2015. szeptember 30., szerda

Hétfő, kedd, szerda

Magyarország. De nem is fogom megjelölni egy ideig az országot, hiszen nem tudom még, mikor sikerül a következő munkahely. És hogy pontosan hol. Tervek és szervezések vannak, aztán lesz eredmény is. Mert ugye három napja -a derült égből villámcsapás események kapcsán- felmondtam Knittelfeldben.

A vasárnap esti felmondás után felpörögtek az események.

- Nem úgy készültem, hogy hazajövök végleg. Arra viszont régóta készültem, hogy minden fölösleges dolgot hazahozok. A három kinti év alatt azért meglehetősen sok dirib-darab, kicit-kacat felgyülemlett a kis lakosztályomban. Szombaton már tudtam, hogy maximum még egyszer jövök ki. A nagy piros táskám volt, a hátizsák és a hűtőtáska. Mivel ezeket tele vittem ki, tudtam, hogy nem fogok beférni. Összeszedtem minden szatyrot, amit csak találtam fent, de lehetetlen vállalkozás volt még így is. Én ott kint nem kaptam kimenőt. A hivatalos délutáni szabadidőt is a házban töltöttem, ez szabály volt ott. Így szombat délután mindent odakészítettem, amit haza akarok vinni. És elterveztem, hogy mivel délután át kell mennem a boltba E-nek pékáruért, ha Isten is úgy akarja, akkor E. nem jön, így be tudok robogni a városba és tudok venni egy olcsó táskát. Szerencsére E. otthon maradt, így berohantam a városba. Első bolt: semmi. Második bolt: egy elfogadható méretű sporttáska, de még akciósan is 25 Euró! Nem volt időm agyalgatni, fogtam, megvettem, rohanás a boltba, onnan vissza E-hez. Fél óra volt az egész, izzadtam a 9 fokban, amire visszaértem, E. megjegyezte: "Ma nagyon gyors voltál!".

Szombaton este megpróbáltam a lehetetlent: mindent bepakolni. Meg is volt, nehezen, de befért. Ekkor bementem a hátsó szobába. Bakker! Még ott a csizma, a nagykabát! Már fáradt voltam, járt az agyam, hogy visszamenjek-e dolgozni még egy etapra, abbahagytam a pakolást.

Vasárnap reggel mindent kipakoltam és átválogattam. Amire gyakorlatilag nem volt szükségem vagy nem volt fontos, ott hagytam a váltótársamnak. Így felszabadult egy kis hely. A piros táska már eleve tele volt, de oda még be kellett férnie a kabátnak. Addig paszíroztam, amíg bent volt. A cipzár behúzása felért egy cirkuszi bűvészmutatvánnyal, időbe és türelembe telt, de meglett.

Este még minden dobozból zacskóba ürítettem a liszteket-magokat-fűszereket, a dobozokat egymásba raktam, a zacsikat betömködtem ide-oda. Cipzár be, kész...

- Hétfőn reggel megbeszéltük E-tel, hogy nem megyek hozzá többet. Aztán 10-kor jöttek értem. R-vel, a váltómmal gyorsan megbeszéltük a történteket, elbúcsúztunk és én hazautaztam.

- Amint hazaértem, már hívtam is F-t (itthoni főnököm) és elmondtam neki, mi történt. Megbeszéltük, hogy már keresi is nekem a következő helyet. Ha sikerül, idén még biztosan maradnék az ápolásnál, de legmesszebb Bécsig szeretnék utazni.

- Este még telefonáltam, kipakoltam az egyik tatyót, beszélgetés, aztán szunya. Hulla fáradt voltam.

Reggeli (még Ausztriában): rántotta (2 tojás, 1 tk vaj, 1 tk zsír)
Ebéd (úton hazafelé, a buszon): 2 szendvics, marék mogyoró
Vacsora: 2 kókusz golyó, sajt

KEDD

Egész nap csörgött a telefonom, potyogtak az üzenetek: mindenki érdeklődött, hogy vagyok, minden rendben van-e, nem viselt-e meg nagyon az egész felmondásos dolog. Nagyon jó érzés volt, hogy ilyen sokan gondoltak rám és hogy aggódtak, féltettek. Szerencsére mindenkit meg tudtam nyugtatni, hogy maximálisan helyesnek érzem a döntésemet és hogy jól vagyok.

Továbbra is folyt a szervezés, a munkáé is, az életemé is. mivel nem tudom, most mennyi ideig leszek itthon, nem tudok távlatokban tervezni, de azért megbeszéltem néhány találkozót ismerőseimmel és voltam este boltban a legszükségesebbekért (saláta például). Költekeznem most nem lehet, az anyagi tartalékom véges, a következő munkahely egyelőre nincs meg, de éhen halni egy hónapig sem tudnék, annyi minden van itthon (tonhal, fagyasztott dolgok...) szerencsére.

Reggelit nem ettem, nem voltam éhes.
Ebéd: húsgolyó, krémsajt.
Vacsora: big mac Boszi módra.



SZERDA

A mai nap is telefonálásokkal, szervezéssel, emailezéssel telt nagyrészt. Délelőtt K-val dumáltunk kicsit. Újra nagymama lesz és ez olyan jó! :) A volt főnökasszonyommal elintéztük a hivatalos dolgokat. A nap többi részében kipakoltam minden hazahozott dolgomat, helyet kerestem nekik, átválogattam, átcsoportosítottam. És kitakarítottam, kimostam. És újra megy a garázsvásár, azaz a "nincs már rá szükségem" dolgaim eladása. Lejjebb vittem az árakat. Nem meggazdagodni szeretnék ebből, hanem tényleg megszabadulni a sok-sok dologtól. 

Ma volt egy aranyos telefon: Dr S. keresett és érdeklődött, hogy vagyok. Amolyan utánkövetésként. Megbeszéltük, hogy gyógyszer nélkül is jól vagyok. Meséltem neki a felmondást is. Nagyon örült, hogy ilyen kiegyensúlyozott vagyok a -nem egyszerűnek indult- döntés után is. Kérte, hogy "ne hősködjek", ha a legkisebb negatív változást, visszarendeződést is észreveszem, írjak neki, hívjam, keressem. Megígértem. :)

Este még egy kis dumcsi (két pasival ;) ) az Irish-ben, aztán holnaptól kicsit összekapom magam, hogy időt szánjak végre a mozgásra is.

Reggeli: rántotta, krémsajt magokkal, savanyú ubi.
Ebéd: minestrone, big mac hambi
Vacsora: szenyó (vaj, sonka, hagyma, saláta, sajt)





Ma már nem kellett a mosolyt ragasztanom. Simán ment magától is. :)

Facebook oldal: Boszorkánykonyha






Keto 67. hét, trendek...

Trendek jönnek-mennek.

Változnak az edzőtermek...

 ... változik a szépség megítélése ...


... változik az orvostudomány ...



... változnak a nevelési elvek, a mesefigurák ...


... változik a divat, a szokás, mások a lehetőségek ...


Jen az Jen marad, de az ő életében is akadt az évek alatt épp elég változás ...


A fogalmak: egészség, szépség, fittség, edzettség (...) is változtak az idők folyamán. A nagymamám korosztálya, akik átélték a II. világháborút (és azóta még néhány szűkebb esztendőt), teljesen máshogy gondolkodik az életről. Ők még azt tanulták, hogy egy kiskanál cukor szükséges az egészséghez. Ők még álltak sorba élelmiszerért jegyekkel, értékelik, ha van étel az asztalon. Anyu korosztálya a mami korosztályától tanulta, mit jelent az egészség, hogyan kell főzni, de ahogy megjelentek az újabb élelmiszerek (pl. kenhető margarin), elkezdték használni. A média egyértelműen közvetítette, hogy a tej élet, erő, egészség, az iskolai könyvekből is azt tanulták, hogy a napi egy alma az orvost távol tartja. Mindenre jó volt a Kalmopyrin, köhögésre kiváló a disznózsír a mellkasra-hátra kenve...

Ha csak a saját 41 évemre tekintek vissza, irtózatos tempójú fejlődés indult meg, az internet mindennapossá válásával pedig hatványozottan lódult meg az információ áradat. Szinte naponta jelennek meg új élelmiszerek, új gyógyszerek (...). A fogyasztói társadalom tetőfokára hágott, a média kiválóan mossa az embertömegek agyát...

A fogalmak: egészség, szépség, fittség, edzettség (...) az utóbbi pár évben is nagyon sokat változtak.

A mindenhol jelen lévő félkész és kész termékek, a kémiai anyagokkal teletömött, élelmiszernek kikiáltott dolgok fogyasztása, az emberek félelemben, stresszben tartása (és sok minden más) miatt kegyetlenül sok ételintolerancia alakult ki rengeteg emberben. Sok a cukorbeteg és nem is ismerek senkit, akinek ne lenne legalább allergiája vagy más betegsége.

Ma nagy téma az étkezés. Az arra való odafigyelés, a fogyókúra, a clean eating, a healthy living (...). Van low carb, low fat, paleó, ketogén, testépítő étrend, szénhidrát számolós diéta, Atkins, és sorolhatnám szinte a végtelenségig.

Mindegyik módszer tudományosan alátámasztott. Mindegyik módszer működik. Már akinél. Hiszen nem vagyunk teljesen egyformák. (Ha pl. anyunak keto szerint kellene ennie, a világ összes Espumisanja se lenne elég, mert nem bírja a zsíros dolgokat és még sok mást sem megemészteni.) És sok módszer változik.

Ha ma Magyarországon azt mondom: ketogén, akkor nekem vagy húsz féle irányzat jut eszembe. És mindegyik meglehetősen más alapokon nyugszik, más alapanyagokat tart jónak és engedélyez.

Nekem nem okozott fejtörést, csak csodálkozva olvastam a múlt héten, hogy az egyik ketogénes irányzat képviselői gyakorlatilag törölték az eddigi, megalapozottnak állított keto alapokat és teljesen más rendszert állítottak fel. Félreértés ne essék: nekem ezzel semmi bajom. Csak akkor néztem nagy szemekkel, amikor sok követő hirtelen a fejéhez kapott, hogy akkor mától mégsem jó a kókuszzsír?, akkor dobjam ki a húst?, jaj, most mi lesz?, mit fogok enni? ...

Én ketogénnek nevezem az étrendemet, pontosabban ketogén alapokon nyugvónak, ha meg kell nevezzem. Azt viszont tudom, hogy jöhet bármilyen trend, nem fog befolyásolni. Az egyetlen dolog, ami számít, az a saját testem. Mindent megeszek, amit képes vagyok megemészteni, ami jólesik, ami jót tesz, amitől működöm (és amit bír a pénztárcám). Szerény véleményem szerint az a fontos, hogy mindenki ismerje a saját testét. Én tudom, hogy a lisztes dolgoktól nem kis hasfájásom lesz és társul mellé vagy hasmenés vagy székrekedés; tudom, hogy a tej számomra nem élet, nem erő és nem egészség, hanem sugárban hányás és vízszerű hasmenés gyomor- és bélgörcsökkel. Tudom, hogy a gyors felszívódású szénhidrátok a testemnek túl gyorsak és hogy a lassabbak közül majdnem mindegyik csak éhségérzetet vált ki, ami laktat, az pedig hasfájást. Egyértelmű, hogy ezeket nem fogyasztom. Sokan sopánkodnak amiatt, hogy nem fogyasztok napi szinten gyümölcsöt. Pedig imádom a gyümölcsöket. Jólesnek, de panaszokat okoznak, így nem erőltetem. A magokat is imádom. A sós-pörkölt mogyoró az egyik kedvencem, de nem azért hanyagolom, mert hüvelyes és így nem fér bele a ketóba, hanem mert csak kis mennyiségben nem okoz komoly panaszokat, viszont nem tudok megállni egy maréknál.

Persze folyamatosan olvasok és tanulok, mert érdekelnek az új kutatások.

Nekem bevált a magas zsír-, az alacsony szénhidrát- és a moderált fehérjebevitel. (Meg kell jegyeznem, hogy az asztmán kívül és a tej- és gluténérzékenységet leszámítva nincs betegségem.) Jól vagyok vele, a laborértékeim tökéletesek, csökkentek az allergiás reakcióim, van energiám, nem vagyok csont sovány és nem híztam el, egy-két kiló -szerintem normális- ingadozással tartom a súlyomat, jól alszom, a ciklusom óramű pontossággal működik (...).

Figyeld és ismerd meg magad, a tested működését! A trendek jönnek-mennek, mi is folyamatosan változunk. De ne azért egyél X módon, mert ma az menő, hanem egyél úgy, ahogy a legjobban működsz.


Reggeli: 1 vajas-paprikás rezisztens kenyér, kávé
Ebédgombás csirke, krémsajt, saláta
Vacsora: rántotta, sajt, sonka, krémsajt
Mozgás: -




Reggeli: rántotta, paprika, sonka, kávé vajjal
Ebéd: marokkói csirke, sült zöldség
Vacsora: rántotta, sajt, krémsajt
Mozgás: -




Reggeli: rántotta, cocomas áfonyával, kávé
Ebéd: cevapcica, zöldség
Vacsora: lecsó
Mozgás: -




Reggeli: rántotta, 1 vajas-paprikás kenyér, kávé
Ebéd: zöldségpüré, tonhal, saláta, cocomas+áfonya
Vacsora: lecsó, 2 kenyér




Reggeli: rántotta, 1 vajas-paprikás kenyér, kávé
Ebéd: zöldségpüré, tonhal, saláta, cocomas+bogyós gyümölcs
Vacsora: lecsó, 1 kenyér



SZOMBAT

Reggeli: rántotta
Ebéd: tonhal saláta
vacsora: 1 tojás, zöldség, sajt, sonka, saláta




R: 2 vajas kenyér, kávé
E: zöldség, sajt, sonka, rántotta, saláta, bogyós gyümölcs+cocomas
V: 1 vajas kenyér, tea
Mozgás: 2 km séta



Tapasztalatok negyed év ketogén étrend után itt
Tapasztalatok fél év ketogén étrend után
Tapasztalatok egy év keto után itt
Ketogén étrend: alapok (link gyűjtemény) itt
Ketogén étrend minta 1 itt, 2 itt, 3 itt, 4 itt, 5 itt, 6 itt, 7 itt, 8 itt, 9 itt
Ketogén reggelik (gyűjtemény) itt
Ketogén ebédek (gyűjtemény) itt
Ketogén vacsorák (gyűjtemény) itt
Ketogén étrendem (heti menüvel):
1. heti összefoglaló itt.
2. heti összefoglaló itt.
3. heti összefoglaló itt.
4. heti összefoglaló itt (makroszámolás)
5. heti összefoglaló itt
6. heti összefoglaló itt
7. heti összefoglaló itt (hegyet másztam :) )
8. heti összefoglaló itt (makroszámolás)
9. heti összefoglaló itt
10. heti összefoglaló itt
11. heti összefoglaló itt
12. heti összefoglaló itt
13. heti összefoglaló itt (makroszámolás)
14. heti összefoglaló itt (makroszámolás)
15. heti összefoglaló itt (makroszámolás)
16. heti összefoglaló itt
17. heti összefoglaló itt
18. heti összefoglaló itt
19. heti összefoglaló itt
20. heti összefoglaló itt
21. heti összefoglaló itt
22. heti összefoglaló itt
23. heti összefoglaló itt
24. heti összefoglaló itt
25. heti összefoglaló itt
26. heti összefoglaló itt
27. heti összefoglaló itt (makroszámolás)
28. heti összefoglaló itt
29. heti összefoglaló itt
30. heti összefoglaló itt
31. heti összefoglaló itt
32. heti összefoglaló itt
33. heti összefoglaló itt
34. heti összefoglaló itt
35. heti összefoglaló itt
36. heti összefoglaló itt
37. heti összefoglaló itt
38. heti összefoglaló itt
39. heti összefoglaló itt
40. heti összefoglaló itt
41. heti összefoglaló itt
43. heti összefoglaló itt
44. heti összefoglaló itt
45. heti összefoglaló itt
46. heti összefoglaló itt
47. heti összefoglaló itt
48. heti összefoglaló itt
49. heti összefoglaló itt
50. heti összefoglaló itt
51. heti összefoglaló itt (Amerikai módszer, makroszámolás)
52. heti összefoglaló itt
53. heti összefoglaló itt (Egy éves összefoglaló)
54. heti összefoglaló itt
55. heti összefoglaló itt
56. hét itt
57. hét itt

58. hét itt
59. hét itt
60. hét itt
61. hét itt
62. hét itt
63. hét itt
64. hét itt
65. hét itt
66. hét itt

Megtalálsz a Facebookon is: Boszorkánykonyha

Bölcs