2024. augusztus 31., szombat

Szombat: nagy túra, egyebek

Nagy túra. Mohács-M6-Szedres-Kölesd-Tamási-Hőgyész-Szekszárd-M6-Mohács. (M-val, ezer fokban, a sofőr én voltam. Az autó 3-szor jelezte a veszélyt: álljak meg pihenni, mert fáradt vagyok. Tulajdonképpen csoda, hogy csak 3-szor, mert hazafelé már nagyon küzdöttem az elemekkel és hogy ne aludjak el vezetés közben.)

Első állomás Kölesd, kolbászt és sonkát vettünk a szokásos helyen. (Nagyon finom és jóval olcsóbb mint Mohácson.)

Tamási, temető. Rendbe tettem anyuék sírját, gyertyát gyújtottam itt is, a nagyszüleimnél is, a nagybátyáméknál is.


Hőgyész, keresztanyum. Fél 2 körül értünk oda, ebéddel és sütivel várt minket. Jó volt látni, beszélgetni. Ahogy anno anyutól, tőle is két szatyor mindenféle földi-házi jóval jöttünk el, itt is nagyon köszönöm!

Mivel szülinapomkor csak telefonon beszéltünk, most kaptam csokit, ami mellé választhattam virágot. Ezt a kaktuszt hoztam, nagyon jól mutat a többi mellett a teraszon. :)


Hőgyész temető. Amint felértem, összefutottam T-val, aki el is jött velem, amíg minden rokonom sírjánál gyertyát gyújtottam, közben beszélgettünk.

Szekszárd, M6, itthon bolt, haza.

Kipakolás, tusolás, kis hűlés a klímában.

Írtam magunknak egy órarendet itthonra is. És számoltam. Van nap, amikor 8 órát a suliban vagyok (úgy, hogy folyamatosan, végig órám van, szünetekben ügyeletek). A többi napon is rengeteg az órám, (2 kivételével) mind összevont. Ugye van az a törvény, hogy este 6-ig kell felügyeletet biztosítani. Viszont a feltételei nincsenek meg: ki fogja csinálni? Oké: nincs fix napi munkaidőnk, csak a heti 40 óra. De ez egyszerűen még hármunknak sem fér bele a heti 40 órájába. Túlórát ugye nem fizetnek erre. De mondjuk valahogy beosztjuk, lefelügyelem a heti 40 órám maradékát. Akkor mikor készülök órákra? Mikor javítok dolgozatot? Mikor adminisztrálok? P. S. azt mondta, sajnálja, ha valaki nem fér bele a napi 8 órába. Én meg azt fogom sajnálni, ha úgy fogok dolgozni, ahogy az egyik régi, volt kolléganőm: beesek órára, ott előveszem a tanmenetet, megnézem, mit kell az adott órán csinálni, kiadom a feladatot: tankönyv x., munkafüzet y. oldal. Max én csak ott ülök, és nem nyomkodom egész órán a telefonomat (mert már törvény tiltja -megjegyzem: diktatórikusan, nem jogosan-, hogy nálam legyen a mobilom tanórán).

Aztán megnéztem, milyen rendszert lehetne kialakítani étkezési szempontból. Kettő nap van, amikor le tudok ülni 20 perce ebédelni: kedden és pénteken. Amúgy sem reggelizni, se tízóraizni, se ebédelni nem tudok, mert ügyelek, ebédeltetek. A törvény hiába biztosít 20 perc ebédidőt (ráadásul munkahelyen kívül), ha képtelenség kivitelezni. Pisilni sem lesz alkalmam, úgyhogy sztem hétfőn írok a tankerü.letnek egy kérvényt katéter ügyében, esetleg egy hordozható infúziós állvánnyal megoldható lenne a folyadékpótlás, az étkezés meg? Nem vagyok túlsúlyos, de pár kiló fogyás még belefér a normál BMI indexbe, addig meg kitalálom, hogyan oldható meg, sőt ötleteim is vannak: rendelhető a neten katonai túlélő csomag, sőt megnézhetném, akad-e űrhajós élelmiszer-készlet, rendelhető, azt a zselét be tudnám tán gyömöszölni a számba szinte bárhol, bármikor...

Nagyon hiányoztok.

8 megjegyzés:

  1. Na ne hogy már ne lehessen pisilni a szünetben. Azért túlzásokba ne essünk már. Régen is pisiltek és megették a szendvicset a tanárok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem túlzás. Rendesen ki kell logisztikázni, mikor tudunk elmenni mosdóba. Én szívesen felajánlom, hogy bárki csináljon velem végig egy hetet. Csak hogy látható legyen mindaz a kismillió dolog, amikről nem írok, amikről nem írhatok, amikről nincs energiám írni. (Régen nem volt ennyi adminisztráció, nem estek egymásnak minden egyes szünetben a gyerekek, nem folytatom.) Ez egy kicsike iskola, itt tavaly hárman voltunk, idén 1.5 ember lesz, ennyire kell beosztani az ügyeleteket, kajáltatásokat is. Ezek mellett nekünk kell csinálni az igazgatói, iskolatitkári feladatokat is, az összes telefont felvenni, az emaileket olvasni és válaszolni, adatot szolgáltatni, de ezt sem folytatom. Hiszen úgysem hiszi el senki...

      Törlés
    2. Dehogynem, én abszolút elhiszem, mert tudom, hogy így van. Sajnos, ezek tények. Nagy iskolában is így van. A mi igazgatónk szerint szünet csak a diáknak van, a tanárnak nincs. Mivel pisilni sincs idő, inni is felesleges. Agyrém!

      Törlés
    3. Az óraközi szünet tényleg nem szünet a tanárnak, sosem unatkoztam még egy szünetben sem... De az, hogy az az alapvető emberi szükségletet nem lehet elvégezni, borzalom. A "kis" dolgot -írtam- megoldom, de a "nagy" dologra esély sincs. Tényleg nem érdemes ragozni: recseg-ropog a rendszer, az embert, az emberi dolgokat kiiktatták, dőlnie kell, hogy helyet csinálhasson valami másnak (remélhetőleg élhetőbbnek, bár nem vagyok optimista...).

      Törlés
  2. Sajnos sok ember olyan sötét mint az alagút. Volt kollegám (többek között miatta mondtam fel) olyanokat mond hogy van a pedagógusoknak 3 hónap szünet, lenyomják azt a pár órát és az ő pedagógus ismerőse 600 ezret keres.....
    De hasonlóan viszonyul az orvosokhoz is. Merthogy mind egy lusta disznó, stb stb..... És utál mindenkit aki nem olyan mint ő. A migránsokat, a cigányokat, a zsidókat, a buzikat..... És nem az a baj hogy Ő ilyen, hanem az hogy több millió honfitársunk gondolkodik ilyen középkori módon.

    VálaszTörlés
  3. Igen én elhiszem,de tudom hogy sokan nem hiszik el,ezen és még sok máson amit irsz nagyon kiakadok, miért mert , sokan csak "hát ez nem igaz". Nagyon vigyáz magadra.

    VálaszTörlés
  4. Akkor minden tanár bekakil? Ehhhh

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lehet pedagógusi pályán dolgozni,átélni,tapasztalni!!!

      Törlés