2013. február 19., kedd

Bölcs

"Minden lehetséges. Csak ami lehetetlen, az tovább tart."
 (Dan Brown)
 
Fénykép: "Minden lehetséges. Csak ami lehetetlen, az tovább tart." (Dan Brown)
itt

Mit együnk, mit ne együnk?

Szerény véleményem szerint fontos, hogy az ételeink alapanyagait, annak minőségét és tápláló hatását figyeljük. Hogy a szénhidrátbevitel ne csupán gabonából (kenyér...) álljon, a zsírok "jó zsírok" legyenek (lenmag-, tökmag-, oliva olaj...)... Mert nem mindegy, hogy miből áll az a bevitt napi adag. Pl.:
 
 
Ez után a mennyiség sem mindegy. Általában az ember szeme éhes csak egy ebéd után, nem árt megvárni azt a sokak által hangoztatott 20 percet, amíg az agyba is eljut, hogy hé!, hát ettél már! Minden hókuszpókusz nélkül: ha az ember lassan eszik, ez a dolog sokkal könnyebb. Az adagok elosztásához egy kis segítség lehet:
 


 
Nem árt rendszeresen étkezni.
 
Azt hiszem, az alap, hogy a finomított cukrot és lisztet messze el kell kerülni. Jómagam hosszú évek óta egyáltalán nem eszem finomított cukrot, nincs is otthon, és bár a legelején bele akartam halni, ma már nem hiányzik. Persze a cukornak sok neve, sok fajtája van, érdemes utánanézni, mi is az a cukormentes: hogy bizony maltit, szukralóz, fruktóz... kell-e nekünk.
 
A folyadékról sok szó esett már a blogon is. Saját tapasztalatból tudom, hogy a 2.5-3-4 liter napi folyadék hogy fel képes turbózni az emésztést, milyen széppé varázsolja a bőrt, mennyire jó hatással van a kedélyállapotra...
 
És persze, ha az ember gyermeke még testmozgásra is adja a fejét (és ez nem csak annak fontos, aki fogyni/izmosodni... szeretne!!!), a végén még jól fogja érezni magát a bőrében :)
 
 

Napi menü 02.19. (Ausztria)

Reggeli+tízórai: 2 zsömle, 4 szelet (házi) sonka, 1 nagy paprika.
 
Ebéd: 1 adag lasagna, 100 g vegyes saláta balzsamecettel.
 
Uzsonna+vacsora: 400 g cékla, 60 g Bon Fromage camembert sajt.
 
+1: 1 adag Biotech Iso Whey Zero turmix.
 
1368 kcal, 96 g F, 139 g CH, 50 g zsír
(28% F, 40% CH, 32 % zsír)
 
Mozgás: két óra séta.
 
Folyadék: minimum 2.5 liter.
 
Heti menü itt.
Heti edzés itt.

Heti edzésterv 2013/8. hét (Ausztria)


O-ó! Gyönyörű, vékony combok!!!

Mivel a munkám fizikilag egyáltalán nem megterhelő, sőt, sokat ülök, kifejezetten jólesik, hogy minden délután legalább egy, de inkább két órát sétálunk. Csakhogy ez a séta nagyon lassú tempóban zajlik, tehát a szervezetemnek egyáltalán nem jelent megterhelést. Tisztában vagyok vele, hogy egy jó kis súlyzós edzés sokat lendítene a dolgon, de egyelőre erre itt nincs lehetőségem. Így igyekszem legalább átmozgatni az izmaimat. Az első kinti etap tapasztalata, hogy szintentartásra megfelelő így az edzés, de szeretném elérni az álomsúlyt. Ezért egészítettem ki néhány edzésnapot kardioval. És ezért is fogom az összes gyakorlatot, ahol csak lehetséges, gumikötéllel végezni. És természetesen az étkezésre (főleg az alapanyagokra és a mennyiségre) is odafigyelek továbbra is.

Hogy a dolog pihenés része is rendben menjen (hiszen ekkor regenerálodnak és fejlődnek az izmok), ezen a héten háromszor fogok csak korán kelni, ezeken a napokon délután is aludni fogok; kétszer pedig délutánra tettem az edzést, így reggel aludhatok akár negyed 8-ig is.

Két hét múlva, otthon pedig kiderül majd, milyen sikerrel jártam :)

02.18-
H
K
SZE
(reggel)
CS
(reggel)
P
(reggel)
SZO
(du.)
V
(du.)
 
utazás
pihenő
- felhúzás
- fekvő-támaszból
 lábhúzás
- felülés
+ kardio
- kitörés
előre
- fekve
nyomás
szűken
- kitörés
oldalra
- könyök-nyújtás
fej fölött
- vállszéles
guggolás
+ kardio
- has
kardio
- ugrókötél
- oldalra ütés
- guggolásból
rúgás
- térdemelés
könyökhúzással
- keresztütés
- felütés
- ugrálókötél

Recept: Babsaláta

Hozzávalók (két személyre):
  • 25 dkg tarkabab,
  • 3 szál újhagyma vagy felkarikázott lila hagyma,
  • csipetnyi só,
  • őrölt fehérbors,
  • pár csepp fehér borecet,
  • oliva olaj.
itt

A babot sós vízben megfőzzük (ha konzerv babot használunk, leöblítjük), lecsepegtetjük, hagyjuk kihülni, összekeverjük a többi hozzávalóval. Tálaláskor petrezselyem zölddel vagy snidlinggel megszórhatjuk.
Persze ízéls szerint tehető még bele fűszer, tálalható joghurt öntettel is, akkor az ecetet ki lehet hagyni belőle.

Fogyás zsírból

Fogyni?
Igen!
Tartósan? zsírból?
Igen!
 
 
Hogy mennyire nem mindegy, hogy gyorsan vesztünk-e izomtömeget (fogyunk) vagy odafigyelve, izmot megőrizve fogyunk zsírból, azt sztem mindenki tudja, aki diétázott már, aki kipróbálta az ilyen-olyan fogyókúrákat.
 
"Hogyan veszíthetünk zsírt? 1. Tanítsuk meg a testünket arra, hogy a tápanyagot izomba szállítsa. Ennek legjobb eszköze a súlyzós edzés. Ez adja meg testünk jó formáját is. 2. Adjunk testünknek megfelelõ minõségû és mennyiségû táplálékot – ez egyáltalán nem kevés táplálékot jelent, a testnek megvan a pontosan meghatározható szükséglete, amelyet ki kell elégíteni! 3. Mivel az 1. és 2. pont szerint izmainkat feltöltjük tápanyaggal, el tudjuk veszíteni a zsírt, ennek legjobb eszköze az aerob edzés! Aerob tevékenységet mindig véghez testünk, amikor nem végez izommunkát, az alvás is aerob tevékenység, de persze kevés ahhoz hogy sok zsírt veszítsünk vele. Az aerob edzés lényege hogy olyan mozgást végzünk, amely nem jelent nagy izommunkát, mégis folyamatos, monoton mozgás, amely megemeli a pulzusunkat. Az izmokra ható csekély intenzitás miatt nem kell glikogént használnunk, van testünknek ideje arra, hogy a zsírokat használja fel energiaforrásként. Bõvebben lásd. aerob edzés. Amennyiben a fenti feltételek közül a táplálkozás nem megfelelõ, vagy nem tudunk szírt veszíteni, vagy izmot vesztünk, általában ez a kettõ együtt ját. Az izomvesztés akadályozza a zsírvesztést. Az éhezés vékony, de zsíros testet eredményez, fonnyadt izomzatot."
 
A teljes cikk itt.