2020. január 4., szombat

Mini túra

Minden nap megyek sétálni. Nagyon jó a mozgás, a levegő, hogy érzem a szelet, a nap cirógatását az arcomon. Isteni a csönd, a nyugalom, a száraz ágak finom zörgése. És a színek! Bárhol járok, találok szépséget. És Baranya gyönyörű. 

Ma szépen sütött a nap. Kinyitottam a térképet, ráböktem egy Mohácshoz közeli pontra: Kisnyárád. Oké, indulás.

A faluig autóval mentem. Mohács után Lánycsókon át a második település, nem lehet eltévedni. A túrán sem, csodásan mutatják az utat a túrajelzések.






Egy szívritmus-felpörgető kaptató után jön egy kemény lejtő. Csupa-csupa szépséggel.




Jó nagy sár volt. Az úton combig érő vízmosások, egyik szebb volt mint a másik.



És az út mentén végig sűrű csipkebokrok, som, ritkán látok ilyet.







A térkép ennek az útnak az alján jelezte a Szent János-kápolnát, de nem láttam sehol. hatalmas dzsumbuj volt az út végén, végigdagonyáztam, mert itt kell lennie a kápolnának. Meg is lett, teljesen bent a nagy növényzettől körbevéve egy patak partján.













Fotóztam, nézelődtem, kicsit megpihentem és rákészültem arra, hogy ami lefelé lejtő volt, az visszafelé kemény emelkedő lesz.


Nem tudom, mennyire adja vissza a kép, ez egy a legtetejéig roppant húzós emelkedő. De csodaszép.













Hazafelé megálltam a kocsival egyet fotózni: ennyire közel van Mohács.


Ha a környéken laksz vagy éppen erre jársz, érdemes megnézni ezt a kis kápolnát.

Dobozolás 3 napra


Ez egy nagyon gyors menü. Hamar megvan, nem kell sokat méricskélni, elég hozzá egy serpenyő és egy lábos, tehát nincs sok mosogatnivaló sem, elég ideális. Anyagilag is rendben van (iszonyatosan drágák az élelmiszerek -is-). Ja, és úgy kezdődik, hogy bundás kenyér, tehát számomra főnyeremény. :)

R: bundi kenyér, paprika
T: alma, mag (2x dió, 1x mandula)
E-U: elméletileg rakott izé, gyakorlatilag rizs, zöldség, sajt, kis tejföl (a hús adag helyett megy majd egy fehérjeszelet- nem ideális, de a hús... ajjaj, inkább nem. A zöldséget sem szeretem, de inkább megeszem mint a húst.)
V: tojás, paprika

Sokan érdeklődtök, miért pont ilyenek eszek, hogy bírok 3 napig egyfajtát enni.

Ami nekem fontos:

- gyorsan készíthető legyen
- megoldható legyen 2 lábossal és/vagy 2 serpenyővel (mert ennyim van)
- ne legyen sok mosogatnivaló
- a lehető legolcsóbb legyen.

3 napig ugyanaz:

Ha valaki imád enni, az én vagyok. Csakhogy az utóbbi 10 évben megtanultam az ételre úgy tekinteni, mint táplálékra. Az utóbbi évben pedig már mint energiára. A szervezetünknek energiára van szüksége, azt visszük be az étellel. Konkrétan mindegy, ez miből áll, lehet pizza és kóla is, akkor az az energia. Aki kicsit tovább gondolkodik és figyel magára, rájön hamar, hogy vannak értelmes energiaforrások: amitől jól vagyunk, ami jó hatással van ránk, és hogy ha már energiát adunk a szervezetünknek, érdemesebb ezekből, a számunkra hasznosakból választanunk. 

Még mindig nem szeretek dobozolni, azt szeretem, amikor készen van és szépen felsorakozva pihennek a napi menük a hűtőszekrényben. Tehát minden nap biztosan nem főznék még magamra sem. Nyáron szoktam 2 napra készülni, ilyenkor 3 napra főzök előre. Nem mindig az van, ami a fogamravaló lenne, van, hogy nem kívánom vagy kicsit unom, de nagyon hálás vagyok azért, hogy van mit ennem, hogy készen van és csak vinni kell, akár munkahelyre is, nem nyavajgok, amiért 3 napig ugyanazt eszem.


A döntés itt

Eredmény 3 hónap dobozolás után itt
100 nap dobozolás itt
Eredmény 4 hónap dobozolás után itt
Eredmény 5 hónap dobozolás után itt
Eredmény 6 hónap dobozolás után itt

Dobozolások (gyűjtemény) itt
2020. első dobozolása itt

Öt labda

“Az élet egy olyan játék, amelyben öt labdával kell zsonglőrködni. A labdáknak nevük is van: munka, család, egészség, barátok és becsület. Mindezeket a levegőben kell tartanod.

Aztán egy napon rájössz,hogy a munka gumilabda. Ha leejted, visszapattan. A másik négy labda – család, egészség, barátok, becsület – üvegből van. Ha ezek közül valamelyiket leejted, örökre megsérül, megreped, akár össze is törhet.

Ha megértetted az öt labda jelentőségét, meg tudod teremteni életed egyensúlyát…”

James Patterson

kép