2012. július 29., vasárnap

No komment


Napi esti

Ma fotóztam, úton hazafelé. Ilyen gyönyörű volt a naplemente Bátaszéknél.




Egyensúly

Legyen szó az élet bármely területéről: családról, barátokról, háztartásról, gyermeknevelésről, munkáról, étkezésről, edzésről (sőt az univerzumba is kitekinthetsz); testről avagy lélekről, nagyon fontos mindenben az egyensúly. Ezt megteremteni nem egyszerű feladat, de jól jár az, akinek sikerül.





Ha csak az életmódváltással kapcsolatban nézem: a táplálkozás-testemozgás-pihenés szentháromságra érdemes törekedni. Mert ha csak az egyiket valósítod meg, habár jó útra lépsz, de a célodat nem fogod elérni. Nem légből kapott dolog: tapasztalat.



Nekem valahogy mindig ment az edzés, nagyon szeretek mozogni. De ha mellette nem jól ettem, nem is volt változás. Amikor az edzéshez hozzátársítottam a táplálkozást, megkezdődtek a változások a fizikumomban. Nálam a pihenés a legkritikusabb összetevő: szörnyen rossz alvó vagyok, ezért kábé egy hete tanácsokat kértem és kaptam ezzel kapcsolatban, nagy részüket megfogadva 3 napja nagyon jól alszom éjjel, sőt ma -a bűbáj hatott rendesen- délután is szunyáltam egy hatalmasat (nálam ez olimpiai aranyas alvás volt). Ha a hármas egység egyensúlyban van, akkor kezdődik az igazi átalakulás.


Facebook oldal: Boszorkánykonyha


Hétvégi szerzemények :)

Barack, alma, cukkini :)



Legalább egy kiló házi alma, legalább két kiló házi, mosolygós, bársonyosan illatozó őszibarack, és két hatalmas cukkini. Tudom: gyümölcscukor...
100 g őszibarack tápanyagtartalma: 40 kcal, 0.7 g fehérje, 9 g CH, 0.3 g zsír.
100 g alma tápanyagtartalma: 30 kcal, 0.4 fehérje, 7 g CH, 0.4 g zsír.
A cukkini meg egy álom ilyen szempontból: 100 g-jában van 16 kcal, 1.4 g fehérje, 3.4 g CH, 0.2 g zsír. Ez tényleg zsír!

Szuper ez a kis csomag, ez alapján állítom össze ma este (éjjel) a jövő heti kaját.

Facebook oldal: Boszorkánykonyha

Uzsonna vendégségben: Túrós trutymó

"Túrós trutymó"



20 g zabból (ha lett volna itt, kukoricadara kerül bele) kétszeres mennyiségű vízzel kását főztem, hozzákevertem 100 g túrót, fahéjat és egy ek baracklekvárt. Túrós is, trutymós is, ezért lett túrós trutymó a neve. Mindenesetre isteni, és nagyon laktató.

Facebook oldal: Boszorkánykonyha

Pihi

Mivel elrontottam a varázsigét, és sikerült saját magamat elvarázsolnom, amíg nem múlik a bűbáj hatása, piheizek egyet.


Facebook oldal: Boszorkánykonyha

Ebéd: Sült túró

Az ebédem a tegnapi volt. Gulyásleves. De hogy ne maradjatok ötlet nélkül, leírom az egyik kedvencemet, ami gyors, és a nap bármely szakában ehető. Ha édesíted, édességnek, desszertnek is kiváló:

Sült túró


A receptet Zelenij Lindától láttam (www.edzesrefel.hu).

  • 125 gramm zsírszegény túró
  • 1 tojásfehérje
  • 10-15 gramm fehér csokis fehérje por
  • folyékony édesítő, ízlés szerint
  • egy kis marék zab
A túrót egy (jó nagy) hőálló tálban összekeverem a tojásfehérjével, a fehérje porral, a folyékony édesítővel és a zabbal, majd 900 watton, kb. 3 percig sütöm a mikróban.
Készítettem már vaníliás és csokis fehérjével is, mindenhogyan finom.

Facebook oldal: Boszorkánykonyha

Tízórai


1 alma

Anno még Schobert Norbi javasolta, hogy valamiért jobb a zöld alma mint a többi, ha diétázol. Akkor kezdtem el a zöldet előnyben részesíteni. Aztán ez valahogy szokássá vált: ha lehetőségem van választani, a zöld alma megy a kosaramba.

Facebook oldal: Boszorkánykonyha

Heti étrend

Amikor elkezdek egy edzést, előtte mindig megnézem, van-e hozzá étrend. Az EAP-s (www.edzesmester.com) edzésekhez van, az Insanityhez (www.temabeachbody.com) van, az Asylumhoz van.



Az EAP-s étkezési terv azért nagyon jó, mert magyar. Azaz az itthon (bárhol) kapható alapanyagokból elkészíthető, leginkább "hagyományos magyar" ételek (na nem pacalpörkölt meg lángos) szerepelnek benne "fitt" átgondolásban.
Az Insanity étkezési terve amerikai, sok olyan alapanyaggal, ami itthon nehezen beszerezhető. És sok tengeri herkentyűvel, amit alapból meg sem eszek. De új távlatokat adott az étkezési tervem összeállításához.
Az Asylum tervét is átnéztem anno, de tőlem nagyon távol áll az összeállítása, így nem is használtam.
Átnéztem testépítős terveket is, na ott a napi csirke látványától még tervben is elborzadtam (eleve az anyagiak miatt, meg aztán nem szeretem a húst).
Péntek Enikőnek vannak jó ajánlásai.
AÉrdemes különféle diéták, módszerek honlapjain is rákeresni receptekre, ötletekre, akkor is, ha nem az adott diétát követjük (Paleo, Harcosok étrendje...).
Sorolhatnám még, sokat gugliztam/zom, mert mindig talál az ember új ötletet.

Leginkább a saját, már fél éve rendszeresen vezetett étkezési naplóm a legfőbb támpont. Tökéletesen kiigazodok benne, de ahogy telik az idő, egyre több infó kerül bele, így gondolkodom a "tömörítésén", aminek a blog nagyszerű helyet ad majd. Tervezem heti menük összeállítását és táblázatba rendezését (ezeket szuper módon be lehet majd rögzíteni a naplómba), és menü összeállítását dolgozós napokra, hétvégékre, utazásra, későn hazaérőset is szeretnék, lazítósat...

Ami biztos: nekem egy tervet sem sikerült 100 %-ban "magamra húznom". Hiszen nem szeretem a húst, hiába tartalmaz sok fehérjét. Nem iszom gyümölcsleveket. Nem gyakran fogok lazacot enni, pedig hasznos tápanyagokat tartalmaz, mert drága, és mert nem mindig igazán ízlik. Szóval ötletek kellenek, ki kell próbálni őket, ami beválik, azt pedig használni.

Egy biztos:

(Ha jó ételeket teszel a hűtődbe, jó ételt fogsz enni.)

Facebook oldal: Boszorkánykonyha


Menü 1/8

- zabkása, corn flakes, tej
- 1 alma, 1 turmix
- gulyásleves, kenyérke
- sonkás tojás, kenyérke
- zöldség, kenyérke

Facebook oldal: Boszorkánykonyha

Thank you!

Nagy meglepetés számomra, és öröm is, hogy több mint 5000 olvasója volt már a blognak. Ami nem szól másról, mint arról, hogy kezdtem életmódot váltani, máshogy táplálkozni, edzeni, hol tartok és hogy haladok. No meg, hogy hogy telnek a napjaim. Sok megkeresés érkezik, amikben arról írtok, hogy nagy lökést, megerősítést kaptok a bejegyzésektől, elhatározásra juttok, elkezditek. Egy ismerősöm, aki olvasta a blogot, és nem akar sem életmódot váltani, se fogyni, azt mondta: ha elkezdené, szívesen használná a blogomat, mert én nem vagyok sem edző, sem dietetikus, csak egy ember, aki gondolt egy nagyot, és elkezdte, és csinálja, és halad, és hogy ez az egész éppen ettől hiteles, hogy egy hétköznapi ember vagyok, aki felvállalja a dolgait.

Szeretném megköszönni nektek, hogy olvassátok a bejegyzéseimet, hogy visszajelzést kapok, köszönöm, hogy bíztattok, hogy energiát adtok a folytatáshoz:
Szép napot kívánok mindenkinek!

Facebook oldal: Boszorkánykonyha

Reggeli - vendégségben

Almás-fahéjas zabkása


60 g zabot megfőztem kétszeres mennyiségű vízzel, tettem hozzá egy kis fahéjat, édesítőt, egy csöpp vanilia ízű fehérjeport, és egy almát ettem hozzá. Nyami!!

Facebook oldal: Boszorkánykonyha

Motiváció


Gyors értelmezésben: Változtasd a nem tudomot tudomra, és az álmaidat tervekké.

Napi bölcs