2013. augusztus 15., csütörtök

Kardio? Aerob?

"Először ezt célszerű tisztázni, mert az aerob edzés ugyan hasonlít egyéb mozgásformákra, de határozott célja van, és másképp műödik, mint a szóbeszédben vele állandóan összekevert kardio edzés. A mozgásforma hasonló: gyaloglás, laza futás, biciklizés mind lehet aerob edzés. A különbség az intenzitásban van, ami legkönnyebben a pulzusszámmal mérhető: a kardio edzés magasabb intezitást feltételez...
 
 
 
Az aerob edzés célja legfőképpen a zsír bontása. Erre azért képes, mert ez a fajta edzés nagy oxigénfelvételel járó (ahogy a neve is mutatja), monoton fizikai munka. Az izmaink közben kis terhelést kapnak, szinergikusan működnek, kiegészítik egymás munkáját, kihasználják a lendületet. Nincs komoly izommunka, és az is eloszlik: ezáltal a glikogén-glikolízis energiarendszerünk  alig működik, tehát nem használjuk energiaforrásként az izmokban tárolt szénhidrátokat, a glikogént.
 
Az aerob edzés akkor jó, ha csekély a közben végzett izommunka. Ha érezzük, hogy valamely izmunk bedurran, az nem valami jó jel - könnyű ilyenkor az adott izomból veszíteni, mert ott "felesleges" izommunkát végezünk. Nem lehet tehát fekvőtámasszal aerobozni, de lábtológéppel sem, hiába menne egy órán keresztül, szinte biztos, hogy intenzív izommunka lenne az eredménye, mert a mozdulat túlságosan egy izomcsoportra koncentrálódik, és a terhelés nem oszlik el.. Az aerob edzés mindig a lábak munkáján alapul, de igénybe veszi az egész testet. 
 
 
Kardio edzéssel ellenben nem lehet zsírt veszteni úgy, ahogy mi szeretnénk. A kardio edzés intenzívebb, több energiát használ el, de fokozott az izommunka is, így a zsírból felhasznált energia aránya jóval csekélyebb. Diétás, kalóramegvont időszakban a regenerációt hátráltatni pihenőidőben végzett izommunkával (kardio edzéssel) legtöbbeknek nem éppen jó ötlet...
 
A zsírvesztéshez az ideális a diéta a súlyzós edzés és az aerob edzés kombinációja. A diéta a legfontosabb természetesen, ez alapozza meg a zsívesztést: a súlyzós edzés segít megőrizni az izmokat, hogy ne izomtömeget veszítsünk és ez határozza meg testünk alakját. Az aerob edzés pedig közvetlenül a zsír anyagcseréjét célozza meg, tehát segít a zsírt elhasználni." (Forrás és teljes cikk itt.)
 
Kovi bácsi szerint röviden:
 
"Aerob edzés = gyaloglás, kocogás, futás, bicikli, ellipszis, lépcsőzőgép, úszás, a lényeg hogy megállás nélkül és állandó, magas pulzussal."
 
Vagy ahogy A. megfogalmazta:
 
"A kardiónál magas pulzusszámon dolgozol, az aerobnál pedig nem annyira. Mind kettő jó a szív és érrendszere. De az aerob edzést alacsony intenzitású kardió edzésnek is szokták hívni. Szal az intenzitás a különbség."
 
Olvasásra ajánlom még:
 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése