püré, 1 kocka 85 %-os étcsoki

 
Uzsonna: 2 marék kesu
 
Vacsora: színes spenót saláta currys tojással
 


Folyadék: 1.5 liter

 És közben a nap is lemet. A fények ilyenkor veszettül gyönyörűek!

 
 

Színes spenót saláta



Bébi spenót, füstölt sonkaszeletek, retek, avokádó, currys sült tojás, lenmag olaj, pici só.

Karfiol püré

(2-3 adag püréhez)

400 g karfiolt rózsáira bontottam
Puhára főztem.
Leszűrtem.
A mixerbe tettem.
Hozzáadtam fél kávéskanál őrölt szerecsendiót, egy löttyintés Cocom*s sűrítményt, (Himal*ja)sót, őrölt fekete borsot.
Összemixeltem.

Boszi nugets-szel és salátával tálaltam.

Boszi Nugets

  1. A csirkemell filét vékony, kis (kábé 4x4 cm-es) darabokra szeleteltem.
  2. Először lenmag lisztbe forgattam.
 
3. Majd kicsit megsózott felvert tojásba mártottam.

4. Végül meghempergettem kókuszreszelékben.

 
5. Forró oliva olajban, közepes lángon mindkét oldalát megsütöttem.
 
6. Karfiol pürével és tökmag olajas salátával tálaltam.
 
Megjegyzés: isteni finom, nem érezni a kókusz ízt.


 

Pulyka saláta



Nagy marék felcsíkozott kellevelet, nagy marék spenótot megfonnyasztottam.
A megsózott pulykafalatokat  olivaolajon hirtelen átsütöttem.
Tükörtojást készítettem.
A zöldeket egy szelet felkockázott kápia paprikával díszítettem.

Tökmag

Fahéj itt
Curry itt
A füvesember tanácsai itt
Pekándió itt
Avokádó itt
Mandula itt
Kókuszzsír itt
Lenmag itt
Szezámmag itt
Mák itt
Útifű maghéj itt
 
 
 
A tökmag közvetlen emberi fogyasztásra is alkalmas, de olajat is préselnek ("ütnek") belőle, majd a visszamaradó "pogácsája" fehérjében dús takarmány. Hidegen sajtolt olaja gyógyszerek, kozmetikumok alapanyaga. A tökmag száz grammja 623 kalóriát tartalmaz. Magas a fehérje- (33,9/100 g) és a zsírtartalma is (50,5/100 g), esszenciális zsírsavakban gazdag. Alacsony viszont a szénhidrát- (3,6/100 g), annál jelentősebb az élelmirost-tartalma. Értékes összetevője a benne lévő nagy mennyiségű magnézium (970 mg/100 g) a kálium (920 mg/100 g), és az E-, F, B1- és B2-, D-vitamin, az Alpha, Béta tocopherol, valamint a szelén, cink és réz is.
Számos betegség megelőzésében jól használható:
Csökkenti a koleszterinszintet, ezzel enyhíti az érelmeszesedés (így a szív- és agyi katasztrófák) és a daganatok kockázatát.
Vértisztító hatású, így köszvény ellen is hatásos.
Férfiak számára különösen ajánlható, mert antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatóanyagai, köztük a Delta-7 fitoszterol védi őket a prosztata betegségekkel, a daganattal, a gyulladással és a prosztata-megnagyobbodással szemben,
Az sem közömbös, hogy a tökmag fogyasztása "fickósít" vagyis növeli a szexuális kedvet és a teljesítményt, egyfajta természetes potenciafokozó.
Méregtelenítő, májregeneráló, hólyagerősítő hatású, sebgyógyulás-serkentőként, féregtelenítőként és székletkönnyítőként is ismert. 
Fogyasztási tippek, ötletek:
Nyersen, pirítva vagy (mértékletesen) sózva közvetlenül is fogyasztható, de a legkülönfélébb ételek kiegészítője lehet. Krémlevesekbe betétként, saláták, péksütemények, müzlik gazdagítására is használható. Természetgyógyászok prosztata panaszok ellen tökmag kúrát ajánlanak: napi háromszor 5-10 szem alaposan elrágva, segít megelőzni a gyulladást és a vizeletpangást. A tökmagból főzött tea máj- és vesebetegség ellen is javallt. A hidegen sajtolt, sötét színű tökmagolaj illatos, pikáns fűszere a salátáknak.
Egyéb tanácsok
Egyszerre nagyobb adag tökmag vagy olaj fogyasztása hasmenést okozhat, úgyhogy inkább rendszeresen, kevesebbet ajánlatos alkalmazni belőle. Horzsolt, vágott sebek gyógyulását meggyorsítja, ha tiszta tökmagolajjal kenik be.
Érdekességek
Tapasztalatok szerint azokon a területeken, ahol sok tökfélét, tökmagot fogyasztanak (pl. Erdélyben), kimutathatóan kevesebb a prosztata megbetegedés.
A népi gyógyászatban a sütőtök magjának tulajdonítottak gyógyító hatást, hashajtóként, béltisztítóként, féregűzőként. A szarvasmarha házilagos gyógyítására is alkalmazták, az apróra tört, pirított tökmagot tejjel töltötték a beteg, nem kérődző állat szájába. Magyarországon a 30-as években és a II. világháború alatt már foglalkoztak olajtök, olajnyerés céljából termesztették. (forrás itt.)
 
Tökmagos boszirecept:
- sokmagvas kenyér itt
undefined