2014. október 31., péntek

Humor


Péntek (Mo. 14/5.)

Tervezős-masszázsos-szaladgálós-főzős délelőtt után temető (ahol nagyon szép az ősz), ez-az.

(Itthon iszonyatosan gyorsan robog az idő...)

A kávéház teszteléseket befejeztem, változtattam hétfőtől a kávézási szokásaimon. Kávé reggel van, az eddig szokásos adag fele. Ezt kortyolgatom, ameddig tart, aztán nincs kávé. Se hagyományos, se koffeinmentes. Ha nagy ritkán kapok egy délutáni kávé meghívást, egyelőre elfogadom, hiszen egyelőre nem szeretnék anti-kofista lenni, de idővel ez is megtörténhet.

Ha eddig is simán néztem, ahogy valaki egy cukrászdában sütizik mellettem (én ilyenkor egy kávét szoktam inni), hát ezután simán kávé nélkül is el fogom nézni, ahogy valaki csemegézik. Max iszom egy vizet.






R: piskóta
E: saláta, párolt gomba, kolbász
V: mogyoró.

A mogyoróról, és amiért abbahagyom a mogyizást, itt írtam.

Lelkileg irtózatosan rosszul érzem magam. Ha találkoznál velem, talán észre sem vennéd: nagyon ügyesen megtanultam elrejteni az érzelmeimet, az utóbbi időben -mint rájöttem- tudatosan voltam ebben a "nihil" állapotban, mint védőfunkció kapcsoltam be az agyamban ezt a programot. Nem nem tudtam, hanem nem akartam gondolni, gondolkodni, tenni, megtenni, mondani, kimondani. Magamnak se. Tipikus struccként a homokba dugtam a fejem, és csak néhány kósza gondolat fájt így, nem minden, nem az egész.

A mogyi nassolgatás csak egy aprócska és szinte veszélytelen dolog, ami a strucc politika mellé társult. Már kint Ausztriában zsibbadtam, a térdeim azóta már rendben vannak, de az egész bal arcom, a fülem, a bal orrlyukam és a tarkóm is zsibbad. És ma is tapasztaltam, hogy ha nem mondom ki, amit gondolok, ami bánt, akkor ez a zsibogás rendesen felerősödik. Most már vagyok olyan mélyen, hogy elhatározzam: kiveszem a fejem a homokból és -ha már egyszer kértem és kaptam segítséget- a gödörbe dobott mentő kötél segítségével kimászok ebből az állapotból.

A doktornő következő mondata jár napok óta a fejemben: Ugye tudja, hogy nem úszhatja meg azt a fájdalmat, ami a változással, változtatással jár?

Igen. Tudom.

Teljesen idegennek érzem magam. Mintha az az ember, aki eddig lettem volna, nem is ebben a testben élt volna, nem is ezzel az elmével. A pszichoüléseken sok olyan dolgot hallottam magamról, amit eddig én is tudtam, de sok olyat is, amitől döbbent arccal csak tátottam a számat és legszívesebben felugrottam volna és azt kiabáltam volna, hogy ez nem igaz! Aztán persze nagyon gyorsan átláttam, hogy én eddig sok dologban egy teljesen másfajta szemüvegben szemléltem a saját világomat.

Kegyetlenül nehéz szembesülni azzal, hogy eddig imádtam ezt a szemüveget, megbíztam abban, hogy jól látok vele, hogy a valóságot látom, pontosan, kristály tisztán, aztán hirtelen virtuálisan kapok egy-két pofont, lerepül a szemüveg és ripityára törik. Szemüveg nélkül pedig, ha belenézek a tükörbe, ráadásul mostanában gyakran könnytől ázott szemmel, egyszerűen fogalmam sincs, ki az a nő, aki ott áll, sírástól bevörösödött szemekkel, szétrobbanó fejjel, zavartan, szinte kilátástalanul. Szinte az egész világom kártyavárként összeomlott, nem igaz, ami eddig igaz volt (vagyis annak tűnt), nem az vagyok, akinek gondoltam magam, az élet nem úgy és nem arról szól, ahogy én azt elképzeltem.

A doktornő nagyon kedves, türelmes, de kegyetlenül tisztán a vesémbe lát és nagyon határozott, célzott, sokszor költői kérdéseket tesz fel, amikből tudom, mit kell tennem. Sőt azt is megmondta: készüljek fel, mert ez még egy istenes állapot, amiben most vagyok. Ahogy haladunk, lesz ez ennél még sokkal fájóbb, sokkal elviselhetetlenebb is, de ebben ő majd fog tudni segíteni. Viszont az oda vezető utat nekem, egyedül kell megtennem. És -ha összeszedem a még megmaradt józan eszemet, a bátorságomat, mindazokat a jó tulajdonságaimat, amiket nagyon nehéz önmagamban felfedeznem- mivel nincs más járható út, össze tudom érinteni a piros cipellőmet, és elindulhatok a sárga úton.


És eljuthatok Ózhoz, hogy aztán hazataláljak.

Facebook oldal: Boszorkánykonyha

A földimogyoró- amitől sajnos érdemes búcsút venni...

"Tiszta ugye, hogy a földimogyoró nem a magvakhoz tartozik, hanem szintén a hüvelyesekhez? Hüvelyburokba zárt ehető mag. Kavarodás abból származhat, hogy míg a fizikai felépítése és tápértéke közelebb áll a hüvelyesekhez, a használata a konyhában és a táplálkozásban inkább a magokéhoz hasonlít. (...) azt javasoljuk, hogy dobd a mogyoró forrásokat! Itt van, hogy miért nem javasoljuk, még az organikus, naturál termékeket sem ebből.


Aflatoxin
Amikor a mogyoró nő, aflatoxinnal nevezett méreg jelenik meg rajta, amely rákkeltő. Ez minden mogyoróra igaz. Minél tovább állnak (tárolás, szállítás), főleg melegben és nagy párában, annál több penészgomba szaporodik el, amely a mérget előállítja. Valószínűtlen, hogy helyben termelt mogyorót kapsz, így még az organikus fajta is gyanús.


Lektin
A még nagyobb baj az, hogy a földimogyoró lektineket tartalmaz, amelyek gyulladáskeltő és érkárosító hatásúak. A legtöbb növény tartalmaz lektineket, amelyek némelyike toxikus vagy gyulladáskeltő, illetve mindkettő. Sok ilyen lektin ellenáll a főzésnek és az emésztőenzimeknek, és egyesekről kimutatták, hogy jelentős béltraktus károsító hatásuk van embereken. A gabonákból (leginkább búzából) és a hüvelyesekből (beleértve a mogyorót és a szóját) származó lektinek azok, amelyek leggyakrabban kapcsolatba hozhatók a gyulladásos és emésztőrendszeri betegségekkel. (Mellesleg a gabonával táplált tehéntől származó tejtermékek szintén tartalmazhatnak gabona-forrású lektineket).


Dr. Cordain kutatása alapján is tudjuk, hogy a lektinek amolyan trójai falóként működnek és lehetővé teszik, hogy idegen proteinek áthatoljanak a beleink védővonalain. Cordain ezt írja: "A Lancet orvosi szaklapban megjelent, Dr. Wang és kollégái által vezetett kutatás szerint a PNA (peanut agglutinin lektin) 1-4 órával azután egyben bejutott a véráramba, hogy az alanyok elfogyasztottak egy marék pörkölt, sózott földimogyorót."

A lektinek a beleken túl is károkat okozhatnak, leginkább az ízületekben, az agyban és a bőrben. A folyamatos mérgeknek való kitétel állandó, diszfunkcionális védekező reakcióra kényszeríti a testet, ami pl. autoimmun betegségek képében jelenik meg, de ilyenek az allergiák is.


Összefoglalva, sajnáljuk gyerekek, de mivel a potenciális hátrányai a földimogyorónak drámaian legyőzik a kellemes gyerekkori emlékeket, dobni kell a mogyorót úgy, ahogy van!" (forrás és teljes cikk)

Edzéstipp otthonra: néhány saját testsúlyos gyakorlat izomcsoportonként


Mozogni bármikor lehet, és ehhez nem kell anyagi befektetés. Le lehet menni sétálni, kocogni,  futni, játszóterezni... Otthon pedig akár súlyzók és mindenféle eszköz nélkül lehet dolgozni egy-egy izomcsoportra. Vagy csak úgy, kedv szerint válogatni például ezen gyakorlatok közül. Ha emellett odafigyelünk arra, hogy ne együnk/igyunk cukrosat, és ha nem is hagyjuk el, de lecsökkentjük a lisztes dolog mennyiségét, már sokat tettünk magunkért. Nem nagy ördöngösség, és fél órát mindenki le tud csípni a napjáról a mozgásra. Csak két tippet mondok: a tévében a kedvenc sorozatod helyett, vagy nem nézed, csak hallgatod és közben tornázol; avagy minusz fél óra Facebook. Ha erre sem vagy hajlandó, tutira elégedett vagy magaddal, pontosan ennyire szeretnél egészséges lenni, tökéletesen megfelel neked a tükörképed. Aminek örülj és élvezd!


Néhány saját testsúlyos gyakorlat izomcsoportonként itt
Otthoni láb edzés ittOtthoni tricepsz edzés itt
Otthoni bicepsz edzésOtthoni mell edzésOtthoni váll edzésTotal Body Workout 3 (teljes test) ittKar videók itt
Low Impact Lower Body Workout itt
30 Min Total Body Intermediate Interval Workout with Dumbbells ittKar (video) ittLáb ittMell edzés otthon (női) itt4 napos heti terv ittLean legs workout ittLáb+törzs ittKerek popsi 20 napos kihívás ittPilates yoga bland video ittPéntek Enikő Core zóna kombó ittStop and drop itt2 minute abs ittNavy seal workout ittStar treck workout itt
Comb- és fenékformálás otthon itt
Functional Training (video) itt
Cardio interval workout (video) itt
Jump Rope Circuit Workout (ugrókötél) itt
Military Boot Camp itt
30 Minute Full Body Workout (30 perc teljes test) itt
Arms-Legs Circuit itt
Edzéstipp otthonra 33: Melissa Bender 30 Day Challenge (30 napos program videokkal) itt
Edzéstipp otthonra 32: Taralynn McNitt ajánlásásval itt
Edzéstipp otthonra 31 (+30 tipp) itt
Edzéstippek otthonra (26) gyűjtemény itt
Nagy túlsúlyhoz itt
Core challenge itt
Nike itt
Ha nincs időd itt
Shaun T-től itt
Facebook oldal: Boszorkánykonyha

Motiváció