2012. november 14., szerda

Hús-vér motiváció 22

"Az agy az ember leggyengébb izma: ha az elméd felett győzedelmeskedsz,
olyan testet formálhatsz magadnak, amilyenről csak álmodsz!"

Hillary Swank, Oscar-díjas színésznő

Kevesebb mint fél év alatt szedett magára jó pár kiló izmot kőkemény edzésekkel egy filmszerep kedvéért.
 
 
És ha nem láttad volna még a Millió dolláros bébi c. filmet, azonnal nézd meg!

A kelbimbó

Kelbimbó vagy bimbóskel (a név tulajdonképpen nem is fontos), a Földközi-tenger mellékéről származó növényt a források szerint Belgiumban nemesítették a XIII. században, de Európa-szerte csak fél évezreddel később, a XVIII. században terjedt el. A káposztafélékkel rokon: a keresztesvirágúak családjába tartozik. A fás karószáron a levelek alatt körben teremnek a rügyszerű, dió nagyságú kis gömbök, ezeket fogyasztjuk. A kelbimbó színe, íze a kelkáposztáéra emlékeztet, de íze annál is lágyabb, a rostjai is finomabbak. Ennek a zöldségfélének a jelentőségét változatos felhasználhatósága, remek íze mellett az adja, hogy november-decemberben, akár enyhébb fagyban, hó alól is "szüretelhetjük", vagyis akkor jutunk gazdag vitamintartalmú friss zöldségféléhez, amikor már semmi más nem szedhető a kertben.
 
(flavin.eu)

Miért jó?

A káposztafélék általában is nagyon értékes táplálékaink, de a bimbóskel ezek közül is kiemelkedik gazdag tápértékével. Százgrammnyi konyhakész kelbimbó energiatartalma 36 kcal, 4,5 százalék fehérjét, 85 százalék vizet és 4,4 százalék ballasztanyagot tartalmaz. Vitamin és ásványi anyag tartalma jelentős: C-vitaminból a napi szükséglet másfélszeresét, (112 mg-ot) fedezi, ezen kívül B-vitaminok, K-vitamin, béta-karotin, valamint kálium, kalcium, magnézium, foszfor, nátrium, vas, kén, króm, gazdag forrása. Gyulladáscsökkentő, antioxidáns, rákmegelőző, immunrendszert erősítő, emésztést serkentő hatást tulajdonítanak neki elsősorban, de magas ásványi anyag- és vitamintartalma miatt más jótékony hatása is van.

Hogyan fogyasszuk?

Főzve, párolva sokféleképpen elkészíthető. Levesbe, főzelékként, köretként, rakott ételként, önállóan és más zöldségfélékkel együtt is ajánlható. Gasztronómiai szakemberek szerint a fűszerek közül a köménymag, a szerecsendió és a majoránna illik elsősorban hozzá. Arra kell vigyázni, hogy ne főzzük túl, nehogy elveszítse vitamin- és ásványi anyagtartalmát.

Tippek, tanácsok

Ha saját termésű kelbimbóról van szó, legjobb sokáig a száron hagyni, hiszen enyhébb teleket akár át is vészel és mindig friss szedésűt fogyaszthatunk. Ha piacon vásároljuk, figyelni kell arra, hogy élénk zöld színű, foltmentes bimbók legyenek. Az apróbb bimbók zsengébbek, kisebb a tisztítási veszteségük, a nagyobbakról a külső leveleket le kell szedni.

Érdekességek

A középkori Belgiumban kevés volt a megművelhető földterület, így olyan növényeket próbáltak nemesíteni és termeszteni, amelyek kis területen viszonylag sok termést adnak a növekvő lakosság ellátásra. (Forrás: itt.)

A tofu

Gazdag: lecitinben, fehérjében, rostanyagban, fitoösztrogénben, ásványi anyagokban, telített zsírsavakban, esszenciális aminosavakban.
Nem tartalmaz: koleszterint, tejfehérjét, tejcukrot, glutént, cukrot, sikért.
 
Ajánlják azoknak, akik laktózérzékenyek, tejfehérje- érzékenyek, lisztérzékenyek, galaktozémiások, diabéteszesek, köszvényesek, májbetegek vagy csak egészségesen szeretnének táplálkozni. Kedvező hatást gyakorolnak a szív- és érrendszeri megbetegedés esetén, a csontritkulás megelőzésében, a koleszterin szabályozásában, a stressz ellen, cukorbetegség esetén, vesebetegségnél, a változás korában, valamint a daganatos betegségek gyógyításában.
 
 
homemadedad.ca
 
Receptek a http://www.magdireceptek.blogspot.com -on.

A világon az egyik legnépszerűbb szójatermék a tofu, amely sajtkészítési eljárással készül. Abban különbözik a ma divatos reformélelmiszerek többségétől, hogy gyártása több mint 2000 éve ismert a Távol-Keleten, ahol ma is értékes, kedvelt élelmiszer. Kitűnő teljes értékű fehérjeforrás, amely lelki nyugalmunkat, kiegyensúlyozottságunkat biztosítja, testi-lelki erőt ad, egészségünket szolgálja.
Ez az egzotikus, semleges ízű, koleszterinmentes alapanyag a konyhaművészet bármely fűszerének felhasználásával az ízesítések végtelen változatát biztosítja, így sós és édes ételek is készíthetők belőle. Bármely nemzeti konyhakultúrába alapanyagként beilleszthető, akár a hagyományos magyar konyha teljes skáláját megalkothatjuk vele. Felveszi azoknak az élelmiszereknek az ízanyagát, amelyekkel együtt készíthető.
Rövid párolási, sütési időt igényel, a főzés során nem veszít értékeiből. (Forrás: itt.)

Recept: Mézes-mustáros tofu


100 g tofut felkockáztam, összekevertem 5 g mustár és 5 g méz keverékével, és 1 kávéskanál oliva olajon mindkét felét aranybarnára sütöttem.
100 g vegyes párplt zöldség és 50 g párolt brokkoli keverékével ettem.
(10 perces kaja.)

240 kcal, 17.2 g F, 21.3 g CH, 6.1 g zsír

Motiváció Jillian Michaelstől

Ha esetleg arra gondolsz, hogy talán ma mégsem kéne edzeni:


Asylum: Étkezési terv - alapok

Az Asylum 3. körét az étkezési tervével együtt csináltam végig, melynek ezek az alapjai.
 
  • 1. étkezés 7-8 körül: fehérje+keményítő (kb. 500 kcal)
  • 2. étkezés 10- fél 11 körül: fehérje+keményítő/fehérje+zöldség (kb. 400 kcal)
  • 3. étkezés fél 1-fél 2 között: fehérje+zöldség, és 3x hetente keményítő (kb 300 kcal)
  • 4. étkezés fél4-fél 5 között: saláta (kb. 300 kcal)
  • 5. étkezés fél 7-fél 8 között: fehérje (kb. 300 kcal)
  • 6. étkezés este 9-10 között: turmix, vagy a 4., 5. étkezésből.
Példa:

1.: tojásrántotta, sült édes burgonya
2.: csirkesaláta
3.: avokádós pulykasaláta
4.: vegyes saláta
5.: roston csirke, brokkolipüré
6.: Shakology (turmix)

  • Intenzív edzés mellett eleget kell enni ahhoz, hogy bírd az edzést.
  • Segítség ez az étrend ahhoz, hogy elkezdj egészségesebben táplálkozni és ezáltal elérni a kívánt súlyt.
  • Naponta 5-6-szor egyél keveset.
  • Az első étkezéskor fogyassz többet, a mennyiség az utolsó étkezésig folyamatosan csökkenjen.
  • Figyelj az adag méretére.
  • Egyél okosan: minőségi alapanyagokból.
  • Kell a szénhidrát is!
  • Vezess naplót.
  • Ügyelj a megfelelő folyadékbevitelre!
  • Kerüld az alkoholt.
  • A megadott recepteket, kalóriákat szabd magadra a célodnak megfelelően.
 Ezek voltak anno a heti menüim.
Mivel akkor nyár volt, most meg jön a tél, a gyümölcsökön (is) kell változtatni. És akkor még ettem friss sajtot és túrót, na ahelyett lehet gondolkodni a megoldáson...

1.
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
Reggeli
 
Friss sajt, bogyós gyümölcs
Banános-magvas zabkása
Kornspitz, paprika, kiwi
Gabonapehely, tej, 1 sajtkrémes buci
Frittata
Narancsos-diós zabkása
Tk kenyér, zöldség, felvágott
Tízórai
 
Dinnye
Pufirizs, sonka, zöldség
Banánturmix
Túró, kiwi
Körtés zabkása
Energiaszelet, alma
Túrós palacsinta
Ebéd
 
Tükörtojás, saláta, dinnye
Currys csirkegolyó, saláta
Zöldségleves, cukkinis rizs
Zöldségleve, sült hal, párolt zöldség
Tonhalas wrap
Borsó leves, pörkölt, saláta
Pörkölt, saláta
Uzsonna
 
Dinnye
Ágyas pároltka
Tomate mozzarella
Pikáns gombasaláta
Alma
Paradicsom saláta
Párolt saláta
Vacsora
 
-
Tojás saláta
Friss sajt salátaágyon
Fahéjas túró
Friss sajt
Friss sajt, zöldség
Körözött paprikában
6. étkezés
 
-
Fehérje turmix
Fehérje turmix
Fehérje turmix
 
fehérje turmix
Fehérje turmix
Fehérje turmix










3.
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
R
csokis zabkása
almás zabkása
amerikai
palacsinta
kornspitz szenyó
fahéjas zabkása
gyümis túró
kukoricapehely, tej
T
1 alma, 1 narancs
puding
turmix
1 alma, 1 narancs
smoothie
banán turmix
gyümi sali
E
hús, saláta
gyümi leves, csirkesali
túró-gombóc
spenót
túrós izé
kelkáp. főzi, tojás
rántott gomba, rizs
U
abonett meleg-szendvics, joghurt
gyümi-szósz
kukoricapehely, tej
kefír, mandula, sárga-répa
szenyó
szenyó
zöldség leves
V
turmix
1 tojás, 1 abonett
turmix
turmix
turmix
turmix
turmix
6.
turmix
turmix
turmix
turmix
turmix
turmix
turmix
ö:
1342 kcal, 23g zsír, 153 g CH, 121 g F
1391 kcal, 18 g zsír, 164 g CH, 126 g F
1491 kcal, 23 g zsír, 191 g CH, 120 g F
1335 kcal, 40.3 g zsír, 148 g CH, 76.3 g F

Asylum
3. kör,
Asylum
étrend 2.
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
Reggeli
 
50 g zabkása, 5 g kakaópor, 30 g kukoricapehely, tej
80 g gabonapehely, tej
itt
’Boszi-csoki-koki shake’
itt
banános-magos zabkása
itt
175 g túró, fahéjas gyümölcs
40 g gabonapehely, tej
sajtkrémes kenyér, paprika
Tízórai
 
1 alma, 1 barack
175 g túró, 1 kiwi
itt
csirke saláta
itt
hamis pizza
2 tojás, 2 abonett
gyümölcs
gyümölcssali
Ebéd
 
rizses hús, káposztasaláta
ld. itt
sült hal, párolt zöldség
itt
tonhalas tortilla
itt
sült hal, zöldség
20 dkg hal, 2 főtt krumpli, saláta
15 dkg csirkemell, rizs, párolt zöldség
15 dkg hal, párolt zöldség
Uzsonna
 
saláta
itt
tonhalsaláta
itt
zöldséges rizs
katt
saláta
paradicsom saláta
alma-dió saláta
saláta
Vacsora
 
friss sajt
sült túró
itt
spenótos tojás
katt
zöldséges tojás
turmix
turmix
turmix
6. étkezés
 
turmix
turmix
turmix
turmix
turmix
turmix
turmix