2013. augusztus 10., szombat

Paleo 1*1 (4. rész) Miértek és hogyanok

3. rész itt.

2. rész itt

1. rész itt
 
Paleo - bevezető hónap (tapasztalatok) itt.
 
Tejmentesen - tapasztalatok itt.
 
 


Seres Hella szerintem csodalatos, egyszerű és nagyszerű összefoglalója a paleo táplálkozásról.

„A paleot nagyon sokan támadják. Hihetetlenül sokan.

A paleo mellett meg kell tanulni főzni, vagy tudni kell sok nyers ételt készíteni és megszokni az ízüket úgy, ahogy vannak.

A paleot sok orvos is támadja, ennek ellenére a Szegedi Orvostudományi Egyetemen már elkezdték oktatni.

Sokan azt hiszik, hogy az ősember táplálkozását utánozza. Lehet mondani, hogy talán, de talán mégse. Inkább azt mondanám, hogy a mostani természeti népek étkezését veszi alapul.

Tudod, nem értem, hogy mi a gond azzal, hogy valaki nem vesz konzerveket, félkész kajákat és kiiktat néhány, a szervezet számára nehezen vagy egyáltalán nem emészthető dolgot, mint a glutén tartalmú ételek vagy a tejtermékek.

Hozzátenném, hogy mind a tejtermékek, mind a glutén tartalmú ételek is a feldolgozott élelmiszerek kategóriájába tartoznak, tehát ha nem is lenne benne tejfehérje vagy glutén, akkor se lenne ajánlott, mert feldolgozott élelmiszer.

Az a tej, ami ott van a boltok polcain üzemi tehenektől származik, akiket így-úgy rávesznek nagyobb tejhozamra, ráadásul utána még alaposan fel is dolgozzák az eredményt. Talán, ha "valódi" tehén valódi, nem feldolgozott tejét innánk, kevesebb gondot okozna, de akkor is fontos lenne a mérték.

A gabonafélék az elmúlt 100-150 évben komoly változtatásokon mentek át. Módosították őket. A bennük levő glutén szerkezete sem egyezik a régiével. Itt is az volt a cél, hogy minél többet, minél gyorsabban állítsanak elő. Utána persze ismét olyan folyamatokon megy át, amit otthon elég rossz eséllyel tudnál leutánozni.

Tény viszont az is, hogy vannak, akiknél a paleo első körre nagyon nem jön be, romlik az állapotuk. Ez két fő ok miatt lehetséges.

Az egyik, hogy félreértelmezik a történetet. Ennek két alfajtája van.

Az egyik, aki azt hiszi, hogy pl. belefér a tej, a hüvelyesek, a zab, vagy éppen ami, ami mégse. Nem mondom azt, hogy sose eszek borsót vagy babot vagy lencsét. De, talán egy évben 2-3 alkalommal. És nem fajtánként. De még az is beleférne, feltételezve, hogy egészséges vagyok, hisz a legnagyobb gondot a szaponin okozza esetükben, ami áteresztő bélszindrómán keresztül autoimmun betegségeket okozhat. A kérdés a mérték. Hiszem, hogy emellett nagyon sok pozitív tulajdonsága van a hüvelyeseknek, ami miatt egy teljesen egészséges, túlsúllyal nem küzdő ember időnként fogyaszthatja.

A másik, aki azt hiszi, hogy attól, hogy paleo szerint táplálkozik, ehet amennyit akar. Nos, nem. A kalória az kalória paleoban is. Paleo mellett is lehet hízni.

Sőt, van egy harmadik kategória is. Aki azt hiszi, hogy nem lesz semmi gond, minden csodás lesz, ha szimplán lecseréli a sima pékárukat, kenyeret és társait, vagy a tésztaféléket paleo sütikékre és kenyerekre. Ez ismét nem fog működni, hisz a magoknak magas a kalóriatartalmuk. Ha korábban zabált az illető, és ezt most se fejezi be, és okkal-ok nélkül csak eszik, akkor hízni fog.

És van a másik nagy csoport, akinél más miatt adódik gond. Vannak, akik rejtetten betegek. Azaz még nem jelentek meg a betegség tünetei, kivizsgáláson se vesz részt, hisz minek, az orvos csak elhajtaná.

Aztán elkezdi a paleot. Nem fokozatosan, hanem becsülettel egyik napról a másikra. (Ilyen is van és olyan is. ) Ekkor a szervezete hirtelen sokkal kevesebb CH-t kap és sokkal kevesebb jódot. A paleo alapanyagok jellemzően alacsony vagy közepes CH szinttel bírnak, hozzáadott jódot nem tartalmaznak, míg a feldolgozott élelmiszerek CH-ja jellemzően magasabb a sok hozzáadott cukortól, mely sok esetben ízfokozóként funkcionál, illetve szinte mindenbe tesznek vmilyen gabonaszármazékot is, amiktől lényegesen magasabb CH szintűek ezek az élelmiszerek. Másrészről a túlzott sózással a jódbevitel is sokkal magasabb a kelleténél.

A CH és jódbevitel drasztikus csökkenése egy normál esetben nem jelent gondot. De vannak esetek, amikor igen. Ilyenkor a pajzsmirigy megmakkan és mindenféle betegséget generál. A pajzsmirigy többféle hormonnal áll összefüggésben, így az inzulinért is felel. Ekkor szokott gyakran kibukni, hogy valakinek inzulinrezisztenciája van. Ha nem kezd el fogyni és normál mennyiséget eszik, nem eszi agyba főbe a gyümiket és magokat és a belőlük készült kajákat és a zsírt se kilószám nyomja befelé, de nem fogy, akkor jó eséllyel inzulinrezisztenciával küzd.

De nem a paleo miatt lesz beteg az illető, hanem a korábbi "mérgezés" miatt.

Ilyenkor egy módosított paleot javasolt követni, amiben mondjuk kicsit több jód és CH kerül bevitelre. CH-ból olyan 160-170 g környékét szokták ajánlani. Ha erre sikerül beállnia az illetőnek, akkor idővel, fokozatosan lehet csökkenteni az adagot, figyelve, hogy milyen változások történnek, ha történnek.

Olyan érdekes, hogy ha azt mondom, clean eating, az emberek nem kezdenek cirádákba. Akkor elgondolkodnak és esetleg el is ismerik, hogy a másik képes volt váltani. De a paleo szó sajnos elég negatívan cseng sokak számára.

A másik érdekesség, hogy sokan azt hiszik, hogy mi fényen élünk, no meg algán, esetleg tofun. Hát nem. Rengeteg féle ételt lehet készíteni a rendelkezésre álló nyers alapanyagokból: zöldségekből, gyümikből, húsból, halból, tojásból és magokból.

De akármit is eszünk, a mérték mindig lényeg. A túlevést a testünk bünteti.

Hozzáteszem, hogy a harcosok étrendje is javarészt ezekkel az alapanyagokkal működik.

A paleo mellett megvalósítható az intermittent fasting is, ami a harcosok étrendjére hasonlít. 16 óra "böjt", azaz nem evés, 8 órás evés időszak. Ezt azok a sportolók alkalmazzák, akik izomtömeget akarnak növelni anélkül, hogy zsírt is magukra pakolnának. (Persze, nem ez az egyetlen módszer, de ez is létezik: LeanGain). Egy normál diéta, életmód mellett ez a 16/8 sokaknak nehezen működne, mert a folyamatos CH terhelés miatt az inzulinszint folyton fel és le ingadozik, ami éhségérzetet indukál. A paleo mellett, ha kellően kevés CH bevitel társul picit több zsírbevitelhez, akkor simán megoldható, hogy az inzulinszint nem fog hullámvasutat játszani. Persze más oka is van, hogy működik, de azt most nem ecsetelem.

Szóval működik, de ezt is ésszel, odafigyeléssel kell csinálni. Mint oly sok mindent.”


Hella, itt is köszönöm, hogy megoszthattam a gondolataidat! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése