2014. április 21., hétfő

Út a cél felé 29. nap (Húsvét)

Vannak munkahelyek, ahol gyakorlatilag nincs hétvége meg hétköznap nevezetű dolog, hanem léteznek a munkanapok és azok a napok, amikor nem kell dolgozni menni. Mindegy, hogy ez éppen a hagyományos értelemben vett hétköznapra vagy hétvégére esik. Nálunk -hogy ne legyen olyan unalmas az élet- duplázás esete forog fenn: az én kis Koalám is és én is így dolgozunk. Tavaly én voltam Ausztriában a karácsony kivételével minden ünnepen, idén itthon vagyok, de K. dolgozik. Mint most, húsvétkor is. Így aztán csak ma reggel volt alkalmunk kicsit húsvétolni. 

Persze én kora reggel megcsináltam az edzés egy részét: 30 perc futás has intervallt.

Így különösen jólesett a húsvétos reggeli.

Tízórait nem ettem.

Ebéd: a maradék zöldségleves, spenót tojással.



És egy szeletke madártej süti anyutól. (Tudtam, hogy kiütéses leszek tőle -puding tejjel..., de ez most megérte.)


Délelőtti csiniben:



Virágzik a muskátli a teraszon :)



A pálmám meg már majdnem akkora, mint én :)



Aztán átöltöztem és elmentem a Dunára sétálni. Ez lett a Walk a mai programból, egy kerek órán át mentem.




Ja, előtte uzsonna1: répa, uzsonna2: szendvics.











Szép Mohácson, ahogy a sok régi...


... megfér a sok újjal.




Aztán autóztam egyet és fotóztam.


Bolond Boszi ugrabugrál a repcésben :)











Vacsora: hatalmas adag saláta főtt sonkával, tökmagolajjal.


A reggeli húsvétoláshoz még tartozik egy kis sztori, de erről majd később ;-)



Tiszta étkezés

A tiszta étkezés nem varázslat, nincs benne semmiféle hókuszpókusz. Leginkább egyfajta gondolkodás mód, és ez is elsősorban döntés kérdése.

kép

A tiszta étkezés nem diéta, nem fogyókúra. Az elején igényel némi szervezést, utánajárást, de aztán megy egyszerűen a maga útján. Életstílus ez, ami nem a fogyasztói társadalom és a média által felkínált -sőt inkább ránk tukmált- élelmiszereken alapul. Mivel nem kész, félkész, nem gyorséttermi ételekről van szó, meg kell tanulnod főzni. Hidd el, nem ördöngösség, nem kell hozzá drága szakácskönyveket vásárolnod, nem kell, hogy a sztár szakácsok nyomdokaiba lépj, csupán egy-két alap főzési technika elsajátítása után rájössz: sokszor finomabbak az otthon, általad készített ételek, sőt talán a társad is értékelni fogja, hogy veszed a fáradságot és saját készítésű vacsorával leped meg. Abban pedig biztos vagyok, hogy hosszú távon csakis előnyös hatásai lesznek.

kép

A tiszta étkezés alapja, hogy tiszta alapanyagokat használsz. No nem attól lesznek tiszták, hogy alaposan megmosod őket (persze azért ez sem árt), hanem például attól, hogy nem feldolgozottak, nem tartalmaznak adalékanyagokat, színezékeket, tartósítószereket, ízfokozókat. Amikor az ember elhatározza, hogy jó, akkor mostantól figyelek, mit vásárolok, mindez először kínainak hangzik, de az egyik első lépés: olvasni kell, nemcsak a könyvtárban, hanem az üzletben is. Az élelmiszereken található az összetevők listája és a tápanyag táblázat. Az összetevők listája annál szimpatikusabb, minél rövidebb. Nem árt, ha a tej csupán tejből készül, a húskészítmények húsból és fűszerekből. Ha a felvágott listája úgy kezdődik, hogy "hústartalom 38%", akkor józan paraszti ésszel is felteszi az ember a kérdést: de hát akkor mi az a maradék 62%?! Sajnos legtöbbször mindenféle adalékanyag, füst AROMA, kimondhatatlan nevű összetevők, mindenesetre nem hús, amiből elvileg egy húskészítménynek készülnie kellene. A tápanyag táblázatokból megtudható, mennyi kalóriát, szénhidrátot, zsírt, fehérjét (rostot, nátriumot...) tartalmaz az adott élelmiszer. Ennek a tanulmányozásába is gyorsan bele lehet jönni. Ha csak üres kalóriát tartalmaz, sem fehérjét, sem jó zsírokat, teljesen felesleges megvenni, nem fogja a testünk épségét szolgálni. Szóval olvass!

kép

A tiszta étkezéshez jó alapanyagokra van szükség. Ezek nagy részét nem a multiknál fogod megtalálni. Először is javaslom, hogy ha még nem jártál, menj el a helyi piacra. Itt érdemes beszerezni a tojást, a frissen szedett idény zöldséget és gyümölcsöt. A mi piacunkon lehet kapni házi készítésű sajtokat, mézet a termelőtől, házi füstölt portékát is. Ezek garantáltan nem Chiléből, Spanyolországból (...) érkeznek, nem kényszeréretten szüretelik és permetezik, hogy mire a standra kerül, beérjen; és nem mellékesen a környezetet is kíméled így, hiszen nem több ezer kilométerről szállítják, hanem csak a városból, a szomszéd falvakból. Sőt a pénztárcádat is kímélheted: az idény árut fillérekért beszerezheted a piacon.

kép

A tiszta étkezés első lépése, hogy kerülöd a hozzáadott cukrot. Ha képes vagy az azonnali váltásra, most menj a kamrába, tedd bele egy szatyorba az összes kristálycukrot és mindazokat az ételeket, amelyek tartalmaznak hozzáadott cukrot. Ja, hogy üres lesz a speiz? Hát, kérem, most legalább tapasztalható, hogy szinte mindenben található hozzáadott cukor. A szatyor tartalmát ajándékozd el. Ha fokozatosan szeretnél változtatni az étkezéseden, akkor először csökkentsd a cukor mennyiségét, közben cseréld le valamilyen számodra megfelelő édesítő szerre (méz, eritrit, xilit..., nézz utána bioboltban vagy az interneten), de az édesítést egy idő után teljesen el is lehet hagyni. A következő lépés az, hogy nem vásárolsz többet hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszereket.

kép

Ha a light, hozzáadott cukortól mentes, csökkentett szénhidrát tartalmú, fitnesz (...) feliratú dolgokra vetemednél, érdemes megint csak olvasni. Az édes íz eléréséhez gyakran használnak mesterséges édesítőszereket (maltit, fruktóz, szukralóz, aszpartam...); gyakran találkozunk szójával dúsított termékekkel; a "0% zsír" felirat is megtévesztő lehet, hiszen például egy joghurt milyen tejből készülhetett, ha nem tartalmaz zsírt? Az bizony már nem tej...

kép

A tiszta étkezéshez hozzá tartozik, hogy kerülöd a finomított lisztes dolgokat. Elsősorban a fehér lisztesekre gondolok. Ha ezen nőttél fel -mint én is-, először lehetetlen vállalkozásnak tűnik. Így azt javaslom: válts először teljes kiőrlésű dolgokra. (Ne teljes kiőrlésű liszttel készültekre, hanem ami olyan lisztből készült.) Majd jöhet a teljes elhagyás, süthetsz otthon magadnak is kenyeret, ha nagyon hiányzik (egyszerű, gyors, mindig sikerülő kenyér recepteket itt is találsz).

kép

Mivel a testünk hatalmas százalékban vízből épül fel és az életfunkciók helyes működéséhez nélkülözhetetlen a víz, a folyadékbevitelre sem árt figyelni. Nem azoknak szól ez, akik napi 1-1.5 (vagy több) liter vizet megisznak, hanem azoknak, akik eddig üdítőt, szörpöt, gyümölcsleveket, csak kávét ittak napjaik folyamán. Itt aztán lehet spórolni: nincs szükség sem az üdítőkre (tele vannak cukorral, adalékanyagokkal), sem a bolti szörpre (gyümölcs tartalmuk gyakorlatilag nulla, fölösleges cukorból és kalóriából áll). Szörpöt magad is készíthetsz idény gyümölcsből, ha nagyon szeretnél. Édesíteni sem kell, majd meglátod, ha már pár hónapja lejöttél a cukorról, hogy a gyümölcsök bizony önmagukban is elég édesek! Érdemes egyszer pár percet rászánni egy üzletben arra, hogy elolvasd a dobozos gyümölcslevek címkéit. Koncentrátumból készül a legtöbb, és ne tévesszen meg a 100% gyümölcs felirat! Száz százalékos az a gyümölcslé, amit otthon készítesz, amikor a meghámozott gyümölcsöt leturmixolod vagy kipréseled a levét. De ez sem folyadék, hanem élelmiszer: gyors felszívódású szénhidrát (cukor: természetes gyümölcscukor)! Jómagam csapvizet iszom. Az ásványvízről már leszoktam. Mert a műanyag palackokban tárolt ásványvíz nem biztonságos, a környékünkön üveges nem kapható. Napi 1-2 palack víz elfogyasztásával iszonyatos mennyiségű műanyag hulladékot termeltem. Kiszámoltam: ha felszerelünk egy víz szűrő berendezést (tervben van), tökéletesen behozza az árát, sőt olcsóbb is lesz az ivásra használt víz.

Sokat olvasni a tiszta étkezés kapcsán az étkezési gyakoriságról. Javasolják, hogy étkezz egy nap ötször. Vagy öt-hatszor. Hogy napi három étkezésed legyen csak. Szerény véleményem szerint mindenkinek magának kell tudnia, mikor és mennyit kell ennie ahhoz, hogy egyensúlyban legyen a szervezete, hogy jól működjön az anyagcseréje. Erről most nem is szólok részletesebben.

A mikor mit egyek is egy olyan kérdés, ami több misét is megérne. Nem mindegy, hogy csupán életmódot szeretnél váltani, mert szeretnéd megélni unokáid születését, vagy fogyni szeretnél, esetleg izom tömeget növelni. Plusz itt is jönnek a személyes adottságok és igények.

kép

Javaslatok:

1. fehérjék:
- húsok
- hal
- tojás
(- sajt, túró).

2. szénhidrátok és rostanyagok:
- zöldségek (cékla, sárgarépa...)
- gyümölcsök
- zab
(- rizs, quinoa, köles, édesburgonya, teljes kiőrlésű tészta).

3. zsírok
- hidegen sajtolt növényi olajok (lenmag-, tökmag-, olivaolaj...)
- halolaj
- kókuszzsír...

Főzési eljárások:
- Minél rövidebb ideig tart a sütés/főzés, annál több tápanyag marad az élelmiszerben.
- Nem kell tocsogó olajban/zsírban sütni a húst, elég az olaj spray vagy 1-2 evőkanálnyi mennyiség (ha paleozol, tocsoghat).
- Próbáld ki saláta öntetnek a balzsamecetet! Vagy a házi majonézt.
- A főzelékeket ne rántással, hanem önmagával sűrítsd: turmixold le a zöldség egy részét vagy az egészet!
- Hagyományos krumpli helyett használj édesburgonyát (batáta) vagy zellert!
...

Mint az elején említettem, a tiszta étkezés egy életforma. Ehhez a mozgás is hozzátartozik. Itt is lehetnek eltérőek a célok, de mindenféle különösebb cél nélkül is fontos, hogy a mozgó életmódra kifejlődött testünket ne hagyjuk az irodában, számítógép mellett vagy a tévét ülve bámulva, szemét élelmiszereket beletömve tönkremenni.

Nem megyek bele abba a témába, hogy "de ez drága", "de én ezt nem tudom megcsinálni", "de a férjem nem hajlandó így élni"... Mert ez mindenkinek a saját, egyéni döntése. Te döntöd el, mi a fontos Neked, Neked kell a saját testedben élned.

Íme, egy szuper motiváció ettől a fiatal hölgytől, aki elhatározta, hogy változtat az életén, nem lesz többé túlsúlyos! A kezdeti lelkesedése nem veszett el, kitartóan edzett és egészségesen étkezett és ennek eredményeként el is érte a célját. Nézd meg Te
kép
Hogy ne csak a levegőbe beszéljek, itt egy kép rólam is. És habár minden kezdet nehéz, egy percig sem bánom, hogy változtattam.


Már e bejegyzés megírása óta sokat változtattam, mert a szervezetemet veszem alapul.
Mindig olvass, tanulj, próbálgass, figyeld magad, szabd a dolgokat a saját szervezetedre!


A személyre szabott étrend itt

Megtalálsz a Facebookon is: Boszorkánykonyha