2012. december 5., szerda

40/38. nap





Reggeli: 50 g kukoricapehely, 2 dl tej.
Tízórai: 1 narancs, 1 alma (ez lemaradt a képről), 10 g mandula, 10 g mazsola.
Ebéd: Császármorzsa, banán.
Uzsonna: joghurt, répa.
Vacsora: Sajtos sült hal.
1269 kcal, 81 g F, 182 g CH, 39 g zsír.

Bölcs

Photo: ~ Bonyolult az élet ?!

Recept: Sajtos sült hal

Boszorkányosan egyszerű és roppant gyors kajci.
Mert mit csináljon az ember lánya, ha a tervezett vacsorához nincs alapanyag... Kinyitja a hűtőt, megnézi, mi van benne, és abból is mi az, amiben nincs túl sok CH, de finom is...
Fogtam egy szelet halat a fagyasztóból, vízben kiolvasztottam, addig a párolt zöldség elkészült (fagyasztott az is). A halról konyhai papírtörlővel leitattam a vizet, serpenyőbe tettem, megsütöttem csöpp halfűszerrel. Amikor majdnem készen volt, egy szelet sajtot tettem a tetejére. Amikor az rásült, kivettem a serpenyőből.
Meglepően finom.
100 g hal, 18 g sajt, 50 g vegyes zöldség:
185 kcal, 27 g F, 6 g CH, 5 g zsír.

Recept: Császármorzsa, dobozolható

40 g apró szemű zabpelyhet beáztattam sütés előtt fél órával annyi vízbe, hogy ellepje.
Majd adtam hozzá egy tojást, jól összekevertem.
Icipicit megsóztam.
Serpenyőben zsiradék nélkül megsütöttem, ahogy a hagyományos császármorzsa is készül.
Jó sokáig tart, talán sok volt picit a víz. :)
80 g banán került mellé, 10 g mogyoróvaj és 20 g saját, cukormentes lekvár.
Ezt dobozolni is lehet, mert hidegen is finom, ez lesz az ebédem.

Reggeli, tízórai, ebéd, dobozolva

Reggeli: 50 g kukoricapehely, 2 dl laktózmentes tej.
 
 
Tízórai: (felső kis dobozban) 10 g mandula, 10 g mazsola, 1 narancs (ez már a doboz mellett :))
 
Ebéd: Császármorzsa (40 g beáztatott zabpehely, 1 tojás, kis só, megsütve), 10 g mogyoróvaj, 20 g cukormentes szilvalekvár, 80 g banán.

Reggeles, megjegyzéses: Fitt

"A fittség egy olyan pszichés-fizikai állapot, amely magában foglalja az egészséget, a minőségi életet, az általános közérzetet, és a megnövekedett mindennapi teljesítőképességet. A fittség ... az az ideális fizikai állapot, amikor a betegségek kialakulásának veszélyét a minimálisra lehet csökkenteni.

A fittség jelentése és tartalma nem szükségszerűen ugyanaz mindenki számára. Egy fizikai munkásnak másféle fitnessre van szüksége, mint egy irodai dolgozónak, ami a különböző életstílussal magyarázható. Az edzőknek sem kell olyan fittnek lenniük, mint az élsportolóknak, ezenkívül az idősebb korúak is másfajta fitness célokat követnek, mint a fiatalok.

A fittség jóval többet jelent, mint az egészséget jelentő állapotot. A fittségre törekvő személy a teljesítőképességének tudatos fejlesztését célozza meg. A fitt egyén nehezebben betegszik meg, külső és belső traumák ellen jobb védettséggel rendelkezik.

Azt, hogy ki mennyire fitt, nem a versenysportban alkalmazott edzettségi mutatók szerint bíráljuk el. Kezdők először panaszmentes állapotra, általános egészségre, zsírmentes, sportos fizikumra, ellenállóképességre vágynak. Ezek a célok egy idő után módosulhatnak, s konkrét teljesítmény felé irányulnak. A testi fitness célja, hogy általánosan megalapozott, jó életminőséget alakítsunk ki és a betegségek kialakulásának veszélyét a minimálisra csökkentsük.

A fitness életmód részei:

- káros szokások mellőzése (dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás, drogok, környezeti szennyeződések kivédése)
- helyes táplálkozás, és antioxidánsokban gazdag táplálékkiegészítés
- fizikai aktivitás az életstílusnak megfelelően
- stresszmentes pszichoszociális életvezetés
- rendszeres orvosi ellenőrzés.

Az egészséges emberi test és lélek, vagyis egy fitt egyén birtokolja: a szív és érrendszeri állóképességet, azaz a keringési állóképességet, mely az életminőség fontos alkotóeleme. Megléte segít megelőzni a szív- és keringési megbetegségek kialakulását." (orvoslexikon.hu)

 
Én időben észbe kaptam: nem vártam meg, hogy a lustaságomnak, a tunyaságomnak és a családi és egyéb elvárásoknak megfelelően a 79 kilóból még több legyen. Ma minden értékem normális, ideális, egészséges vagyok, jól érzem magam. Az 58.6 kilóm is rendben, bár az álomsúlyt, az 57-et megcsinálom. Hiába kaptam nyáron olyan megjegyzést, hogy edzegetek, aztán nézzek magamra, hogy nézek ki. A 79 kilós önmagamhoz képest már nagyon jól nézek ki. Aki manapság ismer meg, az persze nem lát rajtam semmi extrát, de hát most érek az utam feléhez. Most jön a neheze (nem mintha eddig olyan könnyű lett volna), izmokat kreálni, tónusos testet faragni. És Michelangelo még mindig elfoglalt, kénytelen leszek egyedül megcsinálni. De megcsinálom. Magamért, az egészségemért, a jó közérzetemért. Akinek meg csak a szája jár, az vessen magára. :)