2013. január 1., kedd

Esti bölcs

Belső csend

"Szeretettel tekintek vissza a múltra, és kész vagyok a régi tapasztalatokból okulni.
Nincs jó vagy rossz, helyes vagy helytelen.
A múlt lezárult, végérvényesen.
Számomra csak a jelen létezik."
 
 (Louise L. Hay)
 
 
 Imádom ezt a nőt. Az életről való gondolkodásmódját, a dolgokhoz való hozzáállását, a négy kérdéses módszerét, ahogy a kegyetlen sorsa ellenére saját copfjánál fogva kihúzta magát a mocsárból (...). És ahogy ezzel a cselekedetével rnek is sikerült segítenie máshogy gondolkodni, pozitívabban hozzáállni, segíteni magán.
Az Éld az életed megvan a számítógépemen. Ha hússzor nem láttam, akkor egyszer sem. És még sokszor meg fogom nézni, mert minden alkalommal tanulok valamit, ráérzek valami újra, amivel segíthetek kialakítani a belső csendemet.

Napi -újévi- menü



1. 40g zabkása, 1 narancs (100g), 1 banán (100g)
280 kcal
2. Kis adag lencsefőzelék, 2 virsli (70g), 2 szelet Graham kenyér
740 kcal
3. Marék mandula (10g), 2 alma
117 kcal
4. Protein pizza
270 kcal

Összesen: 1407 kcal

 
 

Recept: Protein pizza

Négy tojásfehérjét felvertem egy adag vanília ízű fehérjeporral.
Zsiradék nélkül serpenyőben mesütöttem mindkét oldalán közepes lángon.
Közben a gesztenyetömbből lefaragtam 10 g-nyi gesztenyét.
És egy adag csokis fehérjeport kevés vízzel sűrű, de még folyós krémmé kevertem.
A kész "pizzára" morzsáltam a gesztenyemasszát, ráfolyattam a csokikrémet.
 
270 kcal (és 54 g F, 8 g CH, - zsír)

Edzés

1. Bemelegítés

2. Zuzka  - ZWOW # 3


Instructions:
"ladder"
5-10-15-10-5 reps of following exercises
(5 reps of each, 10 reps of each, etc)

- split squat jump
- 1-leg lunge
- push-up, superman pushup
- skaters

3. Nyújtás

Első látásra olyan kis egyszerűnek tűnik ez az edzés. A felénél már izgultak a combjaim :)
A skaters gyakorlatot egyszerűen imádom. Istenien megdolgoztatja az oldalsó hasizmot és a derekat :)

Ez volt 2013. első edzése. Hajrá, csak így tovább!

Megtalálsz a Facebookon is: Boszorkánykonyha

Motiváció

Őszintén megmondom: a tegnapi és a tegnapelőtti edzéstől olyan izomlázam van, hogy azt elmondani nem tudom. Minden egyes porcikám sajog, pedig bemelegítettem rendesen és nyújtottam is. Átfutott az agyamon, hogy a mai edzést eltolom, aztán arra gondoltam egyből: a nagy francokat! Hat hónap maradt a bikiniszezonig (bár a tatár nem hajt éppen); tegnap sikerült gyors netet szereznem, így letöltöttem egy csomó Zuzka edzést a gépemre; nagyon rendesen figyeltem a kajára ünnepek alatt is, karácsony után meg méginkább; és az alakuláshoz keményen hozzátartozik, hogy meglegyen az edzés is. Két órája ebédeltem, így iszok még egy kicsit, aztán jöhet a mai adag. Hogy hamarosan meglegyen az álomsúly is, minden féle kerekítgetés nélkül :)

I'm making myself

Újévi szokások, hiedelmek

Az újévi szokások az idők folyamán nem változtak; még mindig úgy tartják, az év első napja döntő szerepet játszik abban, milyen szerencsénk lesz az új évben. Nézzük, mit tegyünk és mit ne tegyünk az új év első napján:
 


Ne faljunk fel mindent szilveszterkor, és akkor az új esztendőben sem fogunk semmiben hiányt szenvedni. Tehát, hagyj ételt a hűtőben, és a kamrában.

Nem szabad baromfihúst enni, mert a baromfi hátrakaparja a szerencsénket! (Csirke, tyúk, pulyka, kacsa kerülendő étel!)

Óvatosan a hallal, mivel folyó menti vidékeken - ezek szerint Budapesten, vagy Szegeden is - szerencsét hoz (ahány pikkely, annyi pénz), máshol viszont baljós állat, hiszen vele elúszik a háziak szerencséje.

Nyújtsuk hosszúra a rétest! A boldogságot és az életet többféle rétessel is hosszúra lehet nyújtani. Minél gazdagabb, bővebben adagolt a töltelék a rétesben, annál bővebben méri a boldogságot az ég az új esztendőben.

Vágjunk fel egész kenyeret is, hogy mindig legyen a családnak kenyere.

Semmit ne vigyünk ki a házból! A hagyomány szerint "elszáll a tehén haszna", ám ha nincs tehetnünk, akkor is "elszáll a hasznunk". Tehát ezen a napon nem szabad sem kölcsönadni, sem kölcsönvenni semmit.

Főzzünk mandulaszemet vagy más apróságot a lencsefőzelékbe, és az a leányzó vagy legény, aki ezt megtalálta, a babona szerint férjhez ment, vagy megnősült a következő esztendőben.

Együnk sok lencsét, és így az év során soha nem ürül ki a pénztárcánk. A lencsét egyes vidékeken babbal, vagy más szemes terménnyel helyettesítik.

Süssünk pogácsát, és Szilveszterkor érmét is süssünk bele. Aki a szerencsepénzt megtalálja, annak bőséges lesz a következő éve. Fontos, hogy a pogácsának még éjfél előtt el kell fogynia, különben az egész a viszájára fordul.

Az óév és újév közötti éjszakán arra is fény derülhet, ki lesz életünk párja. A népszokás szerint nem kellett hozzá más, mint néhány házilag gyúrt gombóc, amibe gondosan belerejtették a papírra írt legkülönfélébb férfineveket. Amelyik gombóc főzéskor elsőnek feljött a víz felszínére, az tartalmazza a jövendőbeli nevét.

Ne veszekedjünk! Újév első napján igyekezzünk tartózkodni a veszekedéstől, házi viszálykodástól, mert különben az egész évet veszekedéssel fogjuk tölteni.

Mosakodjunk friss vízben! Kora reggel mosakodjunk friss vízben, hogy egészségesek maradjunk. "Aki reggel a kútról elsőnek meri vizet, elviszi az aranyvizet, és egész évben szerencsés lesz."

Ha tehetjük, ezen a napon ne hívjunk orvost, és ne is menjünk orvoshoz, mert akkor betegséggel töltjük majd a következő évet.

A szemét ma jó helyen van, ott, ahol van. Tilos kivinni a szemetet, mert kidobjuk vele a szerencsénket!

Szerencsét hoz, ha megtöltjük az összes félig teli/üres konyhai tartónkat. (Kávétartó, cukortartó, sótartó, bors tartó, lisztes edény, zsíros bödön, stb...) Ha ezek teli vannak, egész évben bőséget élünk, de ha üresek, vagy alig van bennük, akkor szükséget szenvedünk ezekben a dolgokban.

A szerelmesek, házasulandók külön figyeltek, hogy a mézes bödön teli legyen, illetve hogy legyen méz a háznál, ugyanis ha a szerelmesek megkenik ajkukat mézzel, és éjfélkor úgy váltanak csókot, akkor édes és hosszú lesz a szerelmük, házasságuk. Ezt a babonát akár ma is ki lehet próbálni.

Egyes vidékeken a gyermekek száját is mézzel kenték meg ezen a napon, hogy édes beszédű, kedves emberré váljon, hogy sok édességet ehessen az esztendőben, na meg persze a praktikus parszti ész nem hagyta figyelmen kívül, hogy az a módszer a száj kicserepesedése ellen is kitűnő.

Ne együnk pulykát, mert mérget hozunk a házhoz.

ÚJ év

2012 fantasztikus év volt: elkezdtem az életmódváltást, rengeteget tanultam magamról, az edzésről, a táplálkozásról, rengeteg leckét kaptam, amiknek a megoldásával sikerült megtanulnom kicsit másképp gondolkodni. 2013 is tartogat meglepetéseket, újdonságokat. Nagy változásokat. Igazán előre nem is tudok tervezni már januárra sem, de azért lesz persze egy terv, amit majd ügyesen kell a körülményekhez igazítanom.
 


Habár szinte a részem már, megpróbálom az étkezést a makroszámolás kiiktatásával folytatni. A tudatalattim ezen kijelentésem leírása kapcsán máris visítozni kezdett, de egy-két hét a próbára még nem a világ. Főleg úgy, hogy az 5. hónapja tartó, napi szintű számolásokból most egy kicsit elegem van. ;-) Az adagokra fogok nagyon figyelni. Nem tudom, Lulut tudom-e majd a Bahamákra küldeni a megérdemelt szíbijára, de megpróbálom. :)
 
 
Ami biztos:
  • Továbbra is igyekszem napi 2-3 liter folyadékot meginni, ebből fél liter zöld tea, fél liter másféle tea, a többi víz.
(kép)
  • Továbbra is a minőségre fogok figyelni az étkezésben: igyekszem olyan alapanyagokat használni, amelyeknek tápértéke is van, és a lehető legkevesebb szemetet tartalmazzák: hús (mértékkel), lazac (nagyon ritkán, ha találok az akciós pulton), tojás, natúr joghurt (laktózmentes), bab, sajt; gyümölcs (narancs, alma, banán, kiwi, grapefruit, bogyós gyümölcsök...), zöldség (spenót, brokkoli, karfiol, kelbimbó, paradicsom, paprika...); jó szénhidrátok: barna rizs, nagy kedvencem, a zab, mandula, dió...
 

  • Továbbra sem használok cukrozott, hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszereket, nem iszom ilyen italokat.
  • Továbbra sem fogom túlzott mértékben használni a sót.
  • Továbbra sem fogok semmiféle zsírégető varázspirulát használni, hiszen a titok egyszerű: jó étkezés és mozgás, és megy a zsírégetés.
(minden kép a bejegyzésben: itt)
  • Továbbra is szedek vitaminokat (C, D,) és a BCAA-t, és egyelőre marad a táplálkozásomban a fehérjepor.
  • Továbbra is keresem a tejtermékek laktózmentes változatait, mértékkel fogyasztom ezeket is.
  • Továbbra is odafigyelek a vásárlásra, keresem az akciós pultokat, olvasom a termékismertetőket...


  •  És egészen biztos, hogy továbbra is megmarad a pozitív hozzáállásom az életmódváltáshoz, a táplálkozáshoz, az edzéshez, az élethez. Nem fogom hagyni, hogy a problémák letaglózzanak. Nem fogok szomorkodni, ha bármi nem úgy történik, ahogy terveztem vagy szeretném, hiszen ezek a gondok mind-mind lehetőségek. Lehetőségek arra, hogy átgondoljak dolgokat, lehetőségek arra, hogy fejlődjek, hogy még erősebb legyek. Továbbra is magamnál tatom a kulcsot: a hitet, az akarást. Mert ezekkel szerintem bármi elérhető.
 
  • Továbbra is vallom, hogy a múlton nem érdemes rágódni, mert történelem, elmúlt, vége. Tanulni kell belőle, és menni tovább.

    
  • Egyelőre nem tervezem, hogy az edzéseket egy bizonyos program alapján fogom végezni. Természetesen a mindennapjaim része marad a mozgás, de egyelőre rövid és intenzív edzésekre gondoltam, pl. Zuzka 20 perc körüli edzéseire alapozva, az Insanityből az Upper body training, Péntek Enikő, EAP, a LMP rövidebb edzései (...), vegyesen. Aztán ha majd kialakul valami rendszer az új év új életében, lehet pontosabban is tervezni. Az edzést igyekszem reggel letudni, amíg itthon vagyok, így biztosan meglesz a napi torna; ha pedig marad időm, kedvem, energiám, délután-este lehet még a dolgon korrigálni.
  • Hat hónap maradt a bikiniszezonig. Amikor elterveztem, hogy addigra meglsez a bícsbádi, még nem volt szó óriási változásokról az életemben. Most sincs veszve semmi, szépen haladok előre az álmom felé. Bárhogy lesz is: napról napra közelebb kerülök a célomhoz :)
  • Bizalommal, hittel és tele rendíthetetlen akarással nézek 2013 elébe. :)

2013. január 1. Reggeles

"Kinyitjuk a könyvet. A lapok üresek. Magunk írjuk a szavakat. A könyv címe "Lehetőség" és az első fejezete "Újév"."
(Edith Lovejoy Pierce)
(kép itt)