2012. szeptember 26., szerda

Esti

  • Reggeli holnapra kimérve, előkészítve.
  • Tízórai leturmixolva, üvegben, hűtőben.
  • Ebéd (gombás tészta) megfőzve, dobozban, hűtőben.
  • Turmixolás, főzés után elmosogatva.
  • Tea holnapra megfőzve, flakonban.
  • Kajatervre rákukkantva, hiányzó 1 dolog felírva.
  • Ha csütörtök, akkor ügyintézős nap: lista megírva.
  • Gyógyszerek, vitaminok előkészítve reggelre.

(hír.cc)
 
Fáradt vagyok, azt hiszem, ma igyekszem álomországba. Jó éjt!

Napi bölcs

"Amikor a dolgok túl soknak tűnnek, amikor a nap 24 órája már nem elég, emlékezz a majonézes üvegre és a 2 csésze kávéra!
 
(pozitivnap.hu)

Egy filozófia professzor előtt néhány tárgy volt az asztalon. Amikor elkezdődött az óra, szó nélkül kivett a tárgyak közül egy majonézes üveget, és elkezdte golflabdákkal megtölteni. Azután megkérdezte a tanítványait, hogy szerintük tele van-e az üveg. Mind egyetértettek abban, hogy igen, tele van.
A professzor ekkor felvett egy doboz kavicsot, és beleöntötte a majonézes üvegbe. Kicsit megrázta, így a kavicsok szépen becsordogáltak a golflabdák közé. Ezután ismét megkérdezte a tanítványait, hogy tele van-e az üveg. Egyetértettek, hogy igen.
A professzor ekkor egy doboz homokot emelt fel, és beleöntötte az üvegbe. Az persze betöltött minden rést. Azután még egyszer megkérdezte a tanítványait, hogy tele van-e az üveg. Mind egyhangúlag azt mondták, hogy igen.
Ekkor a professzor elővett két csésze kávét az asztal alól, és azt is beleöntötte az üvegbe, kitöltve vele minden helyet, ami még a homokszemek között maradt. A diákok csak nevettek.
„Na, most!” – mondta a professzor, mikor elhallgatott a nevetés. „Szeretném, ha észrevennétek, hogy ez az üveg az életeteket reprezentálja. A golflabdák a fontos dolgok – a családotok, gyerekeitek, az egészségetek, a barátaitok, és a kedvenc időtöltésetek – és ha minden mást elveszítenétek, és csak ezek maradnának, akkor is teljes lenne az életetek.
A kavicsok azok az egyéb dolgok, amik szintén számítanak, mint a munkátok, a házatok, az autótok.
A homok minden egyéb. A kis dolgok. Ha először a homokot teszed bele az üvegbe, akkor nem lesz helyed a kavicsoknak vagy a golflabdáknak. Ugyanígy van ez az élettel is. Ha minden időtöket és energiátokat a kis dolgokra pazaroljátok, soha nem lesz időtök azokra a dolgokra, amik igazán fontosak számotokra.
Figyelj oda azokra a dolgokra, amik elengedhetetlenül szükségesek a boldogságodhoz. Játssz a gyermekeddel. Szánd rá az idődet a kontrollvizsgálatokra. Vidd el a párodat vacsorázni. Mindig lesz még időd arra, hogy kitakarítsd a házat, vagy, hogy levidd a szemetet. Először a golflabdáiddal foglalkozz – azokkal a dolgokkal, amik igazán számítanak. Állítsd fel a sorrendet. A többi csak homok.”
Az egyik diák felemelte a kezét, és megkérdezte, hogy mit reprezentál a kávé. A professzor mosolygott.
„Örülök, hogy ezt megkérdezte. Csak azt mutatja, hogy bármennyire is úgy érezzük, hogy tele van az életünk, akkor is van még hely egy-két csésze kávéra a b a r á t o k k a l !” (FB)

Motiváció




 

Fly Lady programom 2: A hét napjainak feladatai


Első fázis: A rutinok kiépítése itt

Második fázis: A hét napjainak feladatai

Hétfő: Egy órás gyorstakarítás
Kedd: Tervezés & szervezés
Szerda: Antihalogató nap
Csütörtök: Küldetések napja
Péntek: Autó & táska, és randieste
Szombat: Családi móka
Vasárnap: Belső tankolás

Mindennek a kidolgozása a program 15-21. napján történik, egyenként, egyénre szabva. Gyakorlatilag ezidő alatt már mennek az első fázis rutinjai, és közben minden nap ebből is egyet átrágunk. Tényleg pár perc az egész, nekem hamar megvolt, aztán ahogy változtak dolgok, vagy ahogy észrevettem, hogy valahova valamit még be kell illeszteni vagy éppen kivenni, egyszerűen hozzáírtam vagy kihúztam a listámról.
Segítség: www.urban-eve.hu.
 
Hétfő: Egy órás "lakáskényeztetés"
  • Egy órás gyorstakarítás (lásd Vészhelyzet terv, később)
  • 1. zóna mini lomtalanítása (itt felsoroltam magamnak az időpontokat)

Kedd: Tervezés & szervezés
  • Hétvégi program ---> net, hirdetők alapján
  • Menü átkukkantás
  • Szabadidő tervezés (hétvége, szünet, szabi, nyaralás), ötletek gyűjtése a kontrollmappába (1-2 perc, ha éppen van ötlet)
  • 2. zóna mini lomtalanítása
Szerda: Antihalogató szerda
  • 15 perc vagy több egy halogatott dologra. Erről listám van, amit a szekrény ajtajára ragasztottam, és folyamatosan írom a nemszeretnémdenagyonmegkellenecsinálni dolgokat.
  • 3. zóna mini lomtalanítása
Csütörtök: Küldetések napja
  •  Ilyenkor szoktam elintézni a postát, bankot, hivatalos és egyéb ügyintézést, ez az egyetlen nap, hogy időben érek ehhez haza.
  • A 4. zóna mini lomtalanítása.
Péntek: Autó és táska, randieste
  •  Táska: kiürítés, szanálás, szemét ki, letörlés, kimosás.
  • Autó: nincs garázsom, lemosni az időjárásjelentéstől függően szoktam (nagyon ritkán sajnos), de a szélvédőt, rendszámot, tükröket, külső műanyagokat azért letörlöm. Szemét ki, szőnyegkirázás, kefe. Műszerfal mosás. Havonta műanyag szigetelések szilikonozása.
  • Randieste: bármi jó, kellemes: új ízű tea, séta, film...
  • Az 5. zóna mini lomtalanítása.
Szombat: Családi móka
  • Igyekszem sokat együtt lenni a családdal, de mindenki messze lakik. Ha sikerül valakihez elutaznom, akkor van móka, ha nem, marad a FB és az MSN a családdal. Mozi és színház? Csak egy álom...
Vasárnap: Belső tankolás
  • Ez általában a napi bjútiban kimerül. És a neten szoktam olyan cikkeket elolvasni, amire hétközben nem volt idő.

Holnap a harmadik fázis jön, a testreszabás. :)

Napi menü (09.26., szerda)

Hosszú nap a szerda mindig, az ebédet is csomagolni kell. Mivel nincs lehetőség a melóhelyen melegítésre, erre is figyelni kell. Általában simán tervezek, meleg ebéddel, amit felcserélek az uzsonnával. Azaz az uzsit viszem és eszem meg a melóban, itthon, uzsikor eszem meg a meleg ebédet.
 
Reggeli: 125 g túró 1 pohár gyümölcsjoghurttak kikeverve, 200 g szőlő.
 
 
360 kcal
24 g F
50 g CH
9.3 g zsír
 
Tízórai: 100 g sajt, 1 alma
 
 
300 kcal
31 g F
24 g CH
9.7 g zsír
 
Ebéd: Saláta: 150 g paradicsom, 150 g uborka, 1 mozzarella, kis só, kis balzsamecet.
 

 

293 kcal
20 g F
9 g CH
19.5 g zsír
 
Uzsonna: A tegnapi borsófőzi másik fele, de most 1 tojással és fél kornspitz-cel.
 
 
276 kcal
18 g F
37 g CH
6.9 g zsír
 
Vacsora: Fehérjeturmix
 
109 kcal
20.7 g F
1.7 g CH
1.9 g zsír
 
Összesen: 1338 kcal, 113.7 g F, 121.7 g CH, 45.7 g zsír

Bánatevés, zugevés és társai


2012-t írunk. Itt egy nagylány, aki elhatározta: most aztán egyszer s mindenkorra lefogy. Blogot is vezet róla: az edzésekről, az étkezésekről, boszorkányról és konyháról... És jól megy neki, nagyon jól halad. Aki csak a blogot olvassa, a blogról ismer, azt hiheti: milyen szerencsés vagyok, hiszen nekem megy, ráadásul jól megy. De a történet nem indult ilyen egyszerűen...
Huszonévesen (is) imádtam enni. Egyszerűen szeretem a hasamat, szeretem, ha tele van a pici poci. A családom akkori nagy örömére, mert hogy kaja volt bőven: reggeli, tízórai, ebédre leves, második sok körettel, aztán desszert, uzsonna és bőséges vacsora. És persze nasi. Kiskoromban is nasizhattam, édesanyám azért figyelt arra, hogy ez ne legyen mértéktelen. Hétvégenként a nagymamámnál gyűlt össze a rokonság, a bőséges ebéd mellé legalább egyfajta sütemény dukált, de inkább a kettő volt jellemző: krémes és kelt. Telt-múlt az idő, és elkezdtem hájasodni. Nem végtelenül, de folyamatosan és egyre inkább. Még az ágyam alatt is volt kaja, hogy ha éjjel felébredek, kicsit vigasztalódhassak egy kis befőttel és keksszel. Tutira olyan voltam, mint Micimackó. Csoda, hogy nem szorultam be valahova...
Soha nem voltam elégedett magammal, mindig meg akartam felelni mindenkinek, miközben önmagamnak sem tudtam megfelelni. Ha szomorú voltam, ha fáradt, ha izgultam valami miatt, nagyon jól jött egy-két falat. Voltam szotyi- és kólafüggő, nótórius csokizabáló, mert a problémáim önmagammal nem csökkentek.
Felnőttként is minden elől az evésbe menekültem. Csak egy falat csokit ettem, ha ideges voltam, pár perc múlva még egy falatot, aztán csak még egyet, 5 perc múlva felfaltam az egész táblával. És ha már ma így elszúrtam a nasit, akkor ezután már igazán nem volt gond 4-5 vajas-mézes kenyér. Dugig ettem magam, szó szerint rosszullétig, azzal a szlogennel, hogy ma már úgyis mindegy, majd holnaptól...
Aztán idén januárban komolyan elhatároztam, hogy életmódot váltok. Nem volt egyszerű, mert alig tudtam valamit az egészséges fogyásról, az egészséges és jó ételekről, az edzésről. Elkezdtem az Insanityt, és csinálgattam, aztán egyre jobban ment, de egy dekát sem fogytam, sőt még tán híztam is. Ja, mert jól becsaptam magam azzal, hogy a kis pár falat plusszt nem írtam be az étkezési naplóba, így azt hittem, olyan, mintha nem is ettem volna mellé. Pedig zugevő voltam. Senki nem látta, senki nem kérdezett rá, de magamnak rendesen hazudtam. Nem tudtam, mit, hogyan, mikor egyek, és elegem lett az egészből. Jött a bánatsüti, a bánat mézes kenyér, a bánat bármi. A lelkem addig nyugodt volt, amíg jó adag "boldogsághormont" kapott a kaján keresztül, aztán, amikor már rendesen tele volt a hasam, megint jött a na ma már mindegy, majd holnaptól. Ment ez jó egy hétig, amikor a tükörben megint megláttam a kövér csajt. Észbe kaptam, és csináltam tovább az edzést. De edzeni ugye fárasztó, és mellette a kaját sem tudtam még rendesen összehozni, 2-3 hét után újra jött a bánatzabálás. És ezt még egyszer így végigcsináltam, amikor is 1.5 hét dorbézolás után egyszerűen elhatároztam: nem lehet, hogy ennyire hülye vagyok. Mert így soha az életben nem leszek nem hájas. Akkor, ott, fejben eldöntöttem, hogy ha a falat kaparom is, akkor is betartom a kajatervet.
Ennek sok hónapja. Azóta volt, hogy lekváros kenyérre vágytam, és meg is ettem, de úgy, hogy leültem, és -2 perc alatt- átírtam az aznapi kajatervet úgy, hogy az a 2 lekváros kenyér beleférjen. És ezt nem nevezném bűnözésnek, egyszerűen ember vagyok, aki néha megkíván olyan kaját is, ami nem igazán "ildomos" a fogyási/zsírvesztési szakaszban. De már nem vagyok zugevő, nem eszem titokban, és nagyon hülye lennék, ha becsapnám éppen saját magamnak az önhazudozással.
Az elején még a mensi időszakában csodás kifogásokat gyártottam magamnak, hogy éppen miért nem edzek pár napig, de főként, hogy olyankor más a Hold állása, vizet tart vissza a szervezet, olyankor nagyon kívánom a szénhidrátot és az édességet, akkor a mérleg is többet mutat. Saját tapasztalatom szerint ez marhaság. Jó pár hónapja megfigyeltem, hogy a mérleg nem mutat azokon a napokon sem többet, amióta nem tartom evidenciának, hogy többet mutathat. Nincs semmiféle édességvágy vagy falási roham, mert megmondtam az agyamnak, hogy nem hiszek benne, hogy ilyenkor lehet többet, édesebbet (...) enni. Ha meg néha mégis van, megoldom: vagy erős vagyok, vagy jöhet az a kaja, ami nem kellene, viszont már nem bűnözésnek fogom fel. Az edzésben sem gátol, sőt, amióta tornázok, rövidebb lett a ciklus valamivel, kevesebb a vérveszteség, magyarul: sokkal természetesebben átvészelem az egészet mint előtte.
Igenis fejben dől el, hogy nem hagyja az ember, hogy az érzelmei irányítsák az evés terén. Ha valaki tudja magáról, hogy nem tud a nassolásban mértéket tartani, nem is szabad elkezdenie (én ezt a taktikát ügyesen alkalmazom), vagy igenis megálljt kell parancsolnia magának (ebben is rengeteget fejlődtem). De állítom: ha egy kajaterv úgy van összerakva, hogy értékes is legyen, de legyenek benne kedvenc kaják is, sokféle szín és íz, akkor nem jön olyan gyakran a vágy a zabálásra. De ha rághatnékom van, pucolok pár répát és elrágcsálom. Vagy eszek egy salátát. Vagy fél marék mogyorót... De mindig mondom: ne hidd el egyetlen szavamat sem. Hanem próbáld ki. Vagy keress másfajta lehetőséget a problémád megoldására. Mert meggyőződésem, hogy mindenki roppant mód fejlődőképes, és azt is tudom, hogy a zugevésre, a bánatevésre mindenki megtalálhatja a maga megoldását. Mert megéri. Persze csak akkor, ha akarod a változást.

Megtalálsz a Facebookon is: Boszorkánykonyha

Edzés

LMP: Pump and shred


Nagyon jó hangulatú ez az edzés. Súlyzóval, 14 kilóval kicsit hosszúnak és ijesztőnek tűnik a 45 perc, de a zene és az edzők lelkesedése és lelkesítése viszi magával az embert, és viszonylag gyorsan elröppen az idő. Amikor fáradtam, eszembe jutott a legutóbbi kép a hátamról (itt található), majd a kép a szabadidő nadrágomról (itt), és egyáltalán nem volt kérdéses, hogy azt a fél percet végigcsinálom-e még. Ráadásul a mai eredmények (itt írtam róla) is kitűnően igazolják, amit a LMP edzésről olvastam az elején (LMP edzésprogram leírás itt), hogy jó kalóriaégető és formáló progi. Már amikor legelőször láttam a bemutató videót (itt és itt), tudtam, éreztem, hogy ez lesz a nekem és a testemnek való. :)

Reggeles, eredmények

Alvásnapló pipa. (Olyan eszement baromságokat álmodtam, hogy ihaj... Megnéztem a jelentését az álomszótárban: közeledő vidámságot jelent, szerencsét a szerelemben, a múlt egy része ismét aktuálissá válik, új barátok, akik segítenek a terveim megvalósításában, rá kell jönnöm, mi az iagazi gond, hogy meg tudjam oldani...)
 
 
 
Szokásnapló pipa.
Jeleztem már a blogon, hogy a mérleg kijelzője megmakacsolta magát. És hogy nem parázok ezen, hanem várok türelmesen. A mai centizés is ékes bizonyítéka annak, hogy a kilók is csak egy iránymutató akármik, nem azon múlik, hogy fogyok/alakulok-e. Gondoltam: ha a kiló nem változott, akkor a méreteim sem, de tévedtem, és jólesett méredzkedni ma (is): pontosan azokról a területekről fogytam centiben, amik miatt elkezdtem anno az edzést és kajára odafigyelést: Comb, combtő. Így már magamnak is bizonyték, hogy a LMP jó zsírégető, és hogy nem hiába karattyolnak az edzők arról a bizonyos REP Effectről :) Na, kislány, akkor csak így tovább, figyelj jobban a kajára (egyél meg mindent, amit terveztél), figyelj jobban a folyadékra (2 liter körül csurog csak le mostanában), nem kell duplázni az edzést, csak nyugi, haladsz gyönyörűen, meglesz nyárra az a bícsbádi! :))))
 
Asylum 3. kör
Edzés: napi 2.
Étkezés: Asylum étrend
1.       hét
2.hét
Változás a két hét alatt összesen
2012. 08. 29.
(Gumi-köteles)
2012. 09. 05.
(LMP 1. hét)
2012. 09. 12.
(LMP_Insy hybrid)
2012. 09. 19.
(LMP-Insy hybrid)
2012.
09.
25
LMP-Insy hybrid
Súly
-1.2 kg
- 0.3 kg
- 1.5 kg
- 0.1 kg
- 0.5 kg
- 0.2 kg
-0.5 kg
nincs változás
Mell alatt
-1 cm
nincs változás
- 1 cm
- 1 cm
nincs változás
- 1 cm
nincs változás
nincs változás
Bal kar
nincs
változás
nincs változás
nincs változás
nincs
változás
nincs változás
nincs változás
nincs változás
nincs változás
Jobb kar
nincs
változás
nincs változás
nincs változás
nincs
változás
nincs változás
nincs változás
nincs változás
nincs változás
Derék
-3 cm
- 1 cm
- 4 cm
nincs
változás
- 1 cm
nincs változás
nincs változás
nincs változás
Csípő
-1 cm
- 1 cm
- 2 cm
-1 cm
- 1 cm
- 1 cm
nincs változás
-0.5 cm
Bal comb
-1.5 cm
nincs változás
- 1.5 cm
nincs
változás
- 0.5 cm
nincs változás
-0.5 cm
-0.5 cm
Jobb comb
-1.5 cm
nincs változás
- 1.5 cm
nincs
változás
- 0.5 cm
nincs változás
-0.5 cm
-0.5 cm
Bal vádli
nincs
változás
nincs változás
nincs változás
nincs
változás
- 1 cm
nincs változás
nincs változás
nincs változás
Jobb vádli
nincs
változás
nincs változás
nincs változás
nincs
változás
- 1 cm
nincs változás
nincs változás
nincs változás
Nyak
nincs
változás
nincs változás
nincs változás
nincs
változás
nincs változás
nincs változás
nincs változás
nincs változás
Bal combtő
-2 cm
- 1 cm
- 3 cm
nincs
változás
nincs változás
nincs változás
-0.5 cm
-0.5 cm
Jobb combtő
-2 cm
- 1 cm
- 3 cm
nincs
változás
- 0.5 cm
nincs változás
-0.5 cm
-0.5 cm