2013. július 6., szombat

INSANITY ASYLUM Volume 2 - My Favorite Moments

Most mit kerteljek? Hiányzik, no!
 

Napi menü

 
  • Rohanós reggeli
  • Tízórai: 1 szelet kenyér, meggy
  • Ebéd: brokkoli krémleves, natúr sült karaj paprikás curry szósszal, kurkumás zöldség fasírt, karotta
  • Uzsonna: meggy
  • Vacsora: nem ettem, mert nem voltam éhes. Viszont megittam másfél liter vizet uzsonnától estig. Kegyetlen meleg volt. De már délután esett, most pedig így este fél 10-kor jó kis viharral megjött a lehülés :)

Paleo 1*1

kép (csak illusztráció!!)
 
"Akik egészségük megőrzése vagy helyreállítása miatt vágtak bele a paleózásba, vagy betegségük, illetve gyógyulásuk miatt kezdik el a paleolit táplálkozást, azok számára mindenképpen jó, ha ezeket az irányelveket követik. Ebben az esetben az étrend optimális lesz, a gyógyulásban kifejtett hatása pedig a gyorsabb és hatékonyabb. Persze lehet ettől eltérni, és ez nem is okoz minden esetben gondot, de ha valóban szeretnénk elérni a célunkat, egészségük megőrzését vagy helyreállítását, illetve gyógyulásunkat, tanácsolom minden paleolit étrendet választónak a következőket:
  1. Soha ne egyél gabonaféléket és tejtermékeket még nagyon kicsi mennyiségben sem. A zab is gabonaféle, a kemény sajt is tartalmazhat hormonokat és természetesen tejfehérjét. A ghee szintén.
  2. Tartózkodj továbbá a finomított cukroktól, burgonyaféléktől (burgonya, paradicsom, padlizsán, paprika) és a hüvelyes termésű növényektől.
  3. Olyan ételeket egyél, amelyek csak állati fehérjét (hús, tojás), állati zsírokat, zöldségeket és gyümölcsöket valamint kis mennyiségben magvakat és magliszteket tartalmaznak. A növényi olajok közül a kókuszzsír és olíva olaj legyen a zsiradék. Az utóbbi ne legyen több mint az állati zsírok.
  4. A paleolit étrended nagyjából 65-70% állati fehérjét és zsírt tartalmazzon. Összességében a fehérje ne haladja meg a táplálék 30% át, a zsír legalább annyi legyen mint a fehérje! A maradék 30-35 % legyen az összes többi paleónak számító étel.
  5. A gyümölcsfogyasztás ne legyen 1 almánál több napi rendszerességgel. Ettől csak ritkán térj el, és döntően akkor, amikor érik az adott gyümölcs. Minden héjas gyümölcsöt pucolj meg, mert ártalmas méreganyagok lehetnek a külső felületén.
  6. Csak akkor egyél, ha éhes vagy.
  7. Akkor igyál, ha szomjas vagy. A tea és kávé lehet kivétel.
  8. Az édesítő szerek okozhatnak panaszt. Ilyen szempontból a legjobbtól indulva a következő sorrendet célszerű figyelembe venni. Méz, stevia, eritrit, xilit. (Magyarán, ha nincs méz, a legkevésbé rossz a stevia, ha nincs stevia…)
  9. Vitaminpótlás szükséges, ez tartalmazza a D vitamint 4.000-10.000 NE mértékben, illetve az omega 3 zsírsavat 1-3 g mértékben. Alaposan nézd, meg mielőtt vásárolsz, hogy olyan étrend kiegészítőt és vitamint válassz, amelyek lehetőleg nem tartalmaznak vivőanyagokat. tehát tiszták. Ellenkező esetekben kellemetlen tüneteket is tapasztalhatsz. ( zsibbadás, reflux, nyelvégés stb.)..." (Forrás: itt)



SZENDI GÁBOR:
Ajánlott és nem ajánlott élelmi anyagok a paleo étrendben (Forrás: http://www.tenyek-tevhitek.hu/paleolit-nyersanyagok.htm)

"Fogyasztásra nem ajánlott hüvelyesek:

1. az összes babféle
2. csicseriborsó
3. lencse
4. borsók
5. amerikai mogyoró
6. szója és szójakészítmények

Nem ajánlott keményítő tartalmú zöldségek:

1. burgonyafélék
2. manióka
3. keményítő tartalmú gyökerek
4. tápióka
5. jamgyökér (édesburgonya)
6. csicsóka

Fogyasztásra nem ajánlott gabonafélék:

1. árpa
2. kukorica
3. köles
4. zab (zabkorpa* GI:15; GL:8 /nyersen:15/)
5. rizs
6. rozs
7. cirok
8. búza
9. vadrizs
10. amarant* (GI:35; GL:21)
11. hajdina (GI:54; GL: 14)
12. quinona (GI:51; GL:18)
13. trikiále
14. kamut

*viszonylag alacsony szénhidrátterhelést jelentenek és glutént nem tartalmaznak. Kis mennyiségben kompromisszumként olykor fogyasztható.

Fogyasztható zöldségek:

1. articsóka
2. spárga
3. cékla
4. mindenfajta paprika
5. brokkoli
6. kelbimbó
7. karfiol
8. kelkáposzta
9. uborka
10. pitypang
11. padlizsán
12. endivia
13. zöldhagyma
14. káposzta
15. karalábé
16. mindenféle saláta
17. gomba
18. hagymák
19. petrezselyem
20. pasztinák
21. tökfélék
22. porcsin
23. retek
24. sárgarépa. fehérrépa
25. porcsin
26. alga
27. spenót
28. tomatillo (mexikói földi cseresznye)
29. paradicsom (sokak szerint kérdéses)
30. répalevél
31. vízi torma
32. kínai kel"


"Néhány dolog, amit nem ajánlott fogyasztani paleoban:
  • gabonák (minden gabona: búza, árpa, rozs, kukorica, rizs, köles, zab, stb. Nem csak a glutén miatt, a növényi lektinek és fitátok is problémásak és a keményítő tartalom. A rizs pl. gluténmentes, de lektinek és fitátok vannak benne.)
  • tej és tejtermékek (Egyik tejtermék sem. Kazein mint tejfehérje, laktóz mint tejcukor és növekedési hormon tartalmuk miatt)
  • finomított cukrok (metabolikus szindróma kialakulása, vércukorszint és inzulin problémák, elhízás...)
  • burgonyafélék (lektin tartalmuk és magas keményítő tartalmuk miatt nem fogyasztjuk, ide tartozik a paradicsom, paprika, padlizsán is; bár kellően érett állapotukban lektin tartalmuk meglehetősen alacsony
  • hüvelyesek (lektinek, fitátok, szaponinok miatt: földimogyoró, szója, bab, borsó...)

A lektinek, fitátok, szaponinok és a glutén nagyban gátolják a normális  és kellő tápanyag felszívódást. Így a növényben és a vele együtt fogyasztott egyéb táplálékban egyébként meglévő tápanyagok nem vagy csak korlátozottan szívódnak fel a bélrendszeren keresztül. Vitamin- és ásványi anyag hiányhoz vezethet...." (Forrás: itt.)

2013/ 28. heti menüterv

 
 
07.08-
(A)
H
K
SZ
CS
P
SZ
V
1.
30g fahéjas zabkása, kávé
1 szelet sajtos kenyér, kávé
200g gyümölcs, tea
1 tojásból rántotta,  sajt, zöldség, 1 szelet kenyér,
tea
1 szelet kenyér, sonka, sajt, zöldség, kávé
1 szelet
1 szelet
1 szelet
 kávé
2.
1 banán, mandula
1 alma, kesu
1 banán,
paradió
gyümölcs
gyümölcs
gyümölcs
 
mandula
mandula
kesu
paradió
3.
4.
saláta/zöldség
5.
hús/hal (és ha éhes vagyok, plusz zöldség)

  • Egy hónapra megyek most ki dolgozni (a váltótársam kérte, cserébe enyém az egész szeptember itthon), és a fél éves kinti tapasztalataim alapján állítottam össze az étrendemet.
  • Az étrend nem szigorú paleo, mert megmaradt a sajt, és mert próbaképpen visszakerült ritkán a zab.
  • A reggeliket (8-negyed 9) úgy terveztem, hogy kábé fele hideg legyen, fele meleg, nekem így vált be, hogy pl. az étel hideg, az ital meleg.
  • Terveztem második étkezést, azaz tízórait, de kint nem mindig vagyok éhes ez idő tájt. Azért legalább egy keveset igyekszem majd enni, de csak akkor, ha éhes leszek. Ha nem eszem meg a tízórait, a magok átkerülnek az uzsonnához.
  • A harmadik étkezés (fél 12-12) marad a kint jól bevált zöldség krémleves. Isteni, laktató.
  • A negyedik étkezés (15-16) saláta illetve zöldség.
  • Az ötödik étkezés, a vacsora (18) a hét elején biztosan hús lesz, viszem magammal itthonról.
  • A hét első hat napján a rendszer ez, vasárnapra terveztem egy "lazsa-kaja-nap"-ot. Mint látható, nem a mekiből fogok kaját rendelni és nem pizza hegyeket tolok be kólával, de pl. erre a hétvégére édesre terveztem a napi kaját. Egyrészt azért, mert hosszú lesz kint az egy hónap, szükségem lesz egy kis ízlelőbimbó-kényeztetésre, másrészt szeretném a szervezetem tudtára adni, hogy ha esetleg kevesellné a hétköznapi kaját, nem kell félnie, igyekszem mindent megadni neki, amire szüksége van. Harmadrészt a lelkemnek is jót fog tenni. :)
  • Edzésben újdonságosság lesz a kinti 1 hónap alatt. :)
  • Ez az étrend kiválóan dobozolható, jó szolgálatot tehet utazáskor, iskolába, munkahelyre pakolva, előre készülve. A zabkása biztonságosan vihető befőttes üvegben, a tízóraira a gyümölcs kis táskában, a magok zsebben is elférnek, a levesnek megfelelő egy termosz vagy befőttes üvegcse, az uzsonna (zöldség) zacskóban vagy kis dobozban, (saláta) műanyag, fedeles tárolóban is vihető. És ne legyetek nyuszik: ha barátokhoz mentek pl. vacsorára, és tudható, hogy pizza- avagy sütifíling várható, nyugodtam csomagoljátok csak a kis vacsitokat és a két fületeket használva az esetleges megjegyzésekre falatozzátok csak el a tervezettet.

Bölcs

Valahányszor elindulsz otthonról, húzd be az állad, emeld fel a fejed, és szívd tele a tüdőd levegővel, idd be a napfényt, köszöntsd mosolyogva a barátaidat, és szívvel-lélekkel szoríts mindenkivel kezet. Ne félj attól, hogy félreértenek, és egy pillanatig se törődj az ellenségeiddel. Döntsd el határozottan, mi a szándékod, aztán pedig egyenesen törj a cél felé. Legyen szemed előtt a magasztos cél, amit kitűztél magad elé - és akkor egy idő múlva észreveszed, hogy öntudatlanul is megragadod azokat a lehetőségeket, amelyek vágyaid teljesüléséhez szükségesek, ugyanúgy, ahogy a korallállatka kiválasztja a tenger habjaiból mindazt, amire szüksége van. Képzeld önmagadat annak a tehetséges, komoly, hasznos embernek, aki lenni akarsz, és ez a gondolat óráról órára jobban átalakít majd, hogy saját eszményedet megközelítsd.

 (Elbert Hubbard)
Valahányszor elindulsz otthonról, húzd be az állad, emeld fel a fejed, és szívd tele a tüdőd levegővel, idd be a napfényt, köszöntsd mosolyogva a barátaidat, és szívvel-lélekkel szoríts mindenkivel kezet. Ne félj attól, hogy félreértenek, és egy pillanatig se törődj az ellenségeiddel. Döntsd el határozottan, mi a szándékod, aztán pedig egyenesen törj a cél felé. Legyen szemed előtt a magasztos cél, amit kitűztél magad elé - és akkor egy idő múlva észreveszed, hogy öntudatlanul is megragadod azokat a lehetőségeket, amelyek vágyaid teljesüléséhez szükségesek, ugyanúgy, ahogy a korallállatka kiválasztja a tenger habjaiból mindazt, amire szüksége van. Képzeld önmagadat annak a tehetséges, komoly, hasznos embernek, aki lenni akarsz, és ez a gondolat óráról órára jobban átalakít majd, hogy saját eszményedet megközelítsd.
(Elbert Hubbard)

Issteni ebéd




Brokkoli krémleves (recept itt)
Natúr sült karaj paprikás curry szósszal (szósz recept itt)
Kurkumás zöld-ség fasírt (recept itt)
Karotta

Karotta


Megfőztem 3 nagy szál sárgarépát és 1 közepes édesburgonyát darabolva, sima vízben.
A főzőlé nélkül villával összetörtem.
Kész.
Se fűszer, se semmi más nincs benne, nagyon finom és nagyon laktató!

Kenyér kenyér






Azt hiszem, megvan az a kenyér recept, amit ki merek majd próbálni kenyérformában megsütve, mert szerintem sikerülni fog. És megvan az a kenyér, aminek az állaga nagyon hasonló a "hagyományos" kenyéréhez, tehát aki szeretne finom, puha, gluténmentes kenyeret sütni, annak csak ajánlani tudom.

Ebből készült (mivel éreztem, hogy ez nagyon oké lesz, rögtön dupla adagot sütöttem) a dupla adag:
  • 4 ek szezámliszt
  • 4 ek tökmagliszt
  • 4 ek kókuszreszelék
  • 4 ek lenmagliszt (minden lisztből az evőkanál púpozott)
  • 4 csapott ek útifű maghéj (szerintem enélkül is jó lenne, majd kipróbálom)
  • 1 csapott kk szódabikarbóna
  • himalaj*a só
  • őrölt fekete bors
  • 4 dl langyos víz
  • 2 ek oliva olaj
  • 8 tojás
Így csináltam:
  • A tojásokat szétválasztottam.
  • A fehérjét pici sóval keméyn habbá vertem. Félretettem.
  • Egy nagy tálban minden más alapanyagot összekevertem kanállal.
  • A masszához (és még mindig nem Felipe) kevertem a tojásfehérje habot.
  • Mivel nem mertem elsőre kenyérsütő formában kipróbálni, a nagy gáztepsit kibéleltem sütőpapírral, beleöntöttem, elegyengettem a tésztát.
  • A negyedére szezámmagot, a másik negyedére tökmagot szórtam.
  • 30 percig sütöttem gázsütő legmagasabb fokozatán, előmelegítettem előtte a sütőt.
Egyszerű, nagyszerű, finom!!! :)

(Alapötlet: Szakály Mariann)

Rohanós reggeli

Még ha rohannom kell is, akkor sem eszem meg akármit.

Ennek egyetlen titka van: csupa értelmes dolog van a hűtőmben és a speizomban.

És ha nem is a legszebben, akkor is elrendezem magamnak a tányéromon.

Mert biza az ember a szemével is eszik.

:-)

Kezdődik...


Nem tudom, pontosan hányadik, olyan 30. körül járhatok az idei csomagolásban, és ez csak a munkába utazásra vonatkozik.
Nem bántam meg, hogy váltottam, bár ez sem könnyű meló, de én választottam, és az előzőnél még mindig sokkal jobb.
Annyi a változás, hogy most egy kerek hónapra megyek. Augusztus lesz, mire hazajövök. Ha igaz, amit kintre időjárásügyileg előre jeleztek, akkor azt nagyon nem fogom bánni: max 27 fokos napi csúcshőmérséklet :) Szeretem :)
A ruhákat még át kell nézzem, soknak tűnik.
A sport cuccok egyértelműen jönnek velem.
Kajával nem tudok egy hónapra készülni, fagyóban a lenmag kenyér, a mákos süti, a buci. Ma sütök még egy kenyeret.
Kókuszsűrítmény, mák, kókuszreszelék, natúr vegeta, mandula- ilyesmiket viszek egy-egy csomaggal, mert ugye kint sosem lehet tudni, mikor jut el boltba az ember leánya.
Nem tudtam most se fizikailag (pihenés), se lelkileg, se sehogy felkészülni a hosszú etapra, volt itthon ezer más, ennél sokkal fontosabb dolog. Így aztán, ha eddig gondom is volt a spontaneitással, most ajándékba megkaptam. Mint még pár dolgot. Hát tényleg nem árt vigyázni azzal, mit kívánsz, mert meg fogod kapni! Oszt ha nem pontosan kívántál, akkor is megkapod, és csak pislogsz nagyokat, hogy oké, kösz, de nem ÍGY akartam! De erről majd máskor.
Megyek, összedobom a kenyeret, és átnézem a ruhakupacot.