2012. szeptember 2., vasárnap

A tortilla

Télen magam sütöm (recept hamarosan), de nyáron boltban veszem. Amilyen ritkán eszem, belefér. Praktikus, gyors az elkészítése is, hideg-meleg ételeket egyaránt lehet belőle készíteni. Nagyobb boltokban kapható.

(szendvicsfutar.hu)
 
"A tortilla tekercs percek alatt, egyszerűen elkészíthető snack jellegű étel. A “modern” tortilla tekercs valójában egy szendvics fajta. Lényege, hogy tortilla lapot megtöltünk tetszés szerinti szendvics hozzávalókkal, feltekerjük és tálaljuk. Előnye, hogy ízlés szerinti hozzávalókkal előre elkészíthető, akár nagyobb mennyiségben is, vagy közvetlenül a fogyasztása előtt pár perc alatt elkészíthető..
A tortilla tekercsek egyszerű “hideg” változatai semmilyen konyhai szaktudást nem igényelnek. A konyhakész tortilla (általában két méretben) nagyobb élelmiszerüzletekben megvásárolható, de akár házilag is elkészíthető. A tortilla tekercs egészben, vagy kettévágva, esetleg vastagabb szeletekre vágva dekoratívan tálalható. Mivel szinte mindent készen megvásárolhatunk hozzá, csak az összeállítás a feladat. Íme néhány hasznos tortilla tekercs tipp!
 
(parentia.hu)
 

Hozzávalók
 • Alapvetően szükségünk van tortilla lapokra, továbbá szendvicstöltelékre. Tortilla lap házilag is készíthető, amit le lehet fagyasztani, és a mélyhőtőből kivéve egyből fel lehet melegíteni serpenyőben.
 • Jellemzően valamilyen krémmel kenjük meg először a tortillát, ami lehet: ízesített vagy natúr krémsajt, pikáns túrókrém, zöldségpüré, pesto, egyéb szendvicskrém, stb.
 • Erre kerülhet hozzávalóként szeletelt (esetleg egyéb módon aprított) felvágott, sajt, sült hús, mini húsgombóc, sokféle zöldség (friss, sült, grillezett, konzerv), saláta, aprított zöldfűszer, egyszerű saláták, stb.
 • Nagyon jól passzol a tortilla tekercsekhez a szendvicskrémen kívül is valamilyen (alapvetően hideg) mártás vagy szósz.
 • Valójában nincs is szükség konkrét receptekre, a fantáziánkra és a hűtőszekrényünk tartalmára is bízhatjuk magunkat tortilla tekercs készítésénél. A hozzávalókat illetően alakíthatunk is egy-egy recepten annak függvényében, hogy épp mi van kéznél, vagy mit szeretünk inkább fogyasztani.
 

 

(fuszereslelek.blog.hu)
 
 
Elkészítés és tálalás
 • A tortillára kenjük néhány milliméter vastagon a kiválasztott szendvicskrémet. Erre helyezzük a további hozzávalókat.
 • Ne vigyük túlzásba a mennyiséget, gondoljunk arra, hogy bele is kell majd harapni, vagy fel kell vágni! A tortillákat ne kenjük és fedjük be teljesen, csak kb. 2/3 részig, így a feltekerésnél nem jön ki a töltelék (ha mégis, szedjük le).
 • A kész tortillát vagy fogyasszuk azonnal, vagy fogyasztásig csomagoljuk be és tegyük hűtőszekrénybe.
 • Ha elkészítés után az egész tekercset alufóliába csomagoljuk, az alufóliába csomagolt tortilla tekercs kettévágásánál a csomag közepén 2 centiméteres csíkban szedjük le a fóliát (tekerjük le). Ezen a részen ketté tudjuk vágni a tortillát, és a két vége mégis az alufóliában marad. Így könnyebben meg lehet fogni és enni.
 • Ha egész tortillát azonnal és kényelmesen kívánunk fogyasztani, hajtsuk be a tortilla egyik szélét (ez lesz az alja) és így tekerjük fel. A másik (nyitott) végén szépen látható a töltelék.
 • Ha egy tálba vagy tálcára rendezve kívánjuk tálalni a kettévágott tortillákat, érdemes az alsó végét fóliába becsomagolni (ha hamarosan fogyasztjuk szalvéta is megteszi.)
 • Kettévághatjuk a töltött tortillát egyenesen, de ferdén is. Előbbi esetben az egyenes véget csomagoljuk be és kerüljön alulra, másik esetben épp fordítva. Így a tálalás is látványos lesz.
 
 
 
Egyéb tippek
 • Fejenként minimum 1 db tortillával számoljunk. Ez persze függ attól is, hogy önálló ételként, vagy büfé, parti keretében csak falatként fogyasztjuk.
 • A tortilla tekercs kiválóan alkalmas partikra, házibulikra, gyerekzsúrra, de piknikre is, mivel jól bírja a szállítást, tárolást.
 • A tortilla tekercs további előnye, hogy a hozzávalók előkészítésével mindenki maga is elkészítheti a kedvenc változatát. Előnye továbbá az is, hogy kezdők, gyerekek is elkészíthetik.
 • Tortilla tekercset langyos változatban is készíthetünk, pl. zöldségkrémmel és sült hússal, rántottával, stb. Ebben az esetben a tortilla lapot is melegítsük meg serpenyőben. Mikróban felmelegíthető.
 • A tortilla tekercsre gyakran használják a tortilla wrap elnevezést is. Megjegyezzük, hogy wrap készítéséhez használhatunk tortilla helyett palacsintát, omlettet, lapos lepénykenyeret is."
(Forrás: tutitippek.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése