2013. szeptember 5., csütörtök

Új fejezet 25. nap


Reggeli itt.
168 kcal, 27g F, 9g CH, 2g zsír

Ebéd itt.
268 kcal, 46g F, 6g CH, 6g zsír

Uzsonna itt.
255 kcal, 21g F, 4g CH, 17g zsír

Vacsora: 150g pirított pulykamell, 150g brokkoli, 20g vegyes párolt zöldség, 4 szelet Toll* light sajt
367 kcal, 61g F, 6g CH, 11g zsír

1038 kcal, 155g F, 25g CH, 36g zsír

Edzés: pihenőnap.

Fitnesz falatszendvics




- 100g füstölt lazacfilé olajos lében
- 100g kígyóuborka
- 35g paradicsom

255 kcal, 21g F, 4g CH, 17g zsír

Dobozolás hétvégi kiruccanáshoz

Tények:
  • Megvan a kajatervem:
 
H, Sze, Szo
K, P
Cs, V
R
3 ek zab,
2 fehérje
3 ek zab,
2 fehérje
6 tojásfehérje, gomba,
2 sz sonka, zöldség
E
150g hús,
50g rizs,
150g zöldség
150g hús,
150g zöldség
150g hús,
150g zöldség
U
150g tonhal,
2 pufi rizs,
150g zöldség
150g tonhal,
150g zöldség
150g tonhal,
150g zöldség
V
150g hús,
150g zöldség
150g hús,
150g zöldség
150g hús,
150g zöldség
Edzés
súlyzós+aerob
aerob
-
  • Péntek délutántól szombat késő estig nem leszek itthon. Ebből 3-3 óra buszozás oda és vissza.
  • Pénteki uzsonnától kezdve vinni kell a kaját, a szombati egész napit.
  • Megfőzve, kimérve, dobozolva előre.
  • A dobozok megcímkézve.
  • Jégakkuk a fagyasztóban.
  • Hűtőtáska előkészítve.

  • Evőeszköz kell még, szalvéta, zacsi a szemétnek, és holnap ebéd után indulhat a mandula. :-)


Recept: Zöldséges pulyka (paleo)



- 150g pulykát vékony szeletekre vágtam, serpenyőbe tettem, sóztam, borsoztam, natur vegetáztam, vízzel felöntre puhára főztem.
- 150g brokkolit, 70g csiperke gombát, 20g póréhagymát roppanósra főztem.
- Összeöntöttem a kettőt, összemelegítettem őket (nagyon jóban lettek ;) ), és már tálaltam is.

268 kcal, 46g F, 6g CH, 6g zsír

Belső csend

Napi mantra:

Pihenőnapi reggeli



- 6 tojásfehérje
- 70g csiperke gomba
- 20g póréhagyma
- 1 paradicsom
- 100g kígyóuborka
- 2 szelet pulykamell sonka

168 kcal, 27g F, 9g CH, 2g zsír

Új fejezet / Hogyan kezdjem?


Az élet rövid. Hogy mennyire, azt csak később látni. Ha kicsit előre gondolkodunk, nem akkor kellene majd siránkozni. Hanem most élni, tenni, megtenni.
 
Nincs ideális hely, nincs ideális idő. Csak a most van. Ez a pillanat. Ha elszalasztod, akkor már csak a múlt.
 
Nincs "megfelelő" cél. Csak a cél van, ami Neked fontos. Ami nélkül nem sokat ér az egész. A Te célod nem lehet az enyém, az enyém sem a Tiéd. Magunknak kell tudnunk, mi az, ami annyira fontos, hogy hajlandóak vagyunk tenni is érte.
 
Tudok tippeket adni, elmesélhetem, én hogyan csináltam, de a saját célodért Neked kell tenned. A hogyanban tudok segíteni, a miértet Neked kell mellétenned.
 
Ha megvan a cél, és ez az életmódváltás, megszabadulás x kilótól, formálódni, tónusossá válni, akkor olvass tovább. Ha nem, csak az idődet pazarolod.

Amikor az Új fejezetet kezdtem, viszonylag könnyű dolgom volt, hiszen évekkel ezelőtt elkezdtem az életmódváltást, egy éve tudatosabban művelem, van már tapasztalatom a dologban. Lehet bumm-bele elkezdeni, azaz egyik napról a másikra, és lehet fokozatosan. Az első módszer gyorsabb, de nem megy mindenkinek. Előbb-utóbb pedig ugyanoda lyukadsz ki. No de előbb szeretnéd vagy utóbb?
 
1. Szóval megvan a cél, eldöntötted a módszert. Olvastál, kérdeztél, voltál orvosnál, minden rendben: diétázhatsz, sportolhatsz. Étrendre és edzéstervre is szükséged van, mindegy, számolsz-e kalóriákat vagy makrókat. Megvan ez is. Előkészültél fejben és papíron, motivációd az egekben.
 
 
2. Speiz, hűtő: ürítés. Hogyan? Csontig. Mikor? Most! Ha szereted a maradék nutellád, ajándékozd el. Ha van szülinapra kapott  kedvenc csokid, akárhány tábla, hirdesd meg. Vagy mint én: tedd fel a face-re, hogy kidobod, lesz rá jelentkező. Nem, nem marad az a pár darab kekszecske sem. Nyomd valakinek a kezébe az utcán. A lekvárt add a nagymamának. Most arra a két darab leveskockára már mi szükség? Mehet anyunak. És így tovább. A hűtőben is ugyanez. És közben olvass. Címkéket. Tanuld a tápanyagtáblázatot, ha kalóriaszámolásba kezdesz. HA "csak" életmódváltás a cél, akkor is olvasd el a címkéket. Ha - hüle példával élve - egy krumpli krumplin kívül még 3-4 összetevőt tartalmaz, az több mint gyanús. Ajándékozd el és többet ne vedd meg. Amikor üresek a polcok (a spárga üvegben, a mindenmentes lekvár persze maradhat, későbbre), lehet takarítani. Fölösleges ezt tavaszig halogatni.
 
Amíg nem távolítottál el mindent, aminek nincs ott helye, a saját csapdádat tárolod a saját lakásodban. Nasi, csak egy falat, ezt most igazán megérdemlem... Te döntesz.

 
3. Konyhai kisegítők. Sokminden van egy konyhában. Gyakran túl sok minden. Aminek az ember a felét sem használja. Érdemes itt is szelektálni, ha már egyszer benne vagy a szanálásban. De néhány dologra feltétlenül szükséged lesz.
 
Amire nekem feltétlenül szükségem volt és be is szereztem anno: konyhai mérleg. A kalóriaszámolásos módszerhez. Nem kerestem sokáig, mert a lényeg az volt: könnyen lehessen kezelni és tisztítani, legyen olyan funkciója, hogy tállal együtt is tudjak adott ételmennyiséget mérni, ne kelljen érte a fél vagyonomat otthagyni. Így szereztem Lulut.

Serpenyő. Ugye olyan étrenddel kezdtem, ahol kevés zsír jutott egy napra. Tehát olyan serpenyő kellett, amiben lehet zsiradék nélkül vagy minimális zsiradékkal sütni. Ez már nem volt olyan egyszerű eset mint Lulu, az árak miatt. Sokáig kerestem, de megtaláltam az én kis csodaserpenyőmet, Steffit, aki azóta is hű társam.

Falapát. Steffim hozzátartozója.

Dobozok, ételtartók. Mivel tavaly, a "tudatos életmódváltásos kezdetnél" még Magyarországon dolgoztam, az étkezéseim nagy része a munkahelyemen ért. Sokszor a napi öt étkezés mindegyike. Mivel a menzán borzalom volt a kaja és egyáltalán nem az én - életmódváltásos - igényeimnek megfelelő, kénytelen voltam előre főzni, készülni, dobozolni. Régen a családom óriási része röhögött és gúnyolódott a dobozolásomon, ma azért már jelentősen változott a helyzet. És habár már külföldön dolgozom, a dobozolás nem múlt el, ide is hozom a kaját.

Amit szerettem volna: üveg edény, üveg szuperhiper passzos fedéllel. No de ezt cipelni is kell, és nagyon óvatosnak kell lenni vele, mivel törékeny. Az ötletet elvetve rengeteg helyen jártam, és beszereztem különböző méretű műanyag tárolókat. Találtam olyan szorosan záródót is, amit alig tudok kinyitni-bezárni, és ez jó: a folyadék sem csorog ki belőle. Nem kell nagy beruházásra gondolni, nálam legalábbis ezek fogyóeszközök: megsérül, letörik egy darabka, elhasználódik, valami örökre megfogja (ha mikrót is használsz, akkor leválhat a belső rétege is)... És azért sem, mert én pl. a legkisebb "100 Forintos" boltban találtam olyanokat, amik nekem tökéletesen megfelelnek, nagyon jó áron.

Kell néhány kisebb (zöldségnek, olajnak, joghurtnak, ki milyen étrenden van), kellenek levesnek/főzeléknek valók 1 adagra, esetleg az előre megsütött húsnak egy nagyobb... Ez tényleg egyéni.

Mixer. Ez nem létfontosságú ugyan, de nekem már 3-4 éve van, egy picike kis chopper, gyakorlatilag napi szinten használom: hagymát aprítani (időt, energiát, könnyeket spórolhatsz vele), zöldségkrémlevest ezzel sűrítek/mixelek...

Tespi. Két vagy több adag hús, sült dolog, kenyér sütéséhez. Gyakorlatilag bármilyen jó, én M-tól kértem kölcsön évekkel ezelőtt, könnyű, valami bevonatos, semmi nem ég oda benne, egyszerű mosogatni. Ez olyan A/4-es nagyságú, 1-2 főre, 1-2 adag elkészítéséhez ideális. A nagy gáztepsi is jól jön sok adag sütéséhez, és abban dupla adag kenyérke is süthető.

4. Edzőcucc
Nem kell a pucc. Egy jó futócipő, ha futsz, egy kényelmes szabadidő cipő, ha mást edzesz. Hidd el, nem az edzőruhád márkáján fog múlni az életmódváltásod. Amit azért javasolnék: nőknek sport melltartó.

 

5. Személymérleg, centi
Nem sok mindenre jó, de mutathatja, jó irányban haladsz-e. Ha nincs, ne vegyél: hetente egyszer, ha nagyon szertnéd, megmérheted magad valaki másnál pl. Addig is a tükör és a ruhatárad csodálatos mérce lesz. És a centi is pontosabb adatokkal szolgálhat.


6. Étkezés
Ez a dolog alfája és omegája. Ha van sütike-lisztecske-cukorka, csak egy falat ezmegaz, alkohol, akkor te nem akarsz életmódot váltani. Az étkezés megtervezése-megszervezése, a főzés, a dobozolás időigényes. De megoldható. Ha nem tartod az étrendet, fölösleges az egész hercehurca.


7. Edzés
Egyetlen tanács: csináld!

8. Étkezési és edzésnapló
Érdemes vezetni, a saját dolgodat könnyíted meg vele a későbbiekben.