2012. november 6., kedd

A chia mag

A Chia, más néven azték zsálya, vagy latin nevén Salvia Hispanica egy a menták családjába tartozó virágos növény. Őshonos Közép- és Dél-Amerikában, ahol az aztékok alapvető élelmiszere volt a Kolumbusz előtti időkben.

A Chia szó jelentése “olajos” és a Nahuatl chian szóból származik.

A Chia mag fantasztikus összetevői miatt nagy jelentőséggel bír.

A Chia mag mint egy újonnan felfedezett élelmiszer lehetőséget biztosít, hogy rendszeres fogyasztásával egészségesebbé tegyük étrendünket, mivel nagyon magas százalékban tartalmaz omega 3 zsírsavakat, antioxidánsokat, élelmi rostokat, ásványokat és vitaminokat.

Amióta a 90-es évek tudományos kísérletei rávilágítottak arra, hogy növelni kell az Omega 3 zsírsavak fogyasztását a szívbetegségek, a cukorbetegség, a rák, a depresszió megelőzése érdekében, a Chia mag újra jelentős szerepet kapott a táplálkozásban.
 




A Chia mag tartalmazza szinte az összes esszenciális aminosavat, könnyen emészthető formában. Sportolók és testépítők kiváló táplálékkiegészítője az állati fehérjefogyasztás részleges kiváltására.

Hatásos és gyors segítség lehet a súlyfelesleg leadásában, mert az ételekhez adva növeli azok tömegét, de a kalóriáját csak kis mértékben, használatával mégis tápanyagban gazdag ételhez juthatunk. Természetes alkotóanyagainak köszönhetően növeli az állóképességet, gyorsítja az anyagcserét, ezáltal segít a testsúly csökkentésében.

A Chia magban megtalálható Omega-3, fehérje, kálcium, vas, magnézium, kálium és természetes rostok fontos szerepet játszanak az immunrendszer erősítésében, hozzásegítenek a jó közérzet, kiegyensúlyozottság eléréséhez, segítik a sejtregenerálódást és az emésztést.

(Forrás: itt.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése