2012. augusztus 20., hétfő

A kukorica

Imádom a kukoricapelyhet. Sok finom fajta létezik, de az eddigi legjobb, amit találtam, a spáros bádzsetes. :)

A szénhidrátok közül a keményítőt tartalmazók (kenyér és péksütemény, rizs, tésztafélék, burgonya, kukoricapehely) rövid ideig maradnak a gyomorban, ugyanakkor jó a savkötő képességük és nem serkentik a savelválasztást (amivel nekem korábban, amíg nem figyeltem tudatosan a táplálkozásomra, nagyon sok problémám volt!). Ezért fekélybetegek, idősek számára is javasolt az az élelmiszer, amely akár dara, akár pehely formájában tartalmazza a kukoricát.
Magas rosttartalma miatt a kukoricából  készült termékek kedvező élettani hatásúak, a felszívodási problémákkal küzdők alapélelmiszere lehet, és miután hamar a telítettség érzését adja, de kisebb az emészthetőségi foka, kiválóan alkalmas fogyókúrázók számára is.

"A kukorica élettani hatásai

undefined

A kukorica őshazája Észak- és Dél-Amerika, Európába csak Amerika felfedezése után került, így mi is megismerhettük ezt a finom csemegét.
Egyik fontos táplálkozás-élettani jelentőségét magas fehérje- és szénhidráttartalma adja. A cukortartalom a zsenge kukoricában a legmagasabb.
A benne rejlő fehérje mennyisége a hüvelyesekhez hasonlóan magas, zsírtartalma viszont négyszerese a zöldborsónak.
Több vitamint, elsősorban B1, B2, B3, C és E vitamint tartalmaz, ennél fogva szerepe van az idegrendszer ép működésében, a bőr védelmében, az anyagcsere megfelelő működésében, a csontok, fogak és vérerek egészségének megőrzésében.
A benne rejlő ásványi anyagok közül kalcium, magnézium, kálium, vas, cink és a réz említhető, melyek az optimális szív- izom- és bélműködést segítik. A kalcium csontjainkat, a cink az immunrendszerünket erősíti és védi bőrünket.
A kukorica torzsavirágzatában levő virágok hosszú bibéi, melyek a termés kialakulása után is kilógnak a fellevelek közül, fontos gyógyító hatással rendelkeznek, annak ellenére, hogy ezeket rendre eldobjuk. Népiesen kukoricabajusznak nevezzük. Gyógyító anyagain túl C és K vitamint is rejt magában. A húgyhólyagra, vékonybélre és a májra jótékony vizelethajtó, kőoldó, gyulladáscsökkentő hatása révén. Használják a prosztata és a hasnyálmirigy gyulladásos megbetegedéseinek csökkentésére.
A népi gyógymód receptje szerint körülbelül másfél teafilternyi mennyiségű szárított vagy friss kukoricabajuszt 2 csészényi vízzel kell leforrázni, ebből naponta háromcsészényit ihatnuk.
Aki gyógyszermennyiségben szeretné fogyasztani, az a kezelést beszélje meg háziorvosával.
A kukoricaolajból ugyan olcsón előállítható biodízel üzemanyag készíthető, azért nem szabad megfeledkeznünk, hogy emberi fogyasztásra is kiváló.
Különféle bőrbetegségekre, ekcémára, pikkelysömörre, korpára lehet gyógyír, a bőrt pedig puhává és rugalmassá varázsolja. Nagy arányban tartalmaz telítetlen zsírsavakat, így kedvezően hat a szív-és érrendszerre, csökkenti a káros koleszterinszintet.
A pattogatott kukorica felszívja a felesleges gyomorsavat, így savtúltengésben szenvedők bátran fogyaszthatják."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése