2014. november 3., hétfő

Társfüggőség

Társfüggőség



„Nem tudnék nélküle élni. Szükségem van rá! Bele sem merek gondolni, hogy mi lesz, ha elhagy, nem maradhatok egyedül.” Ha ismerősek ezek a mondatok, főleg ha emellett a párod valamilyen addikció áldozata, lehetséges, hogy társfüggőségben szenvedsz.

MIT JELENT A TÁRSFÜGGŐSÉG?

Túlzott ragaszkodás

Természetes, hogy egy kapcsolatban az ember ragaszkodik a párjához, ám ha ez kóros méreteket ölt, társfüggőségről beszélhetünk. Ez általában a nőket érinti, hiszen ők gyakran jobban ki vannak szolgáltatva az érzelmi függőségnek.

A kapcsolatért bármit

A SZEMÉLYISÉG FELADÁSA

A társfüggők rettegnek attól, hogy kapcsolatuk megszakad, és egyedül maradnak, ezért mindent megtesznek a kapcsolat fenntartásáért, teljes lényüket a kapcsolatnak rendelik alá, feladják személyiségüket a kapcsolat fenntartásáért „cserébe”.

ÖRDÖGI KÖR

Mivel a társfüggő teljes életét kapcsolatának rendeli alá (elhanyagolja hobbijait, barátaival ritkán találkozik, vagy egyáltalán nincsenek is barátai, mert minden idejét kapcsolatának szenteli), még erősebb lesz a félelem az egyedülléttől, hiszen ha a kapcsolat megszakad, nem marad „semmi”. Ilyenkor a társfüggő újabb kapcsolatba menekül.

Állandó megfelelési vágy

A társfüggő kerüli a konfliktusokat, és állandó megfelelési vágyat érez: igényeit, érzésit, viselkedését a partner kívánságainak rendeli alá. Olyan dolgokat is elfogad partnerétől, mely ellenkezik az értékrendjével, például elfogadja párja verbális vagy akár fizikai agresszióját.

JELLEGZETES PÁRVÁLASZTÁS

„Szükséged van rám”

A TÁRS KIVÁLASZTÁSA

A társfüggőséggel küzdőnek jól esik az érzés, hogy nagy szükség van rá, hogy ő nélkülözhetetlen. Ezért gyakran olyan emberrel köti össze az életét, aki mellett megélheti ezt. Ez gyakran egy erős problémával küzdő társat jelent, ami miatt azt érezheti a társfüggő, hogy szükség van rá, nélküle elveszne a másik. (Pl. szenvedélybetegség)

„ÉN TUDOM, HOGY NEKED MI JÓ”

Ez nem egy tudatos folyamat. A társfüggőkben él egy erős kontrollálási vágy, és az ilyen kapcsolatban ezt könnyebben megvalósíthatják: „Én tudom, hogy neked mi jó”, „Majd én megmondom, hogy neked mire van szükséged.”.

Összjáték a két ember között

Ez egyfajta összjáték a két ember között. Mindkettejüknek „haszna” származik ebből a kapcsolatból - amellett, hogy hiányzik a boldogság, a megelégedettség és a kölcsönös biztonságérzet – valamilyen igényüket kielégíti ez a kapcsolat, ezért maradnak mégis együtt.
A társfüggő ember megvalósíthatja kontrollálási igényét, és nem marad egyedül, a társ számára pedig a függősége (pl. alkoholizmus) kibúvót jelent mindennemű felelősség alól és azt érezheti, hogy párja gondoskodásának köszönhetően körülötte forog a világ.

HOGYAN ALAKUL KI A TÁRSFÜGGŐSÉG?

Gyermekkor

TÚLZOTT „SZERETET”

A társfüggőség okait a gyermekkorban kell keresni. Ha a szülők túlzott, szinte már-már fojtogató mértékű „szeretettel” nevelik gyermeküket, nem alakul ki annak érett és önálló személyisége, így felnőttként is úgy érzi, össze kell kötnie valakivel az életét, hiszen egyedül nem boldogulna.

SZERETETHIÁNY

Ám ennek ellentéte is okozhat társfüggőséget: Ha az egyén nem kap elegendő szeretetet gyermekkorában, akkor lehetséges, hogy felnőttként görcsösen kapaszkodik párjába folyamatos szeretetéhsége következtében.

Szülői minta

Vagy állhat a háttérben a szülői minta követése is. Azt gondolhatnánk, hogy aki olyan családban nő fel, ahol az apa alkoholista, és az anya tartja egyben a családot, ott a gyermek felnőttként tudatosan kerülni fogja a hasonló helyzetet.
Ám épp ellenkezőleg: A szülők mintája bevésődik, gyakran maga a gyermek is alkoholista felnőtt lesz, vagy felveszi a családról gondoskodó anya szerepét és ilyen párt választ maga mellé, akiről gondoskodni kell. Ha véget is ér egy ilyen kapcsolat, akkor igen valószínű, hogy a következő kapcsolat is hasonló lesz, hacsak nem jár terápiába az egyén és nem dolgozza át a problémáit.

A terápia eredménye

Bár a terápia nem könnyű és nem is rövid folyamat, mindenképpen megéri a fáradtságot. Hiszen a terápiának köszönhetően a társfüggőből olyan ember válik, aki képes egészséges kapcsolatot kialakítani és működtetni, melyben a felek boldogok és elégedettek.
Független és erős, önmagát értékesnek és szerethetőnek tartó személlyé válik, képessé válik a bizalom és szeretet közösségén alapuló kapcsolat létrehozására.

HOGYAN LEHET SEGÍTENI?

Ritkán fordul szakemberhez

Van, hogy a társfüggő felismeri a problémát, de inkább az a jellemző, hogy az addikcióval küzdő párján keresztül kerül kapcsolatba a pszichológussal.
Az ilyen személy gyakran inkább a párját tolja előtérbe (hiszen róla lerí, hogy pszichológusra van szüksége, míg a társfüggő esetén ez nem ilyen nyilvánvaló, hiszen a többség észre sem veszi, hogy mi zajlik le benne), de egy jó szakember azért ilyenkor szagot foghat és kiderülhet az, hogy nem csak a szenvedélybeteggel van probléma, hanem a párjával is.

A társfüggőség terápiája

A társfüggőség terápiája során a pszichológussal közösen feltárják a társfüggő életét, és a szülei kapcsolatát. Átbeszélik, hogy milyen mintákat látott gyermekként, és tudatosítják a társfüggőben lezajló érzéseket, viselkedésmintákat. Együtt fejlesztik önismeretét, önbizalmát, megküzdési képességeit.

A 44. hét legnépszerűbb bejegyzései

265
100
2014. okt. 28., 6 megjegyzés
91
75
2013. okt. 3., 4 megjegyzés
69
68
2014. okt. 26., 7 megjegyzés
68
2014. okt. 31., 2 megjegyzés
58
2014. okt. 29.
55
2013. máj. 23.
46



Facebook oldal: Boszorkánykonyha

45. heti menüterv



Menüterv
45. hét
(Mo./2.)
H
K
Sz
CS-P
SZ-V
R
piskóta

zsíros lenmag
kenyér, paprika

lenmag kenyeres
szendvics
(1 tojással)
csokikrém

sonkás
tojás

E
kolbászos
tojáspörkölt,
zöldség,
savanyú káposzta
hús,
saláta,
1 tojás,
avokádó

gyros, saláta,
1 tojás,
savanyú káposzta

2 tojás,
kolbász,
avokádó,
mandula

tonhal
saláta,
csokikrém

V
gyros,
saláta,
avokádó

kolbász, saláta,
1 tojás,
savanyú káposzta

avokádó
saláta

hús,
saláta,
savanyú káposzta

avokádó
saláta


45. heti edzésterv itt
Facebook oldal: Boszorkánykonyha

45. heti edzésterv

  

EDZÉS-
TERV
45. hét
H
K
SZ
CS
P
SZ
V
11.03-
(Mo./2.)
LÁB-BICEPSZ
- guggolás (4x15)
- lábhajlítás (4x15)
- bic. állva váltott karral (4x15)
- bic. állva rúddal (4x15)
TRICEPSZ
- tr. fekvőtámasz
(4x15)
- áthúzás (4x15)
HÁT-HAS
- döntött törzsű evezés (4x15)
- merev lábas felhúzás (4x15)
- hasprések
LÁB
- guggolás (4x15)
- kitörés (4x15
VÁLL
- evezés (4x15)
- mellről nyomás (4x15)
MELL-BICEPSZ
- fekve-nyomás (4x15)
- tárogatás (4x15)
- bic. állva váltott karral (4x15)
- bic. állva rúddal (4x15)

-

45. heti menüterv itt
Facebook oldal: Boszorkánykonyha

Motiváció

Motiváló idézetek edzéshez! - Motiváló idézetek edzéshez!