2012. szeptember 17., hétfő

C vitamin

Mivel az ember szervezete nem tudja előállítani a C vitamint, ezért csak az étellel, illetve kiegészítő táplálékként tudjuk a szervezetünkbe bevinni, hogy pótolhatatlan hatása érvényesüljön. Rajtunk, embereken kívül pl. még a majom és a tengerimalac nem tudja előállítani saját maga ezt az értékes “mikrotápanyagot”, a legtöbb állat ebből a szempontból szerencsésebb helyzetben van, mert tudják szintetizálni (előállítani) a C vitamin szükségletüket. Az állatok túlnyomó többsége glükózból vagy vércukorból állítja elő ezt a létfontosságú anyagot. Az ember és az emberszabású majmok esetében az a gén, amely a felelős ennek a bonyolult vegyi folyamatnak egy részéért, valószínűleg mutálódott sok ezer évvel ezelőtt. Így nekünk vitamindús táplálkozással vagy kiegészítő adagolással kell kompenzálnunk ezt a hiányosságot.
 

"Vízben oldódó vitamin, a felesleg a vizelettel kiürül a szervezetünkből.

Ha stresszhelyzetben vagyunk, akkor megnő a C vitamin fogyasztásunk.

Fontos hatása, hogy segíti a vas szervezetünkbe való beépülését, ennek a nagyon fontos anyagnak a felszívódását hatékonyan támogatja.

A kollagén képződésében kiemelkedő szerepe van (a kollagén egy különleges fehérjemolekula, amely az emberi testben több helyen, pl. a bőrben, vérerek falában rugalmas és erős hálót képez). Gyenge minőségű kollagén képződésekor (pl. a kevés C vitamin miatt) a szövetek terhelhetősége, rugalmassága csökken, sérülékenyebbé válnak.

A dohányosok és az idős emberek több C vitamint igényelnek. A kutatások szerint minden cigaretta elszívása 25-150 mg C vitamint tesz tönkre. Ebből is látható, hogy mire elég a hivatalosan javasolt (tudományos kutatásokkal és javaslatokkal szemben álló) 60 mg – csak a puszta létfenntartáshoz.

Ugyancsak a C vitamin hatása, hogy meggyorsítja az égési sérülések, sebek begyógyulását, így a műtét utáni sebgyógyulást és a hegképződést is segíti.

Ez a pótolhatatlan vitamin a húgyúti fertőzések kezelésére javasolt gyógyszerek hatását is növeli.

Csökkenti a vénás vérrögök kialakulásának a lehetőségét.

A nátha megelőzésében és kezelésében a C vitaminnak kiemelkedő jelentősége van.

Természetes hashajtóként hat.

A rákkeltő anyagok ellen is egyértelműen kimutatott a jótékony, megelőző és gyógyító hatása. Segít megakadályozni a nitozaminok (az élelmiszerekben, kozmetikumokban, gumitermékekben gyakran előforduló rákkeltő anyagok) képződését.

Mérsékli az allergiákat okozó anyagok hatását. Manapság sajnos egyre többen szenvednek légúti, légzőszervi megbetegedésekben vagy allergiában. Ez a fontos mikro tápanyag enyhíti vagy akár megakadályozza az úgynevezett allergének (pl. virágpor) hatását a szervezetünkben.

A különféle vírus- és baktériumfertőzések megelőzésében ennek a rendkívül értékes vitaminnak a hatása kiemelt és egyértelműen bizonyított.

Nagyon fontos szerepe van az immunrendszerünk egészséges működésében.

A C vitamin hatása az is, hogy elősegíti a gyógyszerek, mérgek, idegen anyagok inaktiválását a májban.

A fogászati kutatások szerint a C vitamin jótékony hatása kiterjed a fogínybetegségek megelőzésére is.

A tapasztalatok szerint bizonyos fokú védelmet nyújt a gyakori szembetegség, a szürkehályog ellen is.

Mint látjuk, a C vitamin hatása az emberi szervezetre olyan jótékonyan sokrétű, hogy mindenképpen kitüntetett figyelmet érdemel."

"Van azonban egy bökkenő! A felsorolt funkcióit a C-vitamin csupán akkor tudja kifejteni, ha a szervezetben elegendő mennyiség van belőle! Az általánosan elfogadott adag a - régebben a skorbut megelőzésére javasolt - 60-80 milligramm, de ez a nézet napjaink lég-, étel-, és környezetszennyezési mutatói mellett tarthatatlan. Szent-Györgyi Albert naponta 1.000 milligramm C-vitamint evett 84 éves koráig. Akkor tüdőgyulladás döntötte le a lábáról, s az adagot 1-ről 8 grammra emelte, és hamarosan felépült. A neves táplálkozáskutató, Dr. Michael Colgan 5.000 milligrammot fogyaszt, a kétszeres Nobel-díjas Linus Pauling adagja pedig napi 10-18 gramm volt. Ehhez képest a mai átlagember jó, ha napi 80-100 milligramm C-vitamint fogyaszt. A szervezet számára szükséges adagot nagyban befolyásolják az életkörülmények.
 
Bizonyított tény, hogy minden igyekezetünk ellenére, ami a racionális táplálkozást célozza, nem tudunk sejtjeink számára elegendő mennyiségű C-vitamint biztosítani. Ezt nemcsak a tápanyagokban szegény termőföld, vagy az élelmiszerek feldolgozása, illetve tárolása okozza, de a helytelen életmódunk is.

Naponta 500 milligramm C-vitamin látványosan csökkenti a rákos megbetegedések, valamint a szív- és érrendszeri problémák kialakulását, vagyis a halálozás kockázatát. Tudományos kutatások szerint napi 10.000 milligramm C-vitamin feltűnően növeli a rákos betegek túlélési idejét.
Azt állítják, hogy a szív- és érrendszeri károsodások mutatói javulhatnak ekkora adag aszkorbinsav hatására, sőt, az immun- és a neuroendokrin rendszer megfelelő működéséhez is szükség van ennyi C-vitaminra. A vesekőképződésről, a húgysavszint növekedéséről, a túladagolt C-vitamin okozta problémákról szóló jelentések megalapozatlannak bizonyultak.
 
C vitamin

Még egy egyszerű nátha is megsokszorozza a szervezet C-vitamin igényét. Egy komolyabb betegség esetén olyan tömegű C-vitamin használódhat fel a gyógyuláshoz, hogy a bélrendszerből akár napi 20.000 mg is felszívódik.
Az emberi test C-vitamin szükséglete 1.000-10.000 mg között állapítható meg. A szükségletünk attól függ, hogy milyen életet élünk.
Azon tényezők közül, melyek szó szerint megsemmisítik szervezetünkben a C-vitamin molekulákat, csak néhányat említsünk:
  • a stressz,
  • a dohányzás,
  • az alkohol,
  • az orvosságok,
  • a túlzott fizikai terhelés,
  • a klimax,
  • az ismétlődő fertőzések (főleg lázzal járó állapot),
  • a terhesség és szoptatás,
  • az 55 évet meghaladó életkor és még folytathatnánk."

Forrás: google, vitalland.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése