2012. szeptember 17., hétfő

Bölcs

Hogy ez mennyire igaz!
(Nem a kép a lényeges.)
 
 
 

Napi menü 09. 17., hétfő

Reggeli: zabkása, szőlő itt


Tízórai: saját készítésű energiaszelet itt

Ebéd: bográcsos, uborka itt


 
Uzsonna: lekváros túró itt



Vacsora: tonhalsaláta itt

 
 
 

Nyavajogsz?

https://www.facebook.com/photo.php?v=300550166685663

Ha a fenti linkre kattintasz, találsz egy videót. Én bevallom: megkönnyeztem...

Olaszország 2

Olaszország 1 itt

Az első részben írtam, hogy Olaszországban dolgoztam 2 évig. heti egy pihenőnapom volt, a csütörtök, amit legtöbbször átaludtam, annyira fáradt voltam. Aztán gondoltam egy nagyon nagyot: nem lehet az, hogy egy ilyen mesés helyen vagyok, és alszom a pihinapomon. Így havonta egyszer elutaztam valahova a környéken.
Egy ilyen alkalommal jutottam el Trauttmansdorffba, Sissi egyik kedvenc pihenőhelyére. A több száz fényképből ennyi maradt, de az emlékek megmaradtak.
Mesés ez a hely, totálisan különleges botanikus kert. napokig el lehetne itt barangolni, nekem pár órám volt rá, de nagyon örülök, hogy nem hagytam ki. hatalmas élmény volt! :)

A Trauttmansdorff-kastély kertjei, Merano és környékeEz a varázslatos hely, mely a gyógyhelyeiről híres város, Merano felett fekszik, és melynek botanikus kertjét 2005-ben Olaszország legszebbjének választották, az évek során a közönség kedvence lett.

A munkálatok a Trauttmansdorff-kastély 12 hektárnyi kertjében 1994-ben kezdődtek. Az egzotikusságával szemetgyönyörködtető, amfiteátrumra emlékeztető formájú terület egy napsütötte hegyoldalon helyezkedik el, a tengerszint felett 334 - 438 méter magasan. Az ideális időjárási viszonyoknak köszönhetően azóta mintegy 100.000 különböző növény otthona ez. A terület négy részből áll, ezek a nyári kert, a vizi- és teraszos kert, az erdős kert és a Dél-Tirol növényvilága.
Trauttmansdorff-kastély - Merano
Merüljön el a természet és a művészet e harmónikus szimbiózisában, élvezze a világ minden részéről származó növények látványát. A Trauttmansdorf-kert szívében található az 1850-ben épült Trauttmansdorff-kastély, mely ma a Dél-Tiroli Turista Múzeumnak – Touriseum – ad otthont. Kétszáz év alpesi- és gyógyturizmusának érdekes emlékeit láthatja itt húsz teremben. Majd megpihenhet az idetartozó kastélykert éttermében, melynek tágas napos terasza és pálmafáktól övezett kávézója kellemes felfrissülést kínál. (Forrás: del-tirol-dolomitok.hu)
 
A kastély:
 
 
A hatalmas és csodálatos park egy kis szelete:
 
 
Csupa pálma:
 
 
Egy sziklák fölé lógó kilátó. Elhatároztam én, hogy kimegyek...
 
 
És ez nem színjáték. Arra gondoltam: tényleg ki merek én ide menni? És a torkomban dobogott a szívem.


 
Aztán kimentem. Lassan, totálisan remegő lábakkal, a szívem majd kiugrott a torkomon.... És a látvány, ami elém tárult! Jó, hogy nem hagytam ki. De az tuti, hogy ott, pár perc alatt kiizzadtam félelmemben vagy 2 liter vizet, és nagyobb izommunkát végeztem mint egy Plyo alatt :)

 

Vacsora: Tonhalsaláta


Kész konzerv: mexikói salátás tonhal. Fontos, hogy a hal nem olajos!! Az olajban eszement mennyiségű kraft van!

Uzsonna: Lekváros túró

Ez nagyon snasszul hangzik, de a 100 g túró a 3 kanál mennyeiistenisemmiheznemhasonlítható saját készítésű, cukormentes gyömbéres-fahéjas szilvalekvár kíséretében egyszerűen... Hmmmmm :)

A kockás has titka



"Hány felülést kell csinálni hogy kockás legyen a hasunk?
Nos, a kockás has nem a felülések számától függ! Hiába erősíted a hasizmaid, a kockák csak akkor látszanak, ha eltünteted az azokat fedő zsírréteget. Ezt pedig nem felülésekkel kell!
A felülések nem égetik le a hasadról a zsírt! Nincs helyi fogyás!

 Mi a megoldás?

 1. Megfelelő étrend, amelynek alapja a szénhidrát alacsonyan tartása. Állítólag a fiúknak 12, a lányoknak 14 százaléknyi testzsírnál kezdenek kirajzolódni a hasizmai.(szerintem ez is csak tájékoztató jellegű szám, eltérőek vagyunk, sok függ a genetikától, pl van aki utoljára a hasi zsírraktárakból fogy, más meg fenékről... ez egyéni adottság, nem tudsz változtatni rajta).

 2. Megfelelő edzés. A teljes test megmozgató, az anyagcserét felpörgető edzések. A szimpla kocogásnál sokkal jobb az intervallumos edzés (pl, 1 perc gyors, 1 perc lassabb 15-20 percig futópadon), a metabolikus edzések (eszközös csoportos köredzések, pl Iron box, saját testsúlyos gyakorlatsorok, crossfit, kettlebell stb).

A kép persze csak tájékoztató jellegű, kb be lehet lőni, kinek mennyi lehet a testzsírszázaléka:)"
 
Forrás: https://www.facebook.com/#!/photo.php?fbid=485601838125019&set=a.272760396075832.75029.270844506267421&type=1&theater


Nekem a mérleg szerint 25% a zsír a testemben. És a kép itt, meg a tükörképem nagyjából meg is egyezik. A hasam rengeteget alakult, amióta figyelek az étkezésre és edzek, rengeteg zsír lement már róla, és igen: definiálódnak a hasizmaim rendesen. Van még mit ledolgozni, és én már elhiszem, sőt tudom, hogy az ember hasa a beachbodys edzésektől egy idő után ha akarja, ha nem, kockás lesz. Kellemes kis "mellékterméke" ez az élet-mód-váltásnak :)))

C vitamin

Mivel az ember szervezete nem tudja előállítani a C vitamint, ezért csak az étellel, illetve kiegészítő táplálékként tudjuk a szervezetünkbe bevinni, hogy pótolhatatlan hatása érvényesüljön. Rajtunk, embereken kívül pl. még a majom és a tengerimalac nem tudja előállítani saját maga ezt az értékes “mikrotápanyagot”, a legtöbb állat ebből a szempontból szerencsésebb helyzetben van, mert tudják szintetizálni (előállítani) a C vitamin szükségletüket. Az állatok túlnyomó többsége glükózból vagy vércukorból állítja elő ezt a létfontosságú anyagot. Az ember és az emberszabású majmok esetében az a gén, amely a felelős ennek a bonyolult vegyi folyamatnak egy részéért, valószínűleg mutálódott sok ezer évvel ezelőtt. Így nekünk vitamindús táplálkozással vagy kiegészítő adagolással kell kompenzálnunk ezt a hiányosságot.
 

"Vízben oldódó vitamin, a felesleg a vizelettel kiürül a szervezetünkből.

Ha stresszhelyzetben vagyunk, akkor megnő a C vitamin fogyasztásunk.

Fontos hatása, hogy segíti a vas szervezetünkbe való beépülését, ennek a nagyon fontos anyagnak a felszívódását hatékonyan támogatja.

A kollagén képződésében kiemelkedő szerepe van (a kollagén egy különleges fehérjemolekula, amely az emberi testben több helyen, pl. a bőrben, vérerek falában rugalmas és erős hálót képez). Gyenge minőségű kollagén képződésekor (pl. a kevés C vitamin miatt) a szövetek terhelhetősége, rugalmassága csökken, sérülékenyebbé válnak.

A dohányosok és az idős emberek több C vitamint igényelnek. A kutatások szerint minden cigaretta elszívása 25-150 mg C vitamint tesz tönkre. Ebből is látható, hogy mire elég a hivatalosan javasolt (tudományos kutatásokkal és javaslatokkal szemben álló) 60 mg – csak a puszta létfenntartáshoz.

Ugyancsak a C vitamin hatása, hogy meggyorsítja az égési sérülések, sebek begyógyulását, így a műtét utáni sebgyógyulást és a hegképződést is segíti.

Ez a pótolhatatlan vitamin a húgyúti fertőzések kezelésére javasolt gyógyszerek hatását is növeli.

Csökkenti a vénás vérrögök kialakulásának a lehetőségét.

A nátha megelőzésében és kezelésében a C vitaminnak kiemelkedő jelentősége van.

Természetes hashajtóként hat.

A rákkeltő anyagok ellen is egyértelműen kimutatott a jótékony, megelőző és gyógyító hatása. Segít megakadályozni a nitozaminok (az élelmiszerekben, kozmetikumokban, gumitermékekben gyakran előforduló rákkeltő anyagok) képződését.

Mérsékli az allergiákat okozó anyagok hatását. Manapság sajnos egyre többen szenvednek légúti, légzőszervi megbetegedésekben vagy allergiában. Ez a fontos mikro tápanyag enyhíti vagy akár megakadályozza az úgynevezett allergének (pl. virágpor) hatását a szervezetünkben.

A különféle vírus- és baktériumfertőzések megelőzésében ennek a rendkívül értékes vitaminnak a hatása kiemelt és egyértelműen bizonyított.

Nagyon fontos szerepe van az immunrendszerünk egészséges működésében.

A C vitamin hatása az is, hogy elősegíti a gyógyszerek, mérgek, idegen anyagok inaktiválását a májban.

A fogászati kutatások szerint a C vitamin jótékony hatása kiterjed a fogínybetegségek megelőzésére is.

A tapasztalatok szerint bizonyos fokú védelmet nyújt a gyakori szembetegség, a szürkehályog ellen is.

Mint látjuk, a C vitamin hatása az emberi szervezetre olyan jótékonyan sokrétű, hogy mindenképpen kitüntetett figyelmet érdemel."

"Van azonban egy bökkenő! A felsorolt funkcióit a C-vitamin csupán akkor tudja kifejteni, ha a szervezetben elegendő mennyiség van belőle! Az általánosan elfogadott adag a - régebben a skorbut megelőzésére javasolt - 60-80 milligramm, de ez a nézet napjaink lég-, étel-, és környezetszennyezési mutatói mellett tarthatatlan. Szent-Györgyi Albert naponta 1.000 milligramm C-vitamint evett 84 éves koráig. Akkor tüdőgyulladás döntötte le a lábáról, s az adagot 1-ről 8 grammra emelte, és hamarosan felépült. A neves táplálkozáskutató, Dr. Michael Colgan 5.000 milligrammot fogyaszt, a kétszeres Nobel-díjas Linus Pauling adagja pedig napi 10-18 gramm volt. Ehhez képest a mai átlagember jó, ha napi 80-100 milligramm C-vitamint fogyaszt. A szervezet számára szükséges adagot nagyban befolyásolják az életkörülmények.
 
Bizonyított tény, hogy minden igyekezetünk ellenére, ami a racionális táplálkozást célozza, nem tudunk sejtjeink számára elegendő mennyiségű C-vitamint biztosítani. Ezt nemcsak a tápanyagokban szegény termőföld, vagy az élelmiszerek feldolgozása, illetve tárolása okozza, de a helytelen életmódunk is.

Naponta 500 milligramm C-vitamin látványosan csökkenti a rákos megbetegedések, valamint a szív- és érrendszeri problémák kialakulását, vagyis a halálozás kockázatát. Tudományos kutatások szerint napi 10.000 milligramm C-vitamin feltűnően növeli a rákos betegek túlélési idejét.
Azt állítják, hogy a szív- és érrendszeri károsodások mutatói javulhatnak ekkora adag aszkorbinsav hatására, sőt, az immun- és a neuroendokrin rendszer megfelelő működéséhez is szükség van ennyi C-vitaminra. A vesekőképződésről, a húgysavszint növekedéséről, a túladagolt C-vitamin okozta problémákról szóló jelentések megalapozatlannak bizonyultak.
 
C vitamin

Még egy egyszerű nátha is megsokszorozza a szervezet C-vitamin igényét. Egy komolyabb betegség esetén olyan tömegű C-vitamin használódhat fel a gyógyuláshoz, hogy a bélrendszerből akár napi 20.000 mg is felszívódik.
Az emberi test C-vitamin szükséglete 1.000-10.000 mg között állapítható meg. A szükségletünk attól függ, hogy milyen életet élünk.
Azon tényezők közül, melyek szó szerint megsemmisítik szervezetünkben a C-vitamin molekulákat, csak néhányat említsünk:
  • a stressz,
  • a dohányzás,
  • az alkohol,
  • az orvosságok,
  • a túlzott fizikai terhelés,
  • a klimax,
  • az ismétlődő fertőzések (főleg lázzal járó állapot),
  • a terhesség és szoptatás,
  • az 55 évet meghaladó életkor és még folytathatnánk."

Forrás: google, vitalland.hu

Ebéd

Szüreti maradék volt: bográcsos. Vágtam fel hozzá pár uborkát, és két szelet (Glyx) kenyeret ettem még.

Reggeli és tízórai

Vállon veregetem magam. Igenis büszke vagyok magamra, amiért egy szüreten tegnap
  • nem zabáltam tele magam szőlővel (pedig imádom, és isteni édes volt, csodaszép fürtökben)
  • nem zabáltam tele magam sütivel (pedig mami kelt kalácsainak, ráadásul mákkal, nincs párja, keresztanyám meggyes sütije meseszép volt és ott illatozott az orrom előtt egész nap, az a csokikrémes nagyon jól nézett ki, a mami sós kiflije meg...)
  • sikerült az ebédhez nem ennem se rizst, se főtt krumplit.
A ma reggeli mérlegelés ékes bizonyítéka a kitartásomnak: nem ment lefelé a kijelző, de felfelé sem! :)
 
Ma reggel nagyon meg kellett motiválnom magam edzésügyileg, de megvolt az edzés, így jöhetett a kaja.
 
Reggeli: 40 g zabkása vízzel, 100 g szőlő.
Tízórai: saját készítésű energiaszelet.
 
 

Edzés

LMP-Insanity hybrid 24. : Pump and burn


A reggeli önmotivációval meggyőztem magam, hogy biza én ma is nekiállok edzeni.
Pump and burn, sokadszor. De legalább már fejből tudom a gyakorlatokat, jobban oda tudok figyelni a pontos végrehajtásra és az intenzitásra.
A kar eszement nagy mumus, de tudom, hogy ha mindig abbahagyom, amikor már nehéz meg fáj, vagy pihengetek, abból nem lesz fejlődés. Változást csak az hoz, ha kilépek a konfortzónámból és akkor is csinálom, ha már a testem feladná. Ráadásul nem 100 kilókkal csinálom, csak 10-zel, mennie kell. ma már csak 1 perc volt vissza, de nem bírtam már el a súlyzót. Tudom, hogy hamarosan végig tudom csinálni. Tudom is és akarom is.


Reggeli motiváció

A munkahét után úgy elszaladt a hétvége, mintha nem is lett volna. Megint hétfő. A tegnapi szüretes pihenőnap után ma újra edzés. De itt ásitozok és ma semmi kedvem hozzá. Ráadásul megint a Pump and burn jön, már tán harmadszor rövid időn belül. És igen, itt jönne, hogy sorolom a kifogásokat: korábban kell ma bemennem, edzhetnék délután is, tömény napom lesz, inkább csinálnék most bármi mást, a LMP-os edzők nem fognak kiabálni velem mint Shaun, hogy fókusz meg jukenduit... Hosszú ideje tartom a kaját és az edzésterveket, írtam már, hogy kicsit "belefáradtam" abba, hogy okos-ügyes-rendszeres-kajabetartó-edzésmegcsináló legyek. Lehetne lazítani, mert hogy van még 9 hónapom arra, hogy megcsináljam a bícsbadit... De ahogy röpül az idő, ez a 9 hónap is szörnyen gyorsan el fog telni. Mint a hétvége: észre sem veszem. És én idén megfogadtam, hogy nincs több kiogás, nincs több lazítás. Megígértem magamnak, hogy nincs abbahagyás meg feladás és nem lesz több újrakezdés, mert az sokkal de sokkal nehezebb és kiábrándítóbb mint a folyamatos munka. Lehet mélypont, lehet fáradtság, jöhet bármi, mennem kell tovább. Így most befejezem az ásitozást és nekiállok. Ez a 20-30 perc nem a világ, de egy fontos lépcső a célhoz vezető úton. Hajrá, kislány! Meg tudod csinálni!!