2013. május 24., péntek

Mandula

Élettani hatásai


kép


A mandula bőségesen tartalmaz E-vitamint, fogyasszuk a méregtelenítő folyamatok serkentésére, ellenállóképességünk erősítésére.
Sok benne a B1-vitamin, a folsav, a riboflavin (B2-vitamin), a P-vitamin és a foszfor.
Gazdag ásványi anyagokban. A magnézium erősíti a csontozatot, serkenti a fehérjeképzést és fenntartja a szervezet kálcium-kálium egyensúlyát.
Remek rézforrás: elősegíti az oxigén szállítását, jó hatású a véredényekre és az idegrendszerre.
Cinktartalmánál fogva serkenti a sebgyógyulást.
Vastartalma miatt javasoljuk lábadozás, vagy vérképzési gondok esetén.
A belőle készült krém tisztítja és hidratálja a bőrt.
A lenyúzott magbélből nyert vitamindús mandulatejet évszázadok óta fogyasztják. A szója-, illetve húsmentes étrendben kedvelt ital kiváló fehérjepótló, és javítja az emlékezőképességet.
A mandulában egyidejűleg magas a fehérje és az élelmi rost mennyisége. Ez a kombináció segít a tápanyag-bevitel ésszerű szinten tartásában - vagyis bármennyire is olajos magot fogyasztunk, a mandula, növeli a teltségérzetet, és egészségünket is védi. Mérsékli a vércukor-szint hirtelen emelkedését.
Kedvező hatású egyes rákbetegségek megelőzésében.

Mire jó a mandula?

A mandula barna héját nem feltétlenül kell lehúzni. Kóstoljuk meg: könnyen lehet, hogy a rajtahagyott héj javítja az elkészített étel ízét és állagát.
A pirítás kiemeli az ízeit. 75 oC-ra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt kellően megpirul.
A barna héj lehúzásához mártsuk forrásban levő vízbe, majd öblítsük le hideg vízzel. Ekkor a héj lemorzsolható-lehúzható.
Darált mandulához érdemes a gépet ki-be kapcsolni: így nem mandulavajat, hanem egyenletesen apróra vágott mandulát kapunk.
Az európai konyha inkább édességekhez használja, de készíthetünk belőle sós rágcsálnivalót, és remekül illik sokféle zöldséghez, gyümölcshöz és húsos ételhez.
Próbáljuk ki salátákhoz. Illik hozzá az alma, a mustár, a mák. Párosítsuk zöldborsóval, cukorborsóval, szárzellerrel. (Forrás itt.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése