2013. április 3., szerda

Szénhidrát és szénhidrátbevitel

"A szervezet legfontosabb energia forrása. Az agy és az izmok elsődleges energia szolgáltatója. Ezért van az ha diétázunk, -azaz mininél kevesebb szénhidrátot fogyasztunk- érezzük úgy, hogy nincs erőnk és szar a kedvünk. A diéta első pár napját pontosan ezért iszonyat nehéz kibírni, mert a testünktől elvonjuk a szénhidrátot, arról már nem is beszélve hogy akaraterő meg kitartás nem nagyon van 25 fölött. Szervezetünk követeli a szénhidrátot mert energiára van szüksége a testünk működtetéséhez. Ha nem kapja meg tőlünk, megszerzi magának. Ekkor kezdi el bontani a testzsírunkat, amiből fedezi a szükségleteit. Energia szükségletünk 60%-át szénhidrátok fedezik, az izomzatunknak pl. naponta 300 g szénhidrátra van szüksége. Ezenkívül a szénhidrátok is építik a vázrendszerünket, részt vesznek az immunanyagok előállításában, a véralvadás gátlásban, a csont képzésben, de fontos szerepe van az anyagcsere folyamatokban is, amit a bevitel mértékével a leginkább szabályozhatunk. Ahhoz, hogy az anyagcserénk optimális legyen, vércukorszintünket reggel normális szintre kell emelnünk, melyet egész nap tartanunk kéne. Mert azzal, hogy a szénhidrát bevitelt több kisebb étkezésre elosztjuk, (napi 5) szabályozzuk az inzulin elválasztásunkat, és itt megérkeztünk egy kibebaszott fontos részhez.
 
Az inzulin olyan erős hormon, amely lelassíthatja és leállíthatja a zsírégetést. Az inzulin egy anyagcsere szabályozó hormon, amely segít a cukor, és a szénhidrátok felhasználásában. Fő funkciója a rohadéknak, hogy a felesleges szénhidrátokat zsírrá alakítja. Magyarul ha ész nélkül zabálunk, rengeteg szénhidrátot juttatva ezzel a testünkbe, a vércukorszintünk az egekbe szökik, az inzulin szétpörög és alakítja át zsírrá a cukrot és a szénhidrátot, majd raktározza el testzsírként a szervezetünkben. A cukor a csoki a legnagyobb ellenség. Több cukor, több inzulin több káros anyag, több SZDSZ. Minél kevésbé lesz ingadozó a vércukorszintünk, annál kisebb az esély az elhízásra.
 
Ajánlott napi bevitel. gyerekeknél 3-9 éves korig, 16g/kg. 10-17 éves korig , 13g/kg. 18-tól felfelé 5,5g/kg. Azaz ha veszünk egy 30 éves felnőtt embert, aki mondjuk 78 kg akkor 78 x 5,5g tehát neki egy nap 430 g szénhidrátot kell bevinnie. Aztán persze innen mindenki úgy szinezi ahogy akarja, vagy ahogy diétázik, mármint felnőtt korban. Gyerekeknél tartsuk be az ajánlott napi adagot.
 
Beviteli forrás. Zöldségek minden mennyiségben, a klasszikus csapat saláta, paprika, paradicsom, uborka, hagyma stb. NATÚR müzli és gabonapehely, tehát nem müzli csokival, meg fahéjjal, televerve mindenféle szárított aszalt szarral. A Sparban kapható natúr müzli, és gabonapehely, nagyon jó. Rozs, barna,, tönköly kenyér, barna rizs, puffasztott rizs és búza, dió. Sokat gondolkoztam, hogy leírjam-e, mert félek ebbe fogtok kapaszkodni, de ha ezen csúszik el, akkor nyugodtan ugorjatok ki az ablakon. 80% fölötti kakaó tartalmú étcsokoládé, heti 1x max 5 kocka. Tartsátok be ha lehet, de ez csak egy opció nem muszáj ilyet enni. Direkt a végére hagytam a gyümölcsöket, mert óriási különbség van gyömülcs és gyümölcs között. Gyümölcs cukor tartalmuk miatt elsősorban. Amit kifejezetten ajánlok, az alma, narancs, sárgabarack. Amit csak simán ajánlok, az eper, őszibarack, málna, és esetleg banán a reggeli órákban. Ami ezenkívül van, azt diéta alatt, de leginkább mindig el kéne kerülni. Különösen nagy szemét a szőlő, szilva, körte, cseresznye, mogyoró, és minden aszalt gyümölcs." (Forrás és teljes cikk: itt.)
 
"Szénhidrátbevitel (1g = 4Kcal) A étkezések 55%-a szénhidrát kell hogy legyen 1817 kcal 55%-a azaz, 1000Kcal ami 250g szénhidrát." (Forrás: itt.)
 
 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése