2013. június 3., hétfő

Orvosi zsálya

 

kép

A növény leírása:

Az ajakosvirágúak (Labiatae) családjába tartozik, Dél-Európa karsztjain tömegesen termő, hazánkban termesztett, bokros, illatos félcserje.

Mi van benne?

Rendkívül sok hatóanyagot tartalmaz: illóolajat, cserzőanyagokat (rozmaringsavat, oleánolsavat), diterpéneket (karnozolt), flavonoidokat (szalvigenint, luteolint).
Az illóolaja tartalmaz tujont, kámfort, borneolt, eukaliptolt, linaloolt.

Mire jó?

Számtalan hatóanyagának köszönhetően rendkívül széles körben, a legkülönbözőbb bántalmakra alkalmazható. A zsálya gyulladás- és izzadáscsökkentő hatással rendelkezik. Ismeretes a verejtékképződést szabályozó hatása is. Ajánlják fogínygyulladás, száj- és garatnyálkahártya-gyulladás ellen öblögető szerként. Légzőszervi megbetegedésekre a zsálya az egyik legjobb gyógynövény.
Belsőleg történő használata felfúvódás, emésztési zavarok kezelésére ajánlott.
A levelek rovarcsípések és kisebb duzzanatok kezelésére alkalmasak, ha a sérült felületet bedörzsöljük a levél nedvével. (forrás)

A zsálya nemcsak hasznos gyógynövény, hanem pompás fűszer is. A rozmaringhoz és a kakukkfűhöz hasonlóan a zsálya is erősen antioxidáns hatású anyagokat tartalmaz amelyek lassítjk a hús megromlását. Más fűszerekkel használva érdekes ízt ad az ételnek. Fűszerezhetjük vele a zsíros húsételeket, de azok körítéseit is. A kacsa-, liba-, pulyka-, vadhúsok, hústöltelékek, máj, főtt és sült halak, pástétomok, sajtok, főtt tészták ízesítésére is kiváló. (forrás)
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése