2012. szeptember 26., szerda

Napi bölcs

"Amikor a dolgok túl soknak tűnnek, amikor a nap 24 órája már nem elég, emlékezz a majonézes üvegre és a 2 csésze kávéra!
 
(pozitivnap.hu)

Egy filozófia professzor előtt néhány tárgy volt az asztalon. Amikor elkezdődött az óra, szó nélkül kivett a tárgyak közül egy majonézes üveget, és elkezdte golflabdákkal megtölteni. Azután megkérdezte a tanítványait, hogy szerintük tele van-e az üveg. Mind egyetértettek abban, hogy igen, tele van.
A professzor ekkor felvett egy doboz kavicsot, és beleöntötte a majonézes üvegbe. Kicsit megrázta, így a kavicsok szépen becsordogáltak a golflabdák közé. Ezután ismét megkérdezte a tanítványait, hogy tele van-e az üveg. Egyetértettek, hogy igen.
A professzor ekkor egy doboz homokot emelt fel, és beleöntötte az üvegbe. Az persze betöltött minden rést. Azután még egyszer megkérdezte a tanítványait, hogy tele van-e az üveg. Mind egyhangúlag azt mondták, hogy igen.
Ekkor a professzor elővett két csésze kávét az asztal alól, és azt is beleöntötte az üvegbe, kitöltve vele minden helyet, ami még a homokszemek között maradt. A diákok csak nevettek.
„Na, most!” – mondta a professzor, mikor elhallgatott a nevetés. „Szeretném, ha észrevennétek, hogy ez az üveg az életeteket reprezentálja. A golflabdák a fontos dolgok – a családotok, gyerekeitek, az egészségetek, a barátaitok, és a kedvenc időtöltésetek – és ha minden mást elveszítenétek, és csak ezek maradnának, akkor is teljes lenne az életetek.
A kavicsok azok az egyéb dolgok, amik szintén számítanak, mint a munkátok, a házatok, az autótok.
A homok minden egyéb. A kis dolgok. Ha először a homokot teszed bele az üvegbe, akkor nem lesz helyed a kavicsoknak vagy a golflabdáknak. Ugyanígy van ez az élettel is. Ha minden időtöket és energiátokat a kis dolgokra pazaroljátok, soha nem lesz időtök azokra a dolgokra, amik igazán fontosak számotokra.
Figyelj oda azokra a dolgokra, amik elengedhetetlenül szükségesek a boldogságodhoz. Játssz a gyermekeddel. Szánd rá az idődet a kontrollvizsgálatokra. Vidd el a párodat vacsorázni. Mindig lesz még időd arra, hogy kitakarítsd a házat, vagy, hogy levidd a szemetet. Először a golflabdáiddal foglalkozz – azokkal a dolgokkal, amik igazán számítanak. Állítsd fel a sorrendet. A többi csak homok.”
Az egyik diák felemelte a kezét, és megkérdezte, hogy mit reprezentál a kávé. A professzor mosolygott.
„Örülök, hogy ezt megkérdezte. Csak azt mutatja, hogy bármennyire is úgy érezzük, hogy tele van az életünk, akkor is van még hely egy-két csésze kávéra a b a r á t o k k a l !” (FB)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése