2013. május 28., kedd

Tökmag

Fahéj itt
Curry itt
A füvesember tanácsai itt
Pekándió itt
Avokádó itt
Mandula itt
Kókuszzsír itt
Lenmag itt
Szezámmag itt
Mák itt
Útifű maghéj itt
 
 
 
A tökmag közvetlen emberi fogyasztásra is alkalmas, de olajat is préselnek ("ütnek") belőle, majd a visszamaradó "pogácsája" fehérjében dús takarmány. Hidegen sajtolt olaja gyógyszerek, kozmetikumok alapanyaga. A tökmag száz grammja 623 kalóriát tartalmaz. Magas a fehérje- (33,9/100 g) és a zsírtartalma is (50,5/100 g), esszenciális zsírsavakban gazdag. Alacsony viszont a szénhidrát- (3,6/100 g), annál jelentősebb az élelmirost-tartalma. Értékes összetevője a benne lévő nagy mennyiségű magnézium (970 mg/100 g) a kálium (920 mg/100 g), és az E-, F, B1- és B2-, D-vitamin, az Alpha, Béta tocopherol, valamint a szelén, cink és réz is.
Számos betegség megelőzésében jól használható:
Csökkenti a koleszterinszintet, ezzel enyhíti az érelmeszesedés (így a szív- és agyi katasztrófák) és a daganatok kockázatát.
Vértisztító hatású, így köszvény ellen is hatásos.
Férfiak számára különösen ajánlható, mert antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatóanyagai, köztük a Delta-7 fitoszterol védi őket a prosztata betegségekkel, a daganattal, a gyulladással és a prosztata-megnagyobbodással szemben,
Az sem közömbös, hogy a tökmag fogyasztása "fickósít" vagyis növeli a szexuális kedvet és a teljesítményt, egyfajta természetes potenciafokozó.
Méregtelenítő, májregeneráló, hólyagerősítő hatású, sebgyógyulás-serkentőként, féregtelenítőként és székletkönnyítőként is ismert. 
Fogyasztási tippek, ötletek:
Nyersen, pirítva vagy (mértékletesen) sózva közvetlenül is fogyasztható, de a legkülönfélébb ételek kiegészítője lehet. Krémlevesekbe betétként, saláták, péksütemények, müzlik gazdagítására is használható. Természetgyógyászok prosztata panaszok ellen tökmag kúrát ajánlanak: napi háromszor 5-10 szem alaposan elrágva, segít megelőzni a gyulladást és a vizeletpangást. A tökmagból főzött tea máj- és vesebetegség ellen is javallt. A hidegen sajtolt, sötét színű tökmagolaj illatos, pikáns fűszere a salátáknak.
Egyéb tanácsok
Egyszerre nagyobb adag tökmag vagy olaj fogyasztása hasmenést okozhat, úgyhogy inkább rendszeresen, kevesebbet ajánlatos alkalmazni belőle. Horzsolt, vágott sebek gyógyulását meggyorsítja, ha tiszta tökmagolajjal kenik be.
Érdekességek
Tapasztalatok szerint azokon a területeken, ahol sok tökfélét, tökmagot fogyasztanak (pl. Erdélyben), kimutathatóan kevesebb a prosztata megbetegedés.
A népi gyógyászatban a sütőtök magjának tulajdonítottak gyógyító hatást, hashajtóként, béltisztítóként, féregűzőként. A szarvasmarha házilagos gyógyítására is alkalmazták, az apróra tört, pirított tökmagot tejjel töltötték a beteg, nem kérődző állat szájába. Magyarországon a 30-as években és a II. világháború alatt már foglalkoztak olajtök, olajnyerés céljából termesztették. (forrás itt.)
 
Tökmagos boszirecept:
- sokmagvas kenyér itt
undefined
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése