2024. augusztus 31., szombat

Szombat: nagy túra, egyebek

Nagy túra. Mohács-M6-Szedres-Kölesd-Tamási-Hőgyész-Szekszárd-M6-Mohács. (M-val, ezer fokban, a sofőr én voltam. Az autó 3-szor jelezte a veszélyt: álljak meg pihenni, mert fáradt vagyok. Tulajdonképpen csoda, hogy csak 3-szor, mert hazafelé már nagyon küzdöttem az elemekkel és hogy ne aludjak el vezetés közben.)

Első állomás Kölesd, kolbászt és sonkát vettünk a szokásos helyen. (Nagyon finom és jóval olcsóbb mint Mohácson.)

Tamási, temető. Rendbe tettem anyuék sírját, gyertyát gyújtottam itt is, a nagyszüleimnél is, a nagybátyáméknál is.


Hőgyész, keresztanyum. Fél 2 körül értünk oda, ebéddel és sütivel várt minket. Jó volt látni, beszélgetni. Ahogy anno anyutól, tőle is két szatyor mindenféle földi-házi jóval jöttünk el, itt is nagyon köszönöm!

Mivel szülinapomkor csak telefonon beszéltünk, most kaptam csokit, ami mellé választhattam virágot. Ezt a kaktuszt hoztam, nagyon jól mutat a többi mellett a teraszon. :)


Hőgyész temető. Amint felértem, összefutottam T-val, aki el is jött velem, amíg minden rokonom sírjánál gyertyát gyújtottam, közben beszélgettünk.

Szekszárd, M6, itthon bolt, haza.

Kipakolás, tusolás, kis hűlés a klímában.

Írtam magunknak egy órarendet itthonra is. És számoltam. Van nap, amikor 8 órát a suliban vagyok (úgy, hogy folyamatosan, végig órám van, szünetekben ügyeletek). A többi napon is rengeteg az órám, (2 kivételével) mind összevont. Ugye van az a törvény, hogy este 6-ig kell felügyeletet biztosítani. Viszont a feltételei nincsenek meg: ki fogja csinálni? Oké: nincs fix napi munkaidőnk, csak a heti 40 óra. De ez egyszerűen még hármunknak sem fér bele a heti 40 órájába. Túlórát ugye nem fizetnek erre. De mondjuk valahogy beosztjuk, lefelügyelem a heti 40 órám maradékát. Akkor mikor készülök órákra? Mikor javítok dolgozatot? Mikor adminisztrálok? P. S. azt mondta, sajnálja, ha valaki nem fér bele a napi 8 órába. Én meg azt fogom sajnálni, ha úgy fogok dolgozni, ahogy az egyik régi, volt kolléganőm: beesek órára, ott előveszem a tanmenetet, megnézem, mit kell az adott órán csinálni, kiadom a feladatot: tankönyv x., munkafüzet y. oldal. Max én csak ott ülök, és nem nyomkodom egész órán a telefonomat (mert már törvény tiltja -megjegyzem: diktatórikusan, nem jogosan-, hogy nálam legyen a mobilom tanórán).

Aztán megnéztem, milyen rendszert lehetne kialakítani étkezési szempontból. Kettő nap van, amikor le tudok ülni 20 perce ebédelni: kedden és pénteken. Amúgy sem reggelizni, se tízóraizni, se ebédelni nem tudok, mert ügyelek, ebédeltetek. A törvény hiába biztosít 20 perc ebédidőt (ráadásul munkahelyen kívül), ha képtelenség kivitelezni. Pisilni sem lesz alkalmam, úgyhogy sztem hétfőn írok a tankerü.letnek egy kérvényt katéter ügyében, esetleg egy hordozható infúziós állvánnyal megoldható lenne a folyadékpótlás, az étkezés meg? Nem vagyok túlsúlyos, de pár kiló fogyás még belefér a normál BMI indexbe, addig meg kitalálom, hogyan oldható meg, sőt ötleteim is vannak: rendelhető a neten katonai túlélő csomag, sőt megnézhetném, akad-e űrhajós élelmiszer-készlet, rendelhető, azt a zselét be tudnám tán gyömöszölni a számba szinte bárhol, bármikor...

Nagyon hiányoztok.