2013. február 11., hétfő

Diagnózis

itt

November óta fáj az arcüregemben valami. Biztos voltam benne, hogy nem arcüreg-gyulladás, mert jópárszor volt már, és ez másféle fájdalom. Decemberre biztosan tudtam: a fogammal van valami. Végre elkerültem fogorvoshoz, aki egy röntgen után megállapította: gyulladt gyökércsúcs, csonthártya-gyulladás. Ezért lüktet, fáj az egész bal arcom, ezért van az, hogy néha teljesen feldagad. Nem hitte el, hogy nem szedek fájdalomcsillapítót. Már pedig gyógyszert csak akkor veszek be, ha már fetrengek a fájdalomtól. Ez meg még "csak" "najdnem fetrengős". Pontosan azt csinálta, mint a képen: fúrt egy lyukat, tűvel kitisztította a gyökércsatornát. Egyelőre csak egy kicsi lyukat kaptam, és fecskendőt tűvel, hogy ha eldugul, át tudjam mosni (?!), holnaptól szabin van, én meg jövő héten megyek vissza Knittelfeldbe, így 3 hét múlva folytatódik a kezelés. 

 

"Periostitis: Az állcsontok (maxilla, mandibula) csonthártyája alatt kialakuló -leggyakrabban akut lefolyású- gyulladás. A csonthártya a csontot szorosan körülölelő kötőszövet eredetű vékony hártya. Leggyakrabban a szuvas fogon, annak gyökércsatornáján keresztül, ritkábban a fog mellett, fogágybetegség következményeként jut a fertőzéses folyamat a a gyökércsúcs körüli (periapicalis) térbe, majd innen a csonthártya alá.
Tünetek: a beteg fog gyökércsúcsa felett a nyálkahártya duzzadt, tapintásra fájdalmas, a duzzanat a környező lágyrészekre is ráterjed ( arc duzzanat, szemrés szűkebb, szem körüli szüvetek duzzadtak stb.), függően a beteg fog helyétől.
Kezelés:
Gyökérkezelés, gyökértömés. Szükség esetén gyökércsúcs resectio, esetleg fogeltávolítás.
Kezdeti stádiumban jegelés, előrehaladottabb állapotban a gennyes beolvadást segítő párakötés javasolt. A beolvadást követően helyi érzéstelenítés mellett egy kis metszés ejtésével (incisio) a felgyülemlett váladék eltávolítható. A váladék további folyamatos ürülését segíti drén behelyezése a tályogüregbe. Széles spektrumú antibiotikum szedése indokolt (Dalacin-C, Augmentin). Fájdalomcsillapítás nem szteroid gyulladáscsökkentőkkel javasolt." (Forrás: itt.)

1 megjegyzés:

  1. Szia, ilyen volt nekem is, egy rossz tömes alatt indult meg a folyamat. Gyökercsucs resectio lett a vege, azt is meg kellett ismetelni :-( Pocsek volt, na.

    Osztrak fogaszatot is felkeresheted nyugodtan, ha begyulladna kinn, ugyanazok a dolgok ingyenesek naluk is , mint Magyarorszagon, szoval pucoltasd ki nyugodtan inkabb, minthogy nagyobb baj legyen.

    VálaszTörlés