1./ Van-e az Ön közeli rokonságában tejcukor érzékeny?
Igen (A) nem (B) nem ismert (C)
2./ Ön vagy ősei Afrikából vagy Ázsiából származnak ?
Igen(A) nem (B) nem tudom (C)
3./ Szívesen fogyaszt Ön joghurtot vagy tejet ?
Igen © nem (A) ritkán (B)
4./ Fellépnek e Önnél tejtermékeke fogyasztása után a következő tünetekkülön-külön vagy együttesen : felfúvódás és/vagy gyomorfájás és/vagy bélgörcsök és/vagy hasmenés.
Igen (A) nem (D) néha (B)
5./ Ha Ön mindent eszik, ami jól esik Önnek, fellépnek e Önnél rendszeresen emésztési problémák ?
Igen (A) nem(D)
6./ Vannak e olyan hetek, amikor a tejtermékeket panaszmentesen tudja fogyasztani?
Igen (D) nem (A)
7./ Fellépnek e Önnél bőrtünetek (kiütés, viszketés, piros foltok) tejtermék fogyasztását követően ?
Igen (D) nem (B)
8./ Gyomorpanaszait más, tejcukor-mentes élelmiszer (pl. kávé tej nélkül, bor, tojás, alma, paradicsom) is kiváltja ?
Igen (D) nem (A)
9./ Fenn tudja e tartani panaszmentes állapotát, ha következetesen és szigorúan kerül mindent, ami tejcukrot tartalmaz ?
Igen (A) nem (D)
Kiértékelés :
Jelölje a kérdésekre adott válaszokat a megadott betűk alapján és számolja össze, milyen gyakorisággal szerepelnek az egyes betűk.
- Ha az Ön összesítésében legalább kétszer szerepel a „D” betű, akkor az Ön érzékenységét a tejtermékek iránt a tejcukor érzékenységen kívül más is okozhatja. Ez azt jelenti, hogy panaszait csak részben indokolhatja egy esetleges tejcukor érzékenység. Önnek nagy valószínűséggel más jellegű egészségügyi problémája van, aminek megszűntetése érdekében ajánlatos orvosát felkeresnie.
- Ha az Ön válaszainak összesítésekor 4-szer, vagy annál többször fordult elő az „A” válasz, akkor panaszainak oka nagy valószínűséggel a tejcukorral szembeni érzékenysége. Ennek tisztázása érdekében keresse fel orvosát, aki a gasztroenterológus szakorvos segítségével, fájdalommentes diagnosztikus eljárással járhat a probléma végére.
Néhány élelmiszer hozzávetőleges tejcukor-tartalma 100g-ra vonatkoztatva
- Csokoládé: 9,5g
- Sűrített tej: 9,5g
- Fagylalt: 6,9g
- Teljes értékű tej: 4,8g
- Joghurt: 4,7g
- Tejszín: 4,5g
- Friss sajt: 3,4g
- Vaj: 0,6g
- Mogyorókrém: 2,0g
- Pudingok, krémek, tejberizs: 3-6,3g
Figyelem !!
Nem gondolunk rá, de az alábbi készítményekben is előfordulhat laktóz-tartalom!!
- Péksütemények
- Instant készítmények
- Készételek : konzervek, fagyasztott termékek, készen szállított menük
- Hús- és hemtesárúk
- Egyéb pl. édesítőszerek, műzlikeverékek, gyógyszerek, salátaöntetek, krémlikőrök…stb.
- (Forrás: itt)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése