2012. augusztus 21., kedd

Menü aug. 21.

  • Reggeli: Csokis-almás zabkása itt
  • Tízórai: Pudingos izé itt
  • Ebéd: Gyümölcsleves, töltött paprika itt
  • Uzsonna: Gyümölcsszósz itt
  • Vacsora: Petrezselymes friss sajt, sonka, abonett itt
  • 6. étkezés: fehérjeturmix este fél 9-kor

Próbáld ki!

(felsofokon.hu)
 

"Javaslom, próbáld ki néhány hétig a következőt, és figyeld meg, hatására miként változik meg a valóságod! Bármi is az, amiről úgy gondolod, hogy az emberek visszatartják tőled – például dicséret, elismerés, támogatás, szeretetteljes gondoskodás –, adj nekik azt! Hogy magadnak sincs? Nem baj. Tégy úgy, mintha lenne, és meglátod, megérkezik! Röviddel azután, hogy elkezdesz adni, el fogsz kezdeni kapni is!" (Eckhart Tolle)

(kajarikbela.hu)

A petrezselyem

(hotdog.hu)


"A petrezselyem egyik legerősebb, legtartalmasabb zöldségfélénk. Rendkívül jó hatással van a vér tisztítására (lúgosító hatása van a savas vérre), és ezzel az allergia elleni küzdelem egyik leghatásosabb gyógyszere. Hat a hörgők tisztítására, valamint csökkenti a rájuk ható ingereket. Nagyon hatásos az allergiás tüsszögés ellen. Tisztítja a vízhólyagot és a veséket. Serkenti a természetes szex hormonok képződését a szervezetben és ezzel elősegíti a normális menstruációs ciklust, valamint csökkenti a menstruációs fájdalmakat és normalizálja a folyást. Vitamin és ásványi összetétele folytán pozitívan hat a látás és a látással kapcsolatos ingerekre. Olyan anyagokat tartalmaz, amelyek segítenek megszűntetni az inzulin érzékenységét, késleltetik a cukorbaj kialakulását. A petrezselyem az egyik legnagyobb tára a vitaminoknak és ásványoknak, ezért fokozza a test ellenálló képességét, bármely betegséggel szemben. A petrezselyem olyan anyagot tartalmaz, amely elősegíti a vérkötődést. "

Forrás: tutilap.hu

Vacsora: Petrezselymes friss sajt, sonka, abonett

Kimentem -jelenleg éppen 33 fokos- baldachinos kiskertembe, szedtem petrezselymet, aprítottam, a kissé sózott fél doboz friss sajthoz kevertem. 23 g sonkát, 3 korpás abonettet ettem mellé.

És isteni fahéjas teát szürcsölök, majd jöhet a pohár víz is. :)



Hétvégi szerzemények

Júli 29-i szerzemények itt.
Augusztus 13-i hétvégi szerzemények itt.

Barack, szilva, paradicsom, uborka, lila hagyma, vöröshagyma... Plusz a főtt kaja... Hálás vagyok azért, mert ilyen szerető és gondoskodó családom van! :)

Uzsonna: Gyümölcsszósz

Ebédkor dupla adag levest főztem (ebédnél recept szer 2), a felét ettem ebédre, a másik felét leturmixolva uzsira.

Plusz a szokásos folyadékmennyiség, most 2 pohár víz.

Ebéd: Gyümölcsleves, tölöttt paprika




2 kis barack, 2 szem szilva, 50 g meggy, 2 dl víz fahéjjal (egész), szegfűszeggel, 2 pötyivel, pár csepp citromlével összeforralva, kis étkezési keményítővel sűrítve.







Anyuéktól hoztam, 1 db gombóc édesítőszeres-keményítős paradicsomszósszal (kenyér nélkül).



Plusz a teám és a vizem :)

Motiváció: Az álmokról

LifeTilt Bence (alias www.lifetilt.hu) Risztov Éva történetéről írt. Maga az írás nagyon tetszik, de a legvégéről idéznék egy szerintem szuper gondolatot:

" ... az álmainkat soha, de soha nem adhatjuk fel. Lesz úgy, hogy nem tudjuk elérni először, másodszor, de lehet, hogy huszadszor sem, de a következő próbálkozásban ott lehet a siker és amíg hiszünk benne, amíg magunkban bízunk, és amíg tényleg mindent megteszünk a siker érdekében, akkor nincs az a hatalom ami megállíthatna bennünket. Ha feladjuk, akkor az álmainkat adjuk fel. Ha az álmainkat adjuk fel, céltalanul bolyongó senkik leszünk, minden egyes perccel közelebb a közöny okozta tudati halálhoz. A teljesítmény nem 2-3 vagy éppen 5 kilométer lefutásánál kezdődik és az sem teljesítmény ha kibírsz 2 kibaszott hetet édesség nélkül. Ez semmi, ez csipcsup szirupos maszlag, nem létező eredmények egy szánalmas világban. De ahogyan az eszme sem egyetemes, úgy a teljesítményt sem lehet egységesítve vizsgálni. Saját magadhoz és a képességeidhez képest egyénre bontva kell bizonyítanod, és elsősorban magadnak, mert a teljesítmény ott kezdődik, ahol te úgy érzed már nem tudsz tovább menni és össze esel a fájdalomtól. Amíg ezen a ponton megállsz és nem mész tovább, egy akarat gyenge senki vagy, és semmit nem értél el, és nagy valószínűséggel soha semmit nem is fogsz, mert tudod, ha a futópályán megállsz, akkor az életben is megfogsz, márpedig az életben még soha semmit nem értek el emberek egy helyben állva, semerre sem haladva ... "


Edzés előtti önmotivációk itt

Edzés előtti önmotivációk

  • július 26. itt
  • július 27. itt
  • július 28. itt
  • július 29. itt
  • július 30. itt
  • Nincs kedved edzeni? itt
  • Van célod? Hát tegyél érte! itt
  • aug. 1. itt
  • Ha este éhes vagy... itt
  • A lehetetlen nem létezik itt
  • Nem akarok ilyen boszi lenni! itt
  • aug. 3. itt
  • aug. 4. itt
  • Csak úgy: Így is motiválhatod magad 1
  • Csak úgy: Így is motiválhatod magad 2
  • Csak úgy: Így is motiválhatod magad 3
  • Csak úgy: Így is motiválhatod magad 4
  • aug. 6. itt
  • Csak úgy: Így is motiválhatod magad 5
  • aug. 8. itt
  • aug. 9. itt
  • Csak úgy: Így is motiválhatod magad itt
  • Nincs kifogás! itt
  • aug. 12. itt
  • Csak úgy: Így is motiválhatod magad itt
  • Edzés előtti önmotiváció 1
  • Nincs időd edzeni? itt
  • Motiváció, nem csak edzéshez itt
  • Edzés előtti önmotiváció 2
  • Így is motiválhatod magad itt
  • Edzés előttu önmotiváció 3
  • Mai önmotivációm itt

Tízórai: Hát izé ...



Huh, hát ezt jól elszúrtam... Amikor összeállítottam a heti menümet, pudingot írtam a mostani tízóraira. De nem szeretem a pudingot, így tudom, hogy valamit kreatívkodni akartam a dologgal, no de ma már fogalmam sem volt, mi az. Az étkezési naplóban  csak hozzávalók voltak feljegyezve, amiket én szépen beleöntöttem a mixerbe, és összemixeltem: 10 g vaníliás fehérjepor, 250 ml tej, 1 puding, reszelt mandula, fahéj. Rossz éppen nem lett, csak amolyan kellemes nyári üdítő állaga, azaz folyékony maradt. Sebaj, megittam. Fincsi volt. Hogy miért délben? 9-kor reggeliztem...

Megfontolásra: A valódi zsírégetés

Ez volt talán az első olyan cikk, amit még -ha jól emlékszem- tavaly olvastam, ami nagyon sokat segített megérteni, mit és hogyan kellene tennem a célomért: a zsírvesztésért. Hogy futás vagy nem, kardió vagy erősítő edzés... Mindenkinek ajánlom a figyelmébe.

"A titkokat az általad is hőn áhított zsírmentes fizikum eléréséhez olyan edzők őrzik mint Alwyn Cosgrove. Alwyn a fizikum átváltoztatás világában igazi szupersztárnak számít, legyen szó akár nőkről, akár férfiakról. Számos bajnok került már ki kezei közül a 12 hetes test-transzformációs versenyeken, és van egy saját edzőterme Santa Claritában, Kaliforniában. Továbbá Alwyn írt egy szuper könyvet is a zsírégetésről, melynek neve "Utánégetés".

Minden zsírégető program alapja az, hogy annyi kalóriát égessünk el, amennyit csak lehetséges, és közben őrizzük meg, vagy akár növeljük is a zsírmentes izomtömegünket, ami elsődlegesen égeti magát a kalóriát. Függetlenül attól, hogy mennyi kalóriát égetsz el edzés közben, mihelyst izmot is veszítesz -- ami egy általános probléma -- kevesebb energiát égetsz el összességében! Így arra kell főleg koncentrálni, hogy úgy égesd a zsírt, hogy közben próbáld kiküszöbölni ezt a problémát.
Egy tanulmány a Sporttáplálkozás Nemzetközi Folyóiratában (8(3): 213-222, 1998) demonstrálta, hogy 12 héten át tartó heti ötszöri 45 perces aerob edzés nem volt hatékonyabb a testösszetétel változtatásban, mint a diétázás önmagában! Nyilvánvaló, hogy még az ilyen magas aktivitási szinten is valami nem stimmel.
Egy teljes életmód és testfelépítés értékeléssel. A túlsúlyos személyeknél általában olyan szinten hiányzik a strukturális integritás, hogy az első dolgom egy olyan súlyzós edzésprogram kidolgozása számukra, amely a gyenge pontjaikra koncentrál és korrigálja az egyensúlytalanságokat. A pihenőidők specifikus változtatásával el tudok érni egy kardió hatást is az edzéssel a túlerőltetésből fakadó sérülések nélkül, melyek egyébként jellemzőek az edzetlen személyeknél.
Egy kutatás (Jones et al., Sports Med. 18(3): 202-214, 1994) kimutatta, hogy az átlagos inaktív életmódot folytató személyeknél a szükséges intenzitás a szív- és érrendszerük fejlesztéséhez valószínűleg strukturális túlterheléshez, sérülésekhez vezet. Konkrétan ebben a tesztben 50-90% volt a sérülési arány az első hat héten.
Az az érdekes, hogy egy tipikus program egy túlsúlyos személy számára általában ezernyi ismétlést tartalmaz (pl. aerobik), ami csak még több problémát fog okozni! Egy hatásosabb program az izmokat célzottan edzi meg, a sorozatok hosszának és a pihenőidők változtatásával pedig ugyanazt a szív- és érrendszeri, valamint anyagcsere gyorsító hatást éri el.
Főleg olyan emberekkel találkozunk, akikre jellemző a strukturális gyengeség, és ez alatt azt értem, hogy a saját testük mozgatásához is hiányzik a képességük és nem csak az oxigén szállításához! Így először egy olyan programmal kell kezdeniük, amely főleg az erőt és a stabilitást fejleszti.
Tisztán a kardió rendszert megcélozni olyan volna, mintha egy új motort akarnánk tenni egy olyan kocsiba, melynek defektes a gumija. A kocsi "teljesítményét" először egy kerékcserével tudjunk jobban növelni.
Tipikus jellemzők: strukturális gyengeségek, állóképességi problémák (pl. képtelenek 15 percen keresztül folyamatosan gyalogolni egy futógépen), tápanyagok hiánya. Elég "vicces", de a túlsúlyos emberek zöme gyakorlatilag alultáplált.
Tipikusan a legfőbb ilyen probléma ugye a túlsúlyosság és az aluledzettség. Ezek önmagukban is elég komoly problémák. De itt nem csak túlsúlyos kliensekről beszélek, itt mindenkiről szó van! Minden egyes kliens különböző és új kihívás a számunkra. Nem létezik egyetlen tökéletes, uniformizált módszer, amely mindenkinek megfelel -- az az elv már a múlté. Először mindenkinek egy átfogó, szakember által végzett értékelésen kellene átesnie. Bármilyen komoly orvosi problémát egészségügyi szakemberrel kell először tisztázni.
A legtöbb edzőnek már van egy elképzelése az edzésprogramról, amikor a kliens először besétál az edzőterembe. Nekem fogalmam sincs, hogy mit fogok csinálni, amíg nem látom őket személyesen és nem mérem fel őket. Amíg nem elemzed a konkrét helyzetet, addig csak találgathatsz!
Egyértelmű, hogy egy jó táplálkozási program alapvetően szükséges -- elvégre el kell érni a kalória hiányt egy megfelelő edzés-táplálkozás kombinációval. A zsírégető programjainknak éppen ez a kulcsa: hogyan tudjuk a testünket rákényszeríteni, hogy annyi kalóriát emésszen fel, amennyit csak lehetséges, és égesse azokat az edzések között is. Az elképzelés az, hogy annyi munkát követeljünk meg a testünktől, amennyit csak bír -- és tartsuk fent ezt a kalória égetést ameddig csak lehet (az edzés utáni többlet oxigén fogyasztás /EPOC/ és a tiszta izomtömeg növelésén keresztül például).
Az EGYETLEN oka, hogy a testünk kalóriákat éget el az az, hogy az izomszövetek dolgoznak. Nem igazán számít, hogy milyen aktív tevékenységet folytatsz -- aerob tevékenységet vagy súlyzós edzést -- az izommunka szükséglete határozza meg a kalória égetést. Ennek tudatában kell hozzákezdened a dolgokhoz. Gondolkozz el ezen:
  • Tegyük fel, hogy egy mérföldet le tudsz futni 10 perc alatt.
  • Továbbá tegyük fel, hogy egy mérföldet le tudsz úszni 20 perc alatt.
  • Ha egy évig úszol minden nap, de nem futsz, akkor már mondjuk 16 perc alatt is le tudod úszni azt a mérföldet.
  • Futás nélkül vajon mennyit fejlődtél futásban? Nagyon keveset!
Miért? Hiszen csak EGY szív- és érrendszerünk van, így miért nem fejlődött a futóteljesítményünk automatikusan az úszástól? Azért, mert a kardió rendszerünk CSAKIS amiatt kapott szerepet az úszásnál, mert az izomrendszerünknek szüksége volt rá. Tehát csupán a specifikus izommunkához alkalmazkodott a szervezeted, amely történetesen a szív- és érrendszert is igénybe vette -- és nem fordítva, ahogy azt a legtöbb ember hiszi! Az izmok nem a szív- és érrendszeri szükséglet miatt mozognak és dolgoznak, hanem pont fordítva: a kardió rendszerünk dolgozik az izomrendszeri szükségleteink miatt.
Remélhetőleg megértik az olvasók, hogy testünk számára az edzést az elvégzendő gyakorlatok alapján kell "programoznunk" és nem a szív- és érrendszer alapján. Ez utóbbi egy fordított gondolatmenet lenne!
A súlyzós köredzés, vagy az intervallum edzés mindig működik. Az egyenletes (alacsony-közepes) intenzitású aerob tevékenységek viszont sosem működnek hosszú távon. És azoknak, akik erre elkezdenek egészségről, szívbetegségekről, koleszterinről és a hasonlókról beszélni: nem áll szándékomban ezekkel vitatkozni. A zsírégetésről kérdeztetek és a válaszom erre vonatkozott.
Ugyanakkor a zsírégetés szempontjából a kutatások kétségtelenné teszik, hogy a magas intenzitású munka a jobb! Úgy gondolom, hogy az egyik probléma ez: az aerob edzés természeténél fogva alacsonyabb intenzitású. Egy idő után, ahogy fejlődsz benne, a tested megszokja és így végeredményben kevesebb kalóriát égetsz, mint korábban ugyanannyi idő alatt. Ilyenkor mit tehetsz? Még több időt töltesz el lassú aerob edzéssel, hogy aztán elkerülhetetlenül ugyanebbe a problémába fuss megint? Vagy növeled az intenzitást? Az intenzitás növelése az egyértelmű válasz.
Biztosan egyetértesz velem, hogy ez főleg azok körében volt vitatéma, akik nem hivatásszerűen foglalkoznak ezzel. A legtöbb jó edzőnek a szeme se rebbent. Zsírégetés szempontjából egyáltalán nem vitatható ezen állításom, és már kezdem unni, hogy folyton újra végig kell menni rajta.
Nem hiszem, hogy bárki, aki akár önmagát, akár mást edzett, tapasztalt valaha is komoly eredményeket az alacsony intenzitású kardiótól. Az izomtömeg veszteséget, amely jellemző a legtöbb diétás programra, ellensúlyozni kell és az egyenletes aerob edzés (a számos egészségügyi előnye ellenére) csak hozzáad ehhez a problémához. Tehát hadd fejtsem ki, mit értettem a fentebb említett mondaton: amikor azt mondtam, hogy "Az aerob edzés haszontalan a zsírégetés szempontjából!", azon azt értettem, hogy "Az aerob edzés haszontalan a zsírégetés szempontjából!" Most már világosabb?
Na jó, kevésbé agresszíven fogalmazok és csak annyit mondok, hogy az aerob edzés a zsírégetés szempontjából a leginkább túlértékelt és túlhangsúlyozott módszer manapság. A hatékony zsírégetéshez ez egy teljesen elavult, idejétmúlt modalitás. Hadd idézzek Paul Chek-től, egy elismert edzőtől:
"Először is, a súlyzós edzés a 8-12-es ismétléstartományban rövid pihenőidővel párosítva hasznosnak bizonyult a tesztoszteron és a növekedési hormon kibocsátás növelése szempontjából. Ezek a fontos hormonok elősegítik a tiszta izomtömeg növelését, ami az anyagcsere szempontjából egy aktív szövet, és amely a nap 24 órájában égeti a kalóriákat. A zsírszövet ezzel szemben csak úgy ott van! Az aerob tevékenységek növelik a kortizol nevű katabolikus hormon termelődését, amely így ellentétes a tiszta izomtömeg növelési szándékunkkal. A kortizol továbbá elősegíti a szénhidrát megőrzést is és ösztönzi a zsír felhasználását. Ez ugyan elsőre jól hangzik, de olyan hatékony leszel tőle, mint egy Honda Civic, amely röpke 4 liter benzinnel elmegy 100 kilométert. És így majd te is olyan leszel, mint azok az emberek, akik minden alkalommal órákat töltenek a futógépen, de csak minimális mennyiségű zsírt használnak fel!"
A hatékonysági érv igen érdekes. A súlyzós edzés építi az izmokat? Nem! Lebontja az izmokat és a testünk ALKALMAZKODIK azzal, hogy több izmot épít. Így aztán az aerob edzéssel, ahol "elősegítjük a zsír felhasználását", arra kényszerítjük ugyanezt a testet, hogy alkalmazkodjon még több zsír tárolásával? Érdekes... az olyan edzők, mint Poliquin, Chek, Jim Liston, Eric Serrano, stb., mind ezt gondolják. És a legtöbb spinning és aerobik edző, akik a segítségemet kérték a szálkásításban, egyöntetűen beismerték, hogy minél több aerob edzést végeznek, annál nehezebb nekik leszálkásodni.
És komolyan, több ezer olyan túlsúlyos ember létezik, akik lefutják évről-évre a maratont. A maraton teljesítése egy igen lenyűgöző dolog számomra! Ugyanakkor ez elég egyértelműen mutatja, hogy az aerob fittség, ami szükséges a maraton teljesítéséhez, nem áll feltétlenül kapcsolatban a zsírégetéssel. Tehát, ha képes vagy két-három órát futni egyhuzamban és még így sem égetsz el elég zsírt, akkor vagy növelheted az intenzitást, vagy futhatsz mondjuk négy órát egyhuzamban. Ki vállalkozik az utóbbira?
Zsírégetés szempontjából az elégetett kalóriák mennyisége a legfontosabb tényező. És az aerob edzés összességében kevesebb kalóriát éget el, mint az anaerob vagy a súlyzós edzés, nem is beszélve arról, hogy az anyagcsere hosszabb távú gyorsításához igen minimálisan járul hozzá.
Tehát, ha elfogadjuk, hogy a tiszta izomtömeg mennyisége egy fő tényező a zsírégetési mechanizmusban, és az aerob edzés csökkenti e tényező mennyiségét, ugyanakkor hatékonyabb a zsírégetésben (a hatékonyság azt jelenti, hogy KEVESEBBET éget el ugyanannyi munka elvégzéséhez), akkor hogyan tudna egy kisebb és hatékonyabb "motor" több zsírt elégetni? A válasz az, hogy sehogy!
azt mondod, hogy a kardió a legkevésbé fontos tényező?Nem is azt állítottam, hogy a kardió lenne a legkevésbé fontos tényező, hanem próbáltam bemutatni helyette egy jobb megoldást, és elmagyarázni, hogy miért írok fel előbb súlyzózást a klienseinek, mint aerob edzést.
Az alapvető rendszerek, amelyek együttműködnek a testen belül az ideg-, a váz- és az izomrendszer, és amelyeket támogat a szív- és érrendszer. Ezeket mind figyelembe kell venni és helyre rakni, például merev izomzatból származó befelé rotált lábbal futni előbb-utóbb sérüléshez fog vezetni és így a fitnesz programunk nem érheti el a célját."

Köszönjük Alwyn a hasznos és szemfelnyitó információkat!

Reggeli: Csokis-almás zabkása

50 g apró szemű zabpelyhet kétszeres mennyiségű vízben megfőztem. Tettem hozzá egy csepp édesítőt, 200 g reszelt almát (héjastól), 10 g kakaóport, fahéjat, és nem egészen 1 g darált dióval díszítettem.

Plusz a szokásos tea és víz. :)

Mai edzés


Bőven elég motiváció volt, amikor kimentem a teraszra, ránéztem a hőmérőre, ami 32 fokot mutatott. Reggel! Így fogtam magam, átöltöztem edzőcuccba és nyomás!

Gumiköteles edzés:
- bemelegítés
- derék
- kar
- hát
- has
- nyújtás.


Kb 1 óra. A bicepsz gyakorlatok rendesen kifogtak rajtam... Ezek szerint a karomban a bőröm alatt tényleg még csak musculusok, azaz kisegerek szaladgálnak :)

Asylum 3. kör végeredmény, adatok


    Asylum 3. kör
    Edzés: napi 2
    Étkezés: Asylum étrend
    1.       hét
    2.hét
    Változás a két hét alatt összesen
    Súly
    -1.2 kg
    - 0.3 kg
    - 1.5 kg
    Mell alatt
    -1 cm
    nincs változás
    - 1 cm
    Bal kar
    nincs változás
    nincs változás
    nincs változás
    Jobb kar
    nincs változás
    nincs változás
    nincs változás
    Derék
    -3 cm
    - 1 cm
    - 4 cm
    Csípő
    -1 cm
    - 1 cm
    - 2 cm
    Bal comb
    -1.5 cm
    nincs változás
    - 1.5 cm
    Jobb comb
    -1.5 cm
    nincs változás
    - 1.5 cm
    Bal vádli
    nincs változás
    nincs változás
    nincs változás
    Jobb vádli
    nincs változás
    nincs változás
    nincs változás
    Nyak
    nincs változás
    nincs változás
    nincs változás
    Bal combtő
    -2 cm
    - 1 cm
    - 3 cm
    Jobb combtő
    -2 cm
    - 1 cm
    - 3 cm

    A táblázat mindent pontosan mutat, nem szeretném túlelemezni: a fogyás sztem nagyon ésszerű mértékű, a centiméterek önmagukért beszélnek. A derekamon az a minusz 4 centi határozottan látszik. Átrendeződött megint kicsit a testem, a felsőtestem most már nagyon gyorsan alakul, a nagy munka a comb-alsó has-csípő tájékon vár még rám. Persze mindez úgy, hogy nincs helyi fogyás. Így kell a türelem, a további kitartó, ésszerű étrend és edzés. Van még egy évem (ennyit adtam magamnak), sztem nincs gond a hozzáállásommal, megteszem, amit tudok, bízom benne és hiszem, hogy meg tudom csinálni, innentől nyert ügyem van. :)