2013. február 16., szombat

Kardi(o)nális probléma

itt

Ugye kitaláltam, hogy beiktatok az edzés mellé heti 3 kardiot is.
És most bepottyant egy cikk ezzel kapcsolatban:
 
„Egyenletes tempóban futni, taposni vagy ellipszis traineren edzeni szerintem teljes időpazarlás. Az egyenletes tempóhoz nagyon gyorsan tud alkalmazkodni a szervezet. Van viszont jó alternatíva. Az intervall módszer. Egyik megoldás, amikor a tempót váltogatod. Séta, sprint, kocogás, séta, futás, intenzív gyaloglás és így tovább.

Ezt váltogathatod időre vagy távolságra, ez már a te döntésed. Hogy ne legyen unalmas, megéri ezt is mixelni, vagyis, egyszer időre, egyszer távolságra…

Ha már mindenképp kardió típusú edzést akarsz csinálni, akkor válaszd a hatékony megoldást. Erre is ugyanúgy igaz, hogy a tested gyorsan alkalmazkodik. 2-3 hét után már sokkal kevésbé lesz megterhelő, ha mindig ugyanazt csinálod. És igaz az is, amit már erősítő edzésnél is sokszor mondtam, hogy zavard össze a tested.” (Forrás és teljes cikk: itt.)

 




19 megjegyzés:

  1. Igen, azt hiszem, tényleg így van, legalábbis a testem is ugyanezt állapította meg. :-) Amikor kardióztam teremben, akkor két módon oldottam ezt meg: spinning órával, és/vagy futógépen gyaloglással/futással. Az utóbbi sokkal hatékonyabbnak minősült. Feltettem a legszuperebb zenéimet a fülemre és mindig az adott dal tempója szerint állítottam be a sebességet, illetve az emelkedőt. Az emelkedőt egyébként elég szigorúan magasan tartottam, és csak akkor vittem vissza szintre, amikor nagyon elfáradtam. Egy dal erejéig pedig simán ki tudtam pihenni magam. Ezzel a módszerrel nekem sosem volt unalmas a kardió, sőt, nagyonis feldobott, imádtam az érzést. Nagyon látványos volt a fogyásom már egy hét után is, heti 4-5 ilyen kardiótól! Sajnos most nem vagyok teremközelben, így csak hasonló edzéseket csinálok, mint te, heti 4-7-szer egy órában. De hamarosan annak is eljön az ideje. Kitartás, júniusra bombázó leszel! :-)

    VálaszTörlés
  2. Még csak annyit, hogy akkor szendvics edzéseket csináltam, tehát 30 perc kardió (bringa), edzés, majd ismét 30 perc kardió (futópad). De biztos vagyok benne, hogy heti 3 30-40 perces intervall kardió is hatékony.

    Ja, és nagyon jópofa a kar-dió fotó, jót kuncogtam rajta. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó ötlet a szendvics edzés is! Köszönöm! A fotó tényleg tuti ;-)

      Törlés
  3. Igen, ez igy lehet, Insanity is intervallum-cardio, nagyon jo, de 80 nap utan teljesen megszoktam. Most Asylumozok, es ismet fejlödöm, de 3 het utan beiktattam konditermet, meg futopadot, nehogy megszokja a szervezetem :-)
    Plusz egy kis szolarium, mert feher börön nem latvanyos a valtozas , es egy kis rasegites L-carnitin edzes elött, kaja elött HCA-Chitosan, kaja utan feherje, hidd el , muszaj, az igazan szep testü csajok a kapeiden is biztosan hasznaljak ezeket, ezek nelkül sajnos nem megy egesz egyszerüen, es ezek mind termeszetes anyagokbol vannak, es valljuk be öszinten, a kidolgozott kinezet nem a termeszetes nö alapallapota, igy belenyugodtam , hogy bele kell nyulni a rendszerbe :-)
    Igy viszont hihetetlen fejlödesnek indultam, gyönyörü a karom, a hasam is kockas most mar hatarozottan, pedig eszek hagyomanyos kajakat, cukrot is, liszteset is.Delig :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. bocs termeszetesen edzes utan feherje :-)) Abbol viszont a Peak jött be, nem olyan edes, mint a Scitec, sokkal finomabb.

      Törlés
    2. Kata, szuper vagy! :) Leírnád, hogy néz ki egy heti edzésed?

      Törlés
    3. Huu, heti edzes sosem ugyanaz most, hogy befejeztem az Insanityt, aztan az Asylumot szabalyosan. Azota Asylum 1-2 nap,naptar szerint aztan konditerem, aztan a következö Asylum. Konditerem : 8-as sorozatok felsötest es comb gepeken, egyre nagyobb sulyra allitom öket.kb. 30-40 perc, aztan levezetesnek 5-6 km futas 12km/h-s sebessegen. Asylumot is kicsit felturbozom, ahol tudom, pl. 1 fekvötamasz helyett 2, gyorsabban ugralok, mint ök, ilyenek. Reggel soha nem edzem, egyszerüen nem megy ugy, mint delutan, de a legjobb este 6 körül, utana csak turmix. C vitamint 1000 mg-ot szedek naponta, d vitamint 8000 IE-t, 2-naponta. L-Carnitin 1000 mg reggel, majd edzes elött 1500. HCa-Chitosan reggelin kivül minden eves elött 2 kapszula.
      Tervek: majus közepeig ez, csak a futas szabadban lesz, majd Insanity , engem az szalkasitott a legjobban.Plusz terv a több alvas, egyszerüen 6 oranal több nem megy, tul rövidek a napok :-) Meg többet kellene inni.

      Törlés
    4. Köszönöm!
      Igen, az ivás... Két hete egyszerűen alig csusszant le egy liter... Pedig észrevettem: ha napi 3 litert megiszok, gyorsabb az emésztésem, "fittebb" vagyok, szebb a bőröm. De van az úgy néha, hogy egyszerűen nem megy :)
      Régebben napi 4 órákat aludtam csak, mert egyszerűen nem tudtam többet. Amióta végigcsináltam az alvásterápiám, azóta meg szinte mindig tudnék aludni, csak én is úgy vagyok vele, hogy nincs rá idő! Azért a 6 óra nekem is megvan. :)

      Törlés
    5. Na, akkor szépen összegyűltünk itt, a nemalvók, ugyanis én magam se nagyon alszom többet napi 5-6 óránál, egyszerűen éjjeli bagoly vagyok. Mea, a víz nekem se megy sajnos, jelenleg napi 1,5 literrel iszom, de meg kellene dupláznom. Volt, hogy megittam napi 2-3 literrel, de sosem tudtam egy hétnél tovább tartani.

      Ami az Insanity-t illeti, én is megcsináltam, igaz, csak az első hónapot, mert utána költözködtem, stb., de nagyon hatásos volt, és az étrendje is bevált. Be akarom fejezni a 2. hónapot, meg az Asylum-ot is. De jelenleg a HIIT edzésekkel elvagyok, majd, ha visszaköltöztem Pestre, egy csomó minden változni fog.

      Törlés
    6. Mea, atolvasom az alvasterepias bejegyzeseid, hatha nekem is segitenek :-)

      Törlés
    7. Kipróbálni sztem érdemes. Áldom az eszem, hogy megcsináltam! Majd írd meg, tetszik-e, és kipróbálod-e! Sok sikert! :)

      Törlés
  4. Kata, gratulálok az eredményeidhez! Szedsz BCAA aminosavakat? Én jelenleg semmit nem szedek multin és óriási adag C vitaminon kívül, de tervben van, pár napon belül több minden is. Húst és halat nem eszem, ezért állandó gondban vagyok a fehérjebevitelemet illetően. A fehérjeporom, amit még Bécsben vettem egy éve utálom, mert nagyon erős vanília íze van. Most rendeletem mintákat a Sun Warrior oldalról, már el is küldték (ingyenes, és nagyon rendesek, több mindent is küldtek azon túl, amit kértem. http://www.sunwarrior.com/resources/faq/ (görgess le a "Do you offer samples?" kérdéshez, ha te is rendelni szeretnél). Olyan fehérjeport szeretnék, amiben nincs semmi adalékanyag, édesítő (max. stevia) és ízesítetlen. Ha beválik, rendelek tőlük. Szóval még rengeteg dolgom van az új testem felépítésével. :-) Nagyon örülök, hogy te már az úton jó elől jársz! Nekem szerintem kell még legalább egy év, de legalább félév kőkemény munka, megfelelő étkezés és étrendkiegészítők mellett. Alig várom, hogy tovább lépjek!!!

    Csak így tovább, lányok! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dalida, én is multit és C (meg D) vitamint szedek, és BCAA-t is :) Sikeres továbblépést! :)

      Törlés
    2. Szia, az izesitetlen feherjepor engem is erdekelne, köszi a linket, valahogy nem szeretem az edesseget igazan, idegesit is az erösen edes feherjepor,viszont a stevia izet sem szeretem, igy elöször kiprobalom, rakerestem , sajnos stevias, viszont szimpatikus a ceg, egy probat meger :-)

      Törlés
    3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
  5. Köszi! :-) Mea, te érzed a BCAA hatását?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Konkrét hatását nem érzem. Ha jól tudom, segít a meglévő izom megtartásában. Súlyzós edzésekhez mindenképpen javasolják. (Szakértőket kérdeztem a témában.)

      Törlés