2012. november 6., kedd

9. nap

Még mindig óvatosan eszem, és ma ennyit tudtam megenni. Igyekszem összekapni magam, viszont visszaesni sem akarok. A folyadék viszont jó. :)
 
Ugye a gyomorrontáskor megfogadtam, hogy akkor fogok enni, ha éhes vagyok, nem x óránként, vagy ha elvárják. Így ma, mivel reggel nem voltam éhes, elvittem a zabkását a munkahelyemre, és ott ettem meg 9 körül. :) A tízórai 11 körül volt, ebéd 2 körül, uzsi és vacsi közel egymáshoz, este 6-7 körül.
 
 

Recept: Banános chia "puding"

undefined
2 ek chia mag, 2 dl (nekem most) laktózmentes tej, fél banán, édesítőszer.
Turbósítható fehérjeporral, kókuszreszelékkel, sovány kakaóporral (vagy ki mit szeret).
Minden összetevőt összekeverünk, éjszakára hűtőbe tesszük, másnap elcsemegézzük.
A chia magról itt írtam bővebben.
Makrok hamarosan.
(Kép: itt.)


Az enyém így készült:

 
Banánösszetörés villával, villaturmix :)

 
+ chia és édesítő

 
mix

 
+ tej

 
mix
és hűtóbe vele

 
Holnap ehetem!! :)

A chia mag

A Chia, más néven azték zsálya, vagy latin nevén Salvia Hispanica egy a menták családjába tartozó virágos növény. Őshonos Közép- és Dél-Amerikában, ahol az aztékok alapvető élelmiszere volt a Kolumbusz előtti időkben.

A Chia szó jelentése “olajos” és a Nahuatl chian szóból származik.

A Chia mag fantasztikus összetevői miatt nagy jelentőséggel bír.

A Chia mag mint egy újonnan felfedezett élelmiszer lehetőséget biztosít, hogy rendszeres fogyasztásával egészségesebbé tegyük étrendünket, mivel nagyon magas százalékban tartalmaz omega 3 zsírsavakat, antioxidánsokat, élelmi rostokat, ásványokat és vitaminokat.

Amióta a 90-es évek tudományos kísérletei rávilágítottak arra, hogy növelni kell az Omega 3 zsírsavak fogyasztását a szívbetegségek, a cukorbetegség, a rák, a depresszió megelőzése érdekében, a Chia mag újra jelentős szerepet kapott a táplálkozásban.
 




A Chia mag tartalmazza szinte az összes esszenciális aminosavat, könnyen emészthető formában. Sportolók és testépítők kiváló táplálékkiegészítője az állati fehérjefogyasztás részleges kiváltására.

Hatásos és gyors segítség lehet a súlyfelesleg leadásában, mert az ételekhez adva növeli azok tömegét, de a kalóriáját csak kis mértékben, használatával mégis tápanyagban gazdag ételhez juthatunk. Természetes alkotóanyagainak köszönhetően növeli az állóképességet, gyorsítja az anyagcserét, ezáltal segít a testsúly csökkentésében.

A Chia magban megtalálható Omega-3, fehérje, kálcium, vas, magnézium, kálium és természetes rostok fontos szerepet játszanak az immunrendszer erősítésében, hozzásegítenek a jó közérzet, kiegyensúlyozottság eléréséhez, segítik a sejtregenerálódást és az emésztést.

(Forrás: itt.)

Recept: Répa-mazsola-dió saláta

100 g sárgarépa, 10 g mazsola, 5 g dió
 
 
 
96 kcal, 2.4 g F, 15 g CH, 3 g zsír


Recept: Gyümölcssaláta

100 g zöld alma, 50 g bogyós gyümölcs, 50 g meggy
 

 
136 kcal, 2 g F, 25 g CH, 2.8 g zsír


Többé nem sütök!

Kenyeret biztosan nem. Feladtam, elég volt, mert nem ez volt az első sikertelen próbálkozás. A lenmagkenyérről van szó (bejegyzés itt), és komolyan mondom, ha ezt valaki megcsinálja és sikerül neki, kérem, nagyon kérem, jelezze nekem, mert akkor legalább tudnám, hogy én vagyok a béna!
 
No de nem arról vagyok híres, hogy az elrontott dolgokat ne tudnám helyrehozni, mint említettem, ebben nagy tapasztalatom van. Szóval mi lesz a lenmagkenyér alapkavircból? Na, mi? Iiiigen: müzliszelet :) Gyakorlatilag minden elrontott sütiből és kenyérszerűségből ez készül, már egész nagy mennyiség van belőle a fagyasztóban darabonként becsomagolva, és bizony ez sem fog kárba veszni :) Amint kész, írom, miket adtam még hozzá, és mik a makroi, és jelentkezem! :)
 

Motiváció

Megint ezer a dolog, még az ebédet is meg kell főzni, de ma már muszáj edzeni. Nyárig nincs olyan sok idő vissza, hét csinálni kell tovább, ha el akarom érni a célomat. Így már most motiválódom, hiszen az edzés bizony nem kedv kérdése :)





Recept: Lenmagkenyér

Hozzávalók:

40 dkg őrölt lenmag
10 dkg dió
1 alma
1 teáskanál só
1 evőkanál hidegen sajtolt olaj (ez elhagyható)
kevés víz
2 evőkanál utifűmaghéj.



Készítés:

A diót, az almát, a sót és az olajat morzsásra aprítjuk. 1-1 evőkanál vízzel segíthetünk, hogy lágy masszát kapjunk. Tálba, hozzákeverjük az őrölt lenmagot. Kézzel gyúrjuk, bucit formázunk belőle, az oldalát körben meghintjük utifűmaghéjjal, hogy ne ragadjon a deszkához. 1-2 cm-es darabokra vágjuk, majd sütőben, nyitott ajtónál szárítjuk.

Azt hiszem, ez lesz a mai esti program :)

Reggeles

Pár napja azt írtam, a gyomorrontásos motivációban, és korábban is egyszer, hogy én bizony végigmegyek ezen az úton, állítson elém az élet bármilyen akadályt, sőt, jöjjön csak a feladatokkal, mert én mindent megoldok, és én leszek a győztes. Azt hiszem, nem ártana pontosan fogalmazni. :) Mert a "kérjetek s megadatik" működik, csakhogy egyáltalán nem mindegy, milyen pontosan kér az ember. Mert hogy nem arra gondoltam akkor, hogy várom a problémákat, amelyeket majd megoldani akarok... Pedig úgy néz ki, ezt kértem :)
 
 

Na nem történt katasztrófa: vannak élelmiszerek, amiket nem tolerál az emésztőrendszerem. Halogattam a megoldást, de most itt az idő. Lesz egy kis életmódváltás az élet-mód-váltásban. Kicsit "bosszant". hogy kialakítottam egy működő étkezést, és most "dobhatom a sutba" az egészet. Viszont azt mondom: ez legyen a legnagyobb bajom. Hiszen vannak lehetőségek, és meg fogom találni a megfelelő alternatívákat. Mivel anyagiak nem állnak rendelkezésemre, hát anélkül.
 
Teszt indul: elfogyasztom az itthon lévő készletet, a bibis kajákat akkor, ha biztosan tudom, hogy itthon leszek, nem jön senki és nem kell mennem sehova :) Feljegyzem, minek mi a hatása, és így fogok szelektálni. Közben pedig kutatok, keresek tovább, tanácsokat kérek. Mert aki kérdez, lehet, hogy hülye, de aki nem kérdez, az hülye is marad. :)