2012. november 16., péntek

Esti, megjegyzéses

Na, ez a munkanap sem volt semmi... A hullámvasutam már a metró útvonalak alatt halad, de HÉTVÉGE VAN!!! :)
 
Kajci:
- kukoricapehely, tej
- mandula, mazsola
- alma, banán
- 1 szelet pizza
- bundás tofu, saláta.
 
(recept itt)
 
Edzés ma sem volt, csak sétáltam egyet délután. Jó hideg volt, sikerült is kiszellőztetni a fejemet :)
 
Most pedig moziszoba. Vagy fél éve nem néztem filmet...

Recept: Bundás tofu


100 g tofuról papírtörlővel leitattam a folyadékot, három szeletbe vágtam.
1 tojást összekevertem kb 1 evőkanál lenmag liszttel, sóval, borssal, kakukkfűvel, fokhagyma granulátummal.
A masszába beleforgattam a tofu szeleteket és a csodaserpenyőmben olaj és zsiradék nélkül pár perc alatt mindkét oldalát aranybarnára sütöttem.
Érdemes bőségesen használni a fűszereket, mert a tofu maga meglehetősen íztelen.
Nagy adag vegyes salátával tálaltam, amire csöpp balzsamecet került.

A karobpor

A karobpor a szentjánoskenyérfa terméséből készül, színében és illatában a kakaóra hasonlító, kissé édeskés ízű. Az újabb táplálkozási irányzatok koffein- és theobromin mentessége miatt előnyben részesítik a kakaóporral szemben. Zsírtartalma alacsonyabb, szénhidrát-, B- és A-vitamin, valamint kalciumtartalma magasabb a kakaóporénál. Előnye, hogy koffein-, teobromin- , valamint glutén- és laktózmentes, nem tartalmaz koleszterint és nátrium-szegény.Használható kakaópor helyett vagy kakaóporral fele-fele arányban keverve. Édes íze miatt egyáltalán nem vagy csak kevéssé szükséges édesíteni.

 


Energia kJ/kcal /100g: 573/376;
Fehérje g/100g: 5.1;
Zsír g/100g: 0.4;
Szénhidrát g/100g: 87.9.

Recept: Mandulás spagetti


(gasztroblogok.hu)

Az enyhén sós vízben, félkeményre főtt (egy főre 50-100 g) tésztát leöntöm a szósszal: 30 g darált mandula, 1 gerezd zúzott fokhagyma, bazsalikom, 30 g reszelt parmezán sajt, olivaolaj keveréke; 1 db paradicsomot felkockázok apróra, azt a végén hozzákeverem. Sózom, borsozom, megeszem.
(Az elkészítésig a kép csak illusztráció.)

Recept: Kakukkfüves csirkeleves


(gasztroblogok.hu)

Körülnéztem a konyhában és a speizban, és találtam olyan fűszereket, amiket nagyon ritkán használok. Persze a legjobb a fűszereket frissen használni, de ha egyszer ezek vannak, nem fogom kidobni. És kitaláltam hozzá egy levest: van itthon minden alapanyag, legalább 2 napi adagot megfőzök majd belőle. A kép addig illusztráció, ha lesz saját leves, lecserélem. :)
 
10 deka csirkemellet felkockázok, annyi vízbe felteszem főni, amennyi ellepi. Ha félig kész, hozzáteszem a megtisztított, feldarabolt zöldségeket ( 2-3 szál sárgarépa, 2 fej vöröshagyma (ezt egészben teszem bele), 1 gerezd fokhagyma, 2 kis karalábé, 1 szál póréhagyma. Jöhetnek a fűszerek: 1 babérlevél, kakukkfű, szemes színes bors, szegfűbors, mustármag. Ha a zöldségek is és a hús is puha, leszedem a habot a leves tetejéről, ha nem fő el, leszűröm a levet, sózom, borsozom, megszórom kevés metélőhagymával.

Az avokádó

Az avokádó egy olyan univerzális növény, amely gyümölcs, zöldség és gyógynövény is egyben. Jó hatással van a szív- és érrendszeri problémákra, és vitamintartalmának köszönhetően pedig kitűnő antioxidáns.
 
Az avokadót (Persea americana) spanyol hódítók a XVI. században hozták be Mexikóból Európába. A babérfélék családjába tartozik, trópusi fán termő gyümölcs. Színe zöldes fekete, alakja körteformájú, héja fajtától függően sima vagy ráncolt. Az avokádófa gyümölcsét fogyasztjuk, melynek íze semleges. Magjából hidegen sajtolt olajat nyernek.

Miért jó?

 
Az avokádó telítetlen zsírsavakban gazdag, B-, C-, E- és A-vitamint tartalmaz. Az érett gyümölcsben káliumot, foszfort, vasat, nátriumot valamint kalciumot és magnéziumot is megtalálható. Jó hatással van a szív- és érrendszeri problémákra, vitamintartalmának köszönhetően pedig kitűnő antioxidáns. Az avokádó magas olajtartalmánál fogva kiváló bőrápoló szer a kiszáradt bőrre. Általában érzékeny típusú bőrre alkalmazzák. Segítséget nyújt ekcéma megelőző kezelése esetén és csökkenti a koleszterinszintet.
A gyümölcs magjából gyógyszirupot állítanak elő, amely alkalmas reumatikus fájdalmak enyhítésére. Az avokádó olaj táplálja a száraz, öregedő bőrt. Magas A-vitamin- és E-vitamin-tartalmának köszönhetőben jó az ekcéma kezelésére.

Hogyan fogyasszuk?

 
Az avokádót zöldség-gyümölcs boltokban vásárolhatunk meg. Az éretlen gyümölcs kőkemény, az érettet viszont vajként lehet kenni, ezért érdemes vásárláskor kicsit megtapogatni. Ha kemény gyümölcsöt veszünk, az szobahőmérsékleten 2-3 nap alatt megérik, megpuhul. Hűtőszekrénybe nem érdemes betenni, s ha felvágjuk viszonylag hamar megbarnul.
Az avokadót általában nyersen fogyasztják. Pirítós kenyérre, kevés citromlével, fokhagymával és sóval kiváló eledel, de salátaként is közkedvelt táplálék. Másik közkedvelt eledel a tonhalas avokádó. A mexikóiak mártást is készítenek belőle.

Tippek - tanácsok

Az avokádóolaj gyorsan avasodik, ezért a megkezdett tubust, illetve tégelyt érdemes mihamarabb felhasználni.
Depresszió és Parkinson-kór kezelésére alkalmazott MAO-gátló gyógyszereket szedő betegek az avokádót ne használják, mert magas vérnyomás alakulhat ki.
Véralvadásgátló gyógyszerekkel való együttszedés esetén a beállított terápiás dózisok hatáserőssége csökkenhet, ezért lehetőség szerint az ilyen gyógyszereket szedő betegek az avokádót ne fogyasszák.
Allergiás tünetek észlelése esetén (kiütés, mellkasi fájdalom) a gyümölcs fogyasztása nem javasolt.

Érdekesség

Az avokádót már az inkák is termelték és fogyasztották. Sokan nem tudják, de a avokádó régóta ismert afrodiziákum, azték neve, "ahuacacuahat", ami herefát jelent. Csíráztathatunk avokádót. Ha egy megmosott avokádómagot hegyes végével lefele felfüggesztünk fogpiszkáló segítségével egy vízzel teli pohárra, akkor néhány héten belül a mag megreped, gyökeret, majd levelet ereszt. A csíráztatásnál arra kell figyelni, hogy a mag folyamatosan vízben legyen. Ha a növény már több levelet is hozott, ültessük humuszban gazdag talajba. (Forrás: itt.)

Boszi

Tavaly decemberben még nem volt Boszikonyha blog, csak a látvány a teraszomról:
 



Reggeles, megjegyzéses

 
Hú, de hosszú nap volt a tegnapi...
De ma már csak egy munkanap, aztán háváj, dizsi, napfény, kaki, pisi, orrfújás, hétvége! Két teljes nap! Azt terveztem, leginkább a füldugóm használatát fogom gyakorolni, élesben ;-) Meg ami jön, semmi tervezés, semmi előre elhatározás, semmi számolgatás. Mindezt úgy, hogy még mindig a bícsbádi lebeg a szemem előtt.
Gyakorlatilag január óta nem pihentem. 10 hónapja minden egyes nap számolok, makrózok, edzek, régebben még a pihenőnapokat sem tartottam be (meg is lett az eredménye, jó kis túledzés, na abból aztán vagy két hétig "lábadoztam"). Nyaralni 2008 óta nem voltam, így semmi lelkifurdi a mostani négy nap önszabadságolás miatt. Sőt: azt hiszem, testem-lelkem meg fogja nekem köszönni.