2015. szeptember 11., péntek

Bölcs

"A biztonságot nem mások teremtik köréd, hanem te magad. Te vagy a saját biztonsági hálód. Csak akkor érzed magad biztonságban, ha ezt elhiszed és magadban bízol. Onnantól kezdve mindegy, hogyan alakulnak a körülmények, merről fúj a szél, mert már tudod, hogy csak magadra számíthatsz."

 Vida Ágnes


Megtalálsz a Facebookon isBoszorkánykonyha

Lecsó télire, avagy őrizzük meg a nyár ízeit és színeit- tartósítószermentesen!








Egy hűtőszekrényben, ha az ember csak egy kicsit is odafigyel az étkezésére, hát még, ha ketogén az étrendje, mindig helye van a zöldségeknek. Ha lehetséges, akkor az abban a hónapban, az országában éppen érőknek. 
Nagyon sok hagymát, paradicsomot, paprikát kaptam A-tól, L-tól, G-tól. Ennyit képtelenség megenni. Ételt sosem dobok ki. 
Hogy ennek a sok házi finomságnak is a végére járjak, ma rászántam másfél órát és befőztem a zöldségeket: tartalékoltam kicsit a nyár színeit és ízeit, lecsó alap készült, tartósítószer nélkül tartósítva télire.
Az egész nem egy nagy vászisztdász, és megéri: a szürke, hideg hónapokban, vagy ha kicsit szűkebb a büdzsé, az ember csak előkapja és csodás étkeket varázsolhat belőle.

Előre szólok, hogy nem adok meg pontos mennyiségeket, magam sem használtam a mérleget. Ízlés -és alapanyag mennyiség- dolga, ki miből mennyit használ. Én imádom az összes összetevőt, viszont alapból viszonylag sok hagymár használtam, mert -szerény véleményem szerint- az adja meg a -magyaros- ételek alapját.


Hozzávalók:

# 6 ek zsír (én sertészsírt használtam) # vöröshagyma (nálam most 4 db közepes) # lilahagyma (nekem 4 db közepesem volt) # paprika (különböző színűek, ha van) # paradicsom (nekem volr koktélparától kezdve sok fajta) # só # olívaolaj

Elkészítés:

# Dunsztos üvegeket alaposan kimostam, forró vízzel jó alaposan újra átmostam, félretettem.
# Nekem nincs hatalmas lábosom, így a legnagyobb lábosomban és a legnagyobb serpenyőmben 3-3 evőkanál zsírt melegítettem.
# Közben megpucoltam és felkockáztam a hagymát. A meleg zsírra tettem.
# A következő lépésben megmostam a paradicsomot és a paprikát, a paradicsomokról leszedtem a szárat.
# A hagymát néha megkevertem, miközben először a paprikát csumáztam, kivágtam a gyanús (barna, foltos) részeket és darabolva a sült hagymára tettem.
# Közepes lángon dolgoztam.
# Miközben néha megkevertem a hagymás paprikát, a paradicsomokat szintén gyanútlanítottam: a száránál a zöldes részt és a foltos darabokat kivágtam, feldarabolva a többi zöldségre tettem.
# Kis összesütés után kapott kb 1 dl vizet mindkét edény, és nagy lángra kapcsoltam a tűzhelyet.
# Sóztam, addig kevergettem (nem kell túl gyakran), amíg a keverésnél, ahogy a falapát a lábos aljához ért, hallani lehetett, hogy az a zöldség kezd sülni.


# Egy nagy tálcára alátétet tettem, erre a forró edényt. A tiszta üveget is a tálcára tettem, tapasztalat: ha véletlenül mellécsöpög a lecsó, nem kell az egész konyhát takarítani, csak a tálcát elmosni.
# Még forrón üvegekbe mertem a lecsót.


# Minden -nem kicsordulásig- telemert üveget légmentesítettem: annyi olívaolajat öntöttem a lecsóra, hogy ellepje. Így nem kap oxigént, nem fog megromlani.
# A kész üveget lezártam a fedelével.


# Ha kihűlt, a helyére lehet tenni.


Lekvár itt és itt.
Hagyma lekvár itt.
Narancsos sárgarépa dzsem itt.

Megtalálsz a Facebookon isBoszorkánykonyha

Motiváció

"Amikor elkezdesz változni és változtatni eddigi életeden, sok ember fog ki- és besétálni.
Lesz, aki veled tart, de lesz, aki elhagy.
Akár barátság, akár szerelem, ezen ne bánkódj.
Te csak menj az utadon és éld úgy az életed, ahogy neked tetszik."

Sebeők Sarolta


Megtalálsz a Facebookon is: Boszorkánykonyha