2013. május 24., péntek

Mandula

Élettani hatásai


kép


A mandula bőségesen tartalmaz E-vitamint, fogyasszuk a méregtelenítő folyamatok serkentésére, ellenállóképességünk erősítésére.
Sok benne a B1-vitamin, a folsav, a riboflavin (B2-vitamin), a P-vitamin és a foszfor.
Gazdag ásványi anyagokban. A magnézium erősíti a csontozatot, serkenti a fehérjeképzést és fenntartja a szervezet kálcium-kálium egyensúlyát.
Remek rézforrás: elősegíti az oxigén szállítását, jó hatású a véredényekre és az idegrendszerre.
Cinktartalmánál fogva serkenti a sebgyógyulást.
Vastartalma miatt javasoljuk lábadozás, vagy vérképzési gondok esetén.
A belőle készült krém tisztítja és hidratálja a bőrt.
A lenyúzott magbélből nyert vitamindús mandulatejet évszázadok óta fogyasztják. A szója-, illetve húsmentes étrendben kedvelt ital kiváló fehérjepótló, és javítja az emlékezőképességet.
A mandulában egyidejűleg magas a fehérje és az élelmi rost mennyisége. Ez a kombináció segít a tápanyag-bevitel ésszerű szinten tartásában - vagyis bármennyire is olajos magot fogyasztunk, a mandula, növeli a teltségérzetet, és egészségünket is védi. Mérsékli a vércukor-szint hirtelen emelkedését.
Kedvező hatású egyes rákbetegségek megelőzésében.

Mire jó a mandula?

A mandula barna héját nem feltétlenül kell lehúzni. Kóstoljuk meg: könnyen lehet, hogy a rajtahagyott héj javítja az elkészített étel ízét és állagát.
A pirítás kiemeli az ízeit. 75 oC-ra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt kellően megpirul.
A barna héj lehúzásához mártsuk forrásban levő vízbe, majd öblítsük le hideg vízzel. Ekkor a héj lemorzsolható-lehúzható.
Darált mandulához érdemes a gépet ki-be kapcsolni: így nem mandulavajat, hanem egyenletesen apróra vágott mandulát kapunk.
Az európai konyha inkább édességekhez használja, de készíthetünk belőle sós rágcsálnivalót, és remekül illik sokféle zöldséghez, gyümölcshöz és húsos ételhez.
Próbáljuk ki salátákhoz. Illik hozzá az alma, a mustár, a mák. Párosítsuk zöldborsóval, cukorborsóval, szárzellerrel. (Forrás itt.)

90/47. Napi menü

Na, a mai is elég kusza nap volt. . . A 3 fix étkezést sikerült tényleg fixálni, és még edzés is volt délután, utána uzsi is.

Reggeli: tojás kelleveles salátaágyon.


Ebéd: marhasült résztával, salátával.


Edzés után uzsonna: 1 alma, 1 szelet kókuszkenyér narancsos sárgarépa dzsemmel.

 
Vacsora: tofus-sonkás tojás, párolt zöldség, marhasült


 
Folyadék: 2 liter

Bölcs (!)

Apa és fia sétálnak az erdőben. Hirtelen a fiú megbotlik, és éles fájdalmat érezve felkiált: Áúúúúúúúúúúúúúú.
Meglepetésére hangot hall az erdő gyomrából:
- Áúúúúúúúúúúúúúúúú.....!
Kíváncsiságtól fűtve a hang irányába kiált:
- Ki vagy te?
... ... de az egyetlen válasz ami érkezik:
- Ki vagy te?
Méregbe gurul a fiú és ezt kiáltja:
- Gyáva vagy!
... és a hang visszaszól:
- Gyáva vagy!
A fiú ránéz az Apjára és megkérdezi,
- Apa mi folyik itt?
Fiam - válaszolta az Apja. Figyelj csak! - majd elkiáltja magát:
- Csodállak!
... a hang felel:
- Csodállak!
Az Apja azt kiáltja:
-Csodálatos vagy!
... a hang pedig válaszol:
- Csodálatos vagy!
Majd az Apja elmagyarázza:
Az emberek ezt VISSZHANGNAK nevezik, pedig ez valójában maga az ÉLET! Az élet mindig azt adja vissza neked, amit te másoknak nyújtasz. Az élet tükröt tart cselekedeteidnek. Ha több szeretetre vágysz, adj több szeretetet! Ha megértésre vágysz, te is érts meg és tisztelj másokat! Ha azt akarod, hogy az emberek türelmesek és tisztelettudóak legyenek veled szemben, te is légy türelmes és mutass tiszteletet! A természet eme törvénye életünk minden területére érvényes. Az élet mindig azt adja vissza neked, amit te másoknak nyújtasz. Az élet nem véletlenek sorozata, hanem tetteidet tükrözi.

(Forrás itt.)

Kókuszzsír

A kókuszzsírnak 4 különleges tulajdonsága van, ami miatt túlmutat a hagyományosan használt zsiradékok lehetőségein. 

kép

1. Nem hosszú láncú zsírsavakból épül fel.
A kókuszzsír közepes lánchosszúságú zsírsavakból áll (Middle Chance Fatty Acid röviden: MCFA). Közepes lánchosszúságú zsírsavak emésztéséhez nem kell enzim. A kókuszzsír emésztéséhez nem kell enzim és emiatt teljesen másként viselkedik a szervezetben. Ez olyan fontos, hogy még egyszer leírom. A kókuszzsír emésztéséhez nem kell enzim. Gondolj bele micsoda megkönnyebbülés ez a szervezetnek. Az ebből fakadó előnyöket később megismerheted. (Pl. van, aki betegsége miatt nem fogyaszthat semmilyen zsírt)

2. Laurinsavat tartalmaz
A kókuszzsírban a közepes lánchosszúságon található zsírsavat, laurinsavnak nevezik. Ez a zsírsav antimikrobiális hatással rendelkezik. Tudom, hogy ez így kicsit szakmainak hangzik de ez az összefoglaló megnevezése. Úgy is írhatom kicsit hosszabban, a kókuszzsírban lévő közepes lánchosszúságú zsírsavak egyik legfigyelemreméltóbb jellegzetessége, hogy képesek megölni a kórokozókat és élősködőket. Az elfogyasztott zsírsav a szervezetünkben monogliceriddé és közepes lánchosszúságú zsírsavakká alakul, mindkettő jelentős antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, képesek elpusztítani a betegségeket okozó baktériumokat, gombákat, vírusokat és élősködőket.

3. Segítség a jobb immunrendszer kialakulásához.

Ismeretes, hogy az anyatej alapvető immunológiai védelmet biztosít a kisgyermekek első életévében. Ebben a védelemben a laurinsavnak fontos szerepe van. A laurinsav nagy mennyiségben található az anyatej telített zsírjaiban (3.5%). Ez a zsírsav segíti a csecsemő szervezetében az immunrendszer erősödését. Az anyatejen kívül a természet másik bőséges laurinsav forrása a kókuszzsír.(43%)

Ugye ez jól hangzik. Egy zsír, ami nem terheli a szervezetet és megvéd a fertőzésektől és erősíti az immunrendszert. De ez még nem minden!

4. Stabil szerkezetű.
A kókuszzsír ellentétben a növényi olajokkal stabil szerkezetű tehát sütésnél nem oxidálódik nem keletkezik benne méreganyag és az egészségvédő hatása nem csökken.

A kókuszzsírt olajnak, vajnak is nevezik. Ez a megnevezés a termőhelyén használt nevéből és állagából adódik, mert ott folyékony állapotú. Te is hívhatod, ahogy neked tetszik de érdemes tudnod kókuszzsír a helyes megnevezés, mert 92% telített zsír( a sertés zsír csak 50% telített) A kókuszzsír 24 fokon olvad, ezért nyáron, folyékony télen szilárd. (Forrás itt.)
 
Mire jó?
 
Használható főzésre, párolásra, hideg fogyasztásra, bőrszépítésre.
Magas vitamin- és nyomelemtartalma miatt sütésre nem ajánlott, mert elveszíti a vitamintartalmát.
A Candida gomba kezelése mellett a további előnyei:

1. Immunerősítő
2. Segíti a fogyást és javítja a pajzsmirigy alulműködést
3. Gomba, baktérium és vírusölő de a bélflóra baktériumait nem bántja.
4. Szív és érrendszeri betegségek megelőzése
5. Segíti a tápanyagok felszívódását
6. Javítja az inzulin felszabadulását és csökkenti a glikémiás indexet
7. Nem emeli a rossz koleszterin szintet
8. Máj epe gyomor és bélbetegségeknél csak ez a zsírt ajánlott
9. Ízletesebbé teszi az ételt, mert zsír ezért a fűszerek íze jobban érvényesül az ételekben,
10. Könnyen beilleszthető a napi használatba
11. Igazi energia bomba ezért serkentő szer helyett is használható (kávé stb.)
12. Kiváló haj és bőrszépítő anyag

Higgyen a természetben, mert nincs a világon semmilyen más zsír, ami ilyen sokrétűen segíti az egészségét.
Kókuszzsír használata a következő esetekben kimondottan előnyös:
Májbetegségek, krónikus hasnyálmirigy gyulladás, gyulladásos bélbetegségek, Hyperthyreosia, Coeliákia és felnőtt kori sprue, Hyperacid krónikus gastritis, Peptikus fekély, Rövidbél-szindróma, Poliszisztésztémás autóimmun kórképek, Szisztémás lupus, erythematosus, Dumping-szindróma, Muciviscidosisban, Nyirokszállítás gátoltsága.
Öregségi foltok, AIDS/HIV, Ízületi gyulladás és merev ízületek, Lábgombásodás, Baktérium és vírusfertőzések, Felfekvés, Pattanások, Test és lábszag, Kelések, Szoptatás, Zúzódások, Égések, Bursitis, Candida fertőzés ,Cserepes ajkak, Bárányhimlő, Ajakherpesz, Krónikus fáradtság szindróma, Megfázás, Hideg kezek és lábak,Vastagbélgyulladás ,Vastagbél betegségek, Székrekedés, Crohn betegség, Vágások és sebek, Korpa, Cukorbetegség, Pelenka kiütések, Bélproblémák, Száraz és kirepedezett bőr, Fülgomba, Fülgyulladás, Fülzsír, Ekcéma, Herpeszek, Fibromyalgia, Influenza, Epehólyag gyulladás, Hajbalzsam, Fogínygyulladás, Ínygyulladás és fogszuvasodás, Aranyér, Hipoglikémia, Hipotiroizmus, Immunrendszer, Gyomorrontás, Szájszag, Álmatlanság, Bélparaziták, Vese problémák, Libidó problémák, Máj problémák, Májfoltok, Hányás, hányinger, Vírusos fertőzések, Alultápláltság, Elhízás, túlsúly, osteomalacia, Súlyproblémák, Bőrgomba, Csontritkulás, Terhességi csíkok, Körömgomba és lábgomba, Leégés, Ráncok, Gombás fertőzés,
A felsorolás nem teljes. (Forrás itt.)
 
 

90/47. Edzés

 
 
1. Bemelegítés
 
2.
  • ugrókötél (1 p)
  • oldalra ütés (1 p)
  • guggolásból rúgás (1 p)
  • térdemelés könyökhúzással (2 p)
  • keresztütés (2 p)
  • felfelé ütés lábujj-érintéssel (2 p)
  • ugrókötél (1 p)
(6 kör)
 
3. Nyújtás
 
Iszonyatosan jó ez az edzés, marha tempós, zenére, egyszerűen nem lehet megunni, elfáradni annál inkább, már a 4. körben folyt rólam a víz. :-) És sztem az utolsó előtti gyakorlat szuper a belső-külső combra, legalábbis én kifejezetten ott éreztem rettenet mód feszülni az izmaimat :-)


Marhasült résztával, salátával



Marhasült:

A húst (3 adagot készítettem) reggel tenyérnyi szeletekre vágtam, késsel bevagdostam, befűszereztem: bors, csöpp só, sült csirke fűszer; visszatettem a hűtőbe.
Készítéskor kókuszzsírt olvasztottam, amin megfonnyasztottam 2 db közepes, cikkekre szeletelt vöröshagymát.
Erre tettem a hússzeleteket.
Nagy lángon mindkét oldalán átsütöttem.
Felönöttem annyi vízzel, hogy elfedje a húst.
Lefedve puhára főztem.
Majd mindkét oldalán hirtelen átsütöttem.


Részta:

Egy közepes sárgarépát megpucoltam, majd a hámozó késsel spagetti szerű szeletkékre aprítottam. Ez az én tésztám.

Saláta:

Lila hagyma, sárga kaliforniai paprika, vegyes leveles saláta.

Tojás kelleveles salátaágyon


 
Három kellevelet felaprítottam, a tányérra tettem.
Erre jött egy nagy marék vegyes saláta.
Kókuszzsíron megfonnyasztottam sóval és borssal 1 paradicsomot, 1 szelet sárga, 1 szelet zöld paprikát, 2 kis lila hagymát. Ez is a salátaágyra került.
majd készítettem egy tükörtojást, amivel megkoronáztam a salátát.

Ötzi sztori 16

Már egy órája ez szól lent, persze teljes hangerőn. Azt hiszem, ma már csak olyan 10-szer fogom ugyanezt a CD-t meghallgatni . . .

90/46. Napi menü

Ez a tegnapi napról szól, amikor is az egész nap iszonyatosan összevissza és kusza volt, így a kajálás is iszonyatosan összevisszára és kuszára sikeredett. Este nem volt net, így igyekszem most összeszedni és lejegyezni, mit, hogyan ettem.

Délelőtt:

Délután:
  • 1 kókusz kenyér,
  • 1 szelt sajt,
  • 1 kókusz kenyér,
  • 1 banán,
  • 1 alma,
  • 1 narancs.
  • fél kígyóuborka, 5 deka sajt
Este:
  • kolbászos tükörtojás, szezámos-lenmagos-tökmagolajas saláta
  • rumos csoki

 
(1425 kcal, 75g F, 133g CH, 70g zsír)

Mozgás: reggel edzés, és rengeteg lépcsőzés, rohangálás.

Folyadék: olyan 1 . 5 liter

A mai nap is olyan kusza lesz, mint a tegnapi, így csak 3 étkezést terveztem, reggelit, ebédet, vacsorát, és azt igyekszem fixen megenni.

Motiváció