2013. július 6., szombat

Paleo 1*1

kép (csak illusztráció!!)
 
"Akik egészségük megőrzése vagy helyreállítása miatt vágtak bele a paleózásba, vagy betegségük, illetve gyógyulásuk miatt kezdik el a paleolit táplálkozást, azok számára mindenképpen jó, ha ezeket az irányelveket követik. Ebben az esetben az étrend optimális lesz, a gyógyulásban kifejtett hatása pedig a gyorsabb és hatékonyabb. Persze lehet ettől eltérni, és ez nem is okoz minden esetben gondot, de ha valóban szeretnénk elérni a célunkat, egészségük megőrzését vagy helyreállítását, illetve gyógyulásunkat, tanácsolom minden paleolit étrendet választónak a következőket:
  1. Soha ne egyél gabonaféléket és tejtermékeket még nagyon kicsi mennyiségben sem. A zab is gabonaféle, a kemény sajt is tartalmazhat hormonokat és természetesen tejfehérjét. A ghee szintén.
  2. Tartózkodj továbbá a finomított cukroktól, burgonyaféléktől (burgonya, paradicsom, padlizsán, paprika) és a hüvelyes termésű növényektől.
  3. Olyan ételeket egyél, amelyek csak állati fehérjét (hús, tojás), állati zsírokat, zöldségeket és gyümölcsöket valamint kis mennyiségben magvakat és magliszteket tartalmaznak. A növényi olajok közül a kókuszzsír és olíva olaj legyen a zsiradék. Az utóbbi ne legyen több mint az állati zsírok.
  4. A paleolit étrended nagyjából 65-70% állati fehérjét és zsírt tartalmazzon. Összességében a fehérje ne haladja meg a táplálék 30% át, a zsír legalább annyi legyen mint a fehérje! A maradék 30-35 % legyen az összes többi paleónak számító étel.
  5. A gyümölcsfogyasztás ne legyen 1 almánál több napi rendszerességgel. Ettől csak ritkán térj el, és döntően akkor, amikor érik az adott gyümölcs. Minden héjas gyümölcsöt pucolj meg, mert ártalmas méreganyagok lehetnek a külső felületén.
  6. Csak akkor egyél, ha éhes vagy.
  7. Akkor igyál, ha szomjas vagy. A tea és kávé lehet kivétel.
  8. Az édesítő szerek okozhatnak panaszt. Ilyen szempontból a legjobbtól indulva a következő sorrendet célszerű figyelembe venni. Méz, stevia, eritrit, xilit. (Magyarán, ha nincs méz, a legkevésbé rossz a stevia, ha nincs stevia…)
  9. Vitaminpótlás szükséges, ez tartalmazza a D vitamint 4.000-10.000 NE mértékben, illetve az omega 3 zsírsavat 1-3 g mértékben. Alaposan nézd, meg mielőtt vásárolsz, hogy olyan étrend kiegészítőt és vitamint válassz, amelyek lehetőleg nem tartalmaznak vivőanyagokat. tehát tiszták. Ellenkező esetekben kellemetlen tüneteket is tapasztalhatsz. ( zsibbadás, reflux, nyelvégés stb.)..." (Forrás: itt)



SZENDI GÁBOR:
Ajánlott és nem ajánlott élelmi anyagok a paleo étrendben (Forrás: http://www.tenyek-tevhitek.hu/paleolit-nyersanyagok.htm)

"Fogyasztásra nem ajánlott hüvelyesek:

1. az összes babféle
2. csicseriborsó
3. lencse
4. borsók
5. amerikai mogyoró
6. szója és szójakészítmények

Nem ajánlott keményítő tartalmú zöldségek:

1. burgonyafélék
2. manióka
3. keményítő tartalmú gyökerek
4. tápióka
5. jamgyökér (édesburgonya)
6. csicsóka

Fogyasztásra nem ajánlott gabonafélék:

1. árpa
2. kukorica
3. köles
4. zab (zabkorpa* GI:15; GL:8 /nyersen:15/)
5. rizs
6. rozs
7. cirok
8. búza
9. vadrizs
10. amarant* (GI:35; GL:21)
11. hajdina (GI:54; GL: 14)
12. quinona (GI:51; GL:18)
13. trikiále
14. kamut

*viszonylag alacsony szénhidrátterhelést jelentenek és glutént nem tartalmaznak. Kis mennyiségben kompromisszumként olykor fogyasztható.

Fogyasztható zöldségek:

1. articsóka
2. spárga
3. cékla
4. mindenfajta paprika
5. brokkoli
6. kelbimbó
7. karfiol
8. kelkáposzta
9. uborka
10. pitypang
11. padlizsán
12. endivia
13. zöldhagyma
14. káposzta
15. karalábé
16. mindenféle saláta
17. gomba
18. hagymák
19. petrezselyem
20. pasztinák
21. tökfélék
22. porcsin
23. retek
24. sárgarépa. fehérrépa
25. porcsin
26. alga
27. spenót
28. tomatillo (mexikói földi cseresznye)
29. paradicsom (sokak szerint kérdéses)
30. répalevél
31. vízi torma
32. kínai kel"


"Néhány dolog, amit nem ajánlott fogyasztani paleoban:
  • gabonák (minden gabona: búza, árpa, rozs, kukorica, rizs, köles, zab, stb. Nem csak a glutén miatt, a növényi lektinek és fitátok is problémásak és a keményítő tartalom. A rizs pl. gluténmentes, de lektinek és fitátok vannak benne.)
  • tej és tejtermékek (Egyik tejtermék sem. Kazein mint tejfehérje, laktóz mint tejcukor és növekedési hormon tartalmuk miatt)
  • finomított cukrok (metabolikus szindróma kialakulása, vércukorszint és inzulin problémák, elhízás...)
  • burgonyafélék (lektin tartalmuk és magas keményítő tartalmuk miatt nem fogyasztjuk, ide tartozik a paradicsom, paprika, padlizsán is; bár kellően érett állapotukban lektin tartalmuk meglehetősen alacsony
  • hüvelyesek (lektinek, fitátok, szaponinok miatt: földimogyoró, szója, bab, borsó...)

A lektinek, fitátok, szaponinok és a glutén nagyban gátolják a normális  és kellő tápanyag felszívódást. Így a növényben és a vele együtt fogyasztott egyéb táplálékban egyébként meglévő tápanyagok nem vagy csak korlátozottan szívódnak fel a bélrendszeren keresztül. Vitamin- és ásványi anyag hiányhoz vezethet...." (Forrás: itt.)

8 megjegyzés:

  1. A paprika szerepel az ajánlott és a nem ajánlott élelmiszerek között is.Miért? Tene A

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mert nem létezik -eddigi ismereteim szerint- egyetlen, totálisan elfogadott "alaprendszer". Pl. a paprikát ezért tartják "kompromisszumnak" a paleóban néhányan. Ez egy elég komoly téma, érdemes a szakirodalmakat végigolvasni. És ki-ki döntse el maga a tények alapján, melyikben bízik meg. Én nem vagyok paleo szakértő, már lassan egy éve foglalkozom a témával, de még mindig sokat olvasok, tanulok.

      Törlés
    2. Mondjuk pl. ebben a témában sem bánnám, ha biokémikus lennék :)

      Törlés
    3. Köszi a választ!
      Én még csak most barátkozom a gondolattal, hogy elkezdem a paleot, de úgy tűnik, hogy sok lemondással jár, nem?Bab, borsó, paradicsom, paprika...a kenyér, ajaj!

      Törlés
    4. Én első lépésként elhagytam a tejtermékeket. És nem eszem glutént, hanem csak maglisztes dolgokat, azt is keveset. Ha ez megvan, jöhet sorban a többi. Iszonyat változatosan lehet enni és nagyon sokmindent, fel sem tűnik, hogy vannak, amik nem ajánlottak. Kenyeret sütök magamnak: nagyon egyszerű receptek, aki rántottát képes sütni, az boszikenyeret is :) És a kenyér mellett sütiket is lehet készíteni, bár én azt is ritkán eszem. Elsőre nekem eszement bonyolult volt a paleo, másodikra kezdtem felfogni, harmadik nekifutásra sokmindent megértettem. De gyakorlat teszi a mestert, és a puding próbája az evés, menet közben is lehet finomítani a dolgokon. Van, aki fejest ugrik a mélyvízbe és egyik napról a másikra átáll, nekem a folyamatos bevezetés jött be. Én egyelőre meghagytam a sajtot, paprikát, néha a paradicsomot. És még az étrendkiegészítők, vitaminok nem 100%-osak, de már legalább elindultam az úton. És sokkal jobban érzem magam. És ez a lényeg, mindegy, milyen neve van egy étrendnek/életmódnak. :-)

      Törlés
    5. Nagyon tetszik,hogy ilyen kitartó vagy és elhivatott,a blogod nagyon motiváló.Valahogy úgy érzem azért,hogy a nőknek sokkal több energiájuk van az életre, mint nekünk.De azért majd igyekezni fogok.

      Törlés
  2. Szia!
    Örülök, hogy rátaláltam a blogodra, gratulálok hozzá. Néhány hete szoktatjuk bele magunkat a paleóba. Ez a cikk is érdekes, hasznos információkat tartalmaz. Kérdésem az lenne, hogy itt az édesítőszerek közül a méz van kiemelve, minden mást e mögé sorol. Mivel ennek nagy a cukortartalma, amit a palóban próbálunk elkerülni, számomra ez ellentmondás, nem értem...
    A másik kérdés, vagy inkább döbbenet számomra: a csicsóka a nem ajánlott élelmiszerek közé van felsorolva. Mindenütt azt olvasom, hogy a csicsóka egészséges, alacsony GI-ű étel, és hasznos inulint tartalmaz. Akkor mégsem így van??
    Tudnál ebben segíteni, hogy megértsem, miért van így ez a két dolog? Előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Örülök, hogy tetszik a kis blogom :) Mézzel kapcsolatban: http://paleomedicina.com/hu/blog/2013/04/mez-vagy-nem-mez, csicsókáról: https://www.facebook.com/paleolit.taplalkozas/posts/448328978535587. Remélem, sikerült segítenem.

      Törlés