2012. szeptember 24., hétfő

Betegségmegelőzés

Ősz van. És jön a tél. Minden kicsit lelassul, elcsendesedik, szeretem ezt az időszakot. Viszont nagyobb a valószínűsége a megfázásnak, támadnak a vírusok... Mert a média ezt mondja? ha bemondják a híradóban, hogy jövő héttől influenza járvány várható, hirtelen rengetegen lesznek influenzások. Nem voltam soha beteges, felnőttként sem. 100 gyerek között dologozm, szinte lehetetlen, hogy mindegyikük mindenféle bacilusa, vírusa ellen felvértezzem magam. tavaly és 2010-ben is voltam influenzás évvégén, úgy döntöttem, idén kihagyom ;-) Aztán majd meglátjuk, de amit tudok, jelenlegi ismereteim alapján, azt megteszem.
 
 
A réteges öltözködéssel nincs gond. Az szuper lenne, ha egy igazán meleg lábbelit tudnék találni valahol magamnak, de addig marad a vastag zokni. Sapkát, sálat hordok, a kesztyű már nehezebb dió, na de nem is a kézfejemen keresztül szoktam felfázni :)
 
Nyáron 1000 mg C vitamint szedtem, most ősszel 3000 mg-ot, amit novembertől felturbózok 4000 mg-ra. (A C vitaminról itt is olvashatsz bővebben.) Emellett októbertől reggelente jön egy mokkáskanál propoliszos méz, és esténként kasvirág csepp.
 
A táplálkozásomról olvashatsz a blogon, igyekszem figyelni a minőségre, van gyümölcs és zöldség is az étrendemben.
 
És emellett ott az edzés, ami sztem nem kiskutya az immunerősítésben.
 
És ha arra is sikerül majd figyelnem a napfénymentes, szürke, borongós őszi-téli napokon, hogy a lelkemben minden nap legyen napsütés, akkor sztem sikerülhet, hogy baci- és vírusmentesen átvészeljem ezt az őszt és telet.

Olaszország 4

Olaszország 1 itt
Olaszország 2 itt
Olaszország 3 itt
 
Csodás helyeken is jártam, amíg Dél-Tirolban dolgoztam. maga a falu, ahol éltem, Sankt Leonhard is gyönyörű. És a hegyek is, az is, ahol laktam. Előtte sokan mondták, akik szerencsések, és jártak már ezen a tájon, hogy a Dolomitok az mesés, ez a táj valami csoda... Én meg csak hallgattam, és el sem tudtam képzelni, mi tetszik nekik benne annyira. na, most már én is tudom :))
 
 
Sok fantasztikus élményben volt részem életemben, ebből egy a hegymászsás. Egy pihenőnapon megmásztam egy 2400 méter magas hegyet, azt, amelyiknek a lábánál éltem. Elindultam farmerban és pulóverben. Tanultuk mi a suliban, hogy ha felfelé haladunk, akkor csökken a hőmérséklet, meg a növényzet, na egy a Magyarországon, a Dunántúlon, dimbecskék-dombocskák között élő nőcinek ez nemigen volt tapasztalat. Mert gondoltam: kapaszkodom majd a növényekbe. Csakhogy ott fent már tényleg nincsenek növények! És hideg van rendesen! Hát most már tudom. Csodajó élmény volt egyébként, azok a fantasztikusan tiszta színek, a hihetetlenül tiszta levegő, a hósipkás hegycsúcsok, a közelünkbe merészkedő zergék... Mennék még hegyre fel, bármikor, hatalmas, örökre szóló élmény :)

Napi menü 09. 24. hétfő (hosszú napos melós)

Reggeli: csokis zabkása.




 
30 g aprószemű zab kétszeres mennyiségű vízben megfőzve, hozzá 5 g kakaópor, édesítő (folyékony).

És csokis alma (következő képen balra), amit már a melóhelyre érve ettem meg:
150 g almát felkockáztam, leöntöttem 40 g saját készítésű, cukormentes lekvár és 5 g kakaópor keverékével.
 
267 kcal
4 g zsír
46 g CH
11 g F
 
 
Tízórai: 1 kornspitz, krémsajt, 70 g paradicsom (saját, a baldachinos kiskertemből) és kakaó 5 g kakaóporból, 250 ml tejből és 3 pötyi édesítőből.
 
(A képen a 2. "kupac".)
 
289 kcal
7 g zsír
42 g CH
14 g F
 
 
 
 
Ebéd: Túrós kifli (na, ez nagyon finom volt!)
A dobozba szeleteltem egy kornspitz felét, rátettem a túrókrém (150 g túró, 1 kis pohár natur joghurt, egy kis tej turmixolva) felét, majd még egy réteg kifli és újabb réteg túró jött. A tetejére pár szem szőlőt tettem. Jól is néz ki, na meg finom is. És laktató :) (A fenti képen a középső doboz.)
 
512 kcal
6 g zsír
75 g CH
38 g F
 
Uzsonna: Lekváros abonett, gyümölcsjoghurt.
3 abonett, 30 g lekvár a saját, cukormentes szilvalekváromból, és egy áfonyás gyümölcsjoghurt. (A képen jobbra.)
 
156 kcal
2 g zsír
26 g CH
8 g F
 
Vacsora: Gyümölcs shake
1 adag fehérjepor, 50 g gyümölcs. (majd akkor lesz, ha hazaérek.)
 
203 kcal
2 g zsír
16 g CH
31 g F
 
Összesen:
1427 kcal, 21 g zsír, 205 g szénhidrát, 101 g fehérje.
(Említettem már, hogy ez egy estig melós nap, így tényleg kell az energia, ezért magasabb ma a CH. Holnap kevesebb lesz, meg a kcal is. :))


Bölcs

Megjegyzések, motivésön

Olyan voltam, mint a csaj az utolsó képen. Most olyan vagyok, mint a csaj az utolsó előtti képen, csak a hasamon már kevesebb a zsír, a combomon viszont több. Megy a kalóriadeficit, odafigyelek az ételek összetevőire, és megy az edzés. Lassan emelni fogom a bevitt kalóriát, szerintem először a 20 után 10 %-os kalóriadeficit, amíg el nem érem az "álomsúlyt" (ami 57, de gyakorlatilag tök mindegy, mit mutat a mérleg, ha úgy nézek ki, ahogy tetszik).
 
Az ilyen és ehhez hasonló képek sztem csak iránymutatók, hiszen sok dologtól függ, hogy X testzsírszázalék mellett hogy néz ki az ember lyánya. Tény, hogy 29 körül volt az enyém, most 25 körül van. Tehát igenis lehet fogyni zsírból, az is tény, hogy ezt nem árt okosan csinálni: a kalóriadeficit mellett nem mindegy, mi van a tányéron, és nagyon kell az edzés is.
 
Érdekes a Beachbody edzések "mellékterméke": látszik 1-2 hasizmom, és a hátam, karon gyönyörűen izmosodik. Ahhoz képest, hogy én csak a combomból akartam fogyni és ezért kezdtem idén ezt az egészet, egész jó kis alakulás, amit eddig is véghezvittem. :)
 
Azt hittem, a testem majd szépen belefárad abba, hogy "nem kap elég kaját", meg hogy "sanyargatom" az edzésekkel. Aztán rájöttem, hogy nem a test fáradhat ebbe bele, hanem az elme. Bizony, én, az agyammal döntöm el, miről mit gondolok, és ezt hajtja végre a testem. Ha én fáradtnak, megfáradtnak gondolom magam, a testem bizony fáradt lesz és tiltakozik az újabb heti étrend összeállítása ellen. Csakhogy ismerem az agyamat, és nem fogom a tudatalattimnak megadni azt a lehetőséget, hogy ENNYI munka után most csak úgy fogja magát és bedurcizzon. Kegyetlen sokat küzdöttem azért (fejben, testben, lélekben), hogy most itt tartsak, ahol. Túl sok munka, idő, befektetés ez ahhoz, hogy nemám hogy feladjam, hanem hogy akárcsak lazsáljak is. Nem egyszerű mindig előre készülni a kajával, korán kelni az edzés miatt, és ugye egy nap nem csak kajából meg edzésből áll...
 
A hétvégén inkább pasik kerestek meg, és mondták el, hogy irigylik a kitartásomat, mert bizony ők nem sokat tesznek magukért, kinézni viszont szeretnének jól. nagyon jólesik, amikor megdicsérik a kitartásomat, mert bizony én nem voltam kitartó. Sőt.
 
Megyek hát tovább, mert nincs visszaút. Vár az előre, várnak az új kihívások, vár a végtelen :)))

Ez van...

Nincs otthon netem tegnap délutántól, így a melóhelyről tudok csak netezni, ma éppen nem sokat, mert estig vagyok, talán délután lesz egy kis idő rá.
Az élet ettől nem áll meg, és tuti, hogy ez is okkal történt.
 
Tegnap melós nap volt otthon is: hűtőleolvasztás, zárszerelés...
És ügyesen előkészítettem a kaját mára egész napra: idő sem igen lett volna netezni.
 
Tegnapi vacsi (heti menünél megtalálod):
 
 
Mára már tegnap este bepakolt kaja (heti menünél részletesen):
 
 
Mai reggeli: csokis zabkása
 
 
Utálom a rohanást és a kapkodást, de most mennem kell.