Mivel nem vagyok már mai csirke, simán emlékszem gyermekkorom karácsonyaira, amikor még ritkaságszámba ment a narancs és a banán. Akkoriban hetekkel az ünnep előtt a boltban fel kellett iratni, mennyi banánt vagy narancsot kérsz karácsonyra, olyan volt ez, mint valami tiltott szer, amihez csak titokban lehet hozzájutni. És nem volt ám kilószámra! Óriási öröm volt, ha a fa latt az ajándékok mellett volt 1-1 bankó vagy nari :) Ma már hihetetlennek tűnik, pedig ez így volt (600 éve). Ma pedig szinte bármelyik boltban kapható, és gyakran olcsóbb a magyar almánál (no komment).
Én speciel imádom. A kedvencem a húsos rostú, nem túl lédús, aminek a hártyáját le lehet venni teljesen. De szó se róla, megeszem bármelyiket. Már ha van. És persze már ha épp jóval olcsóbb mint az aktuális hazai idénygyümölcs.
G. pár éve narancslekvárt készített. Én sose tenném, olyan macerás, pedig a lekvár!!! Életemben nem ettem olyan finomat! Biztosan belefőzte a szívét, a lelkét, a szeretetét, szerintem ettől olyan finomak igazán a saját készítésű lekvárok.
És hoztam egy kis cikket is a narancsról:
"A narancs hatása szervezetünkre
Ma
már egész évben kapható ez a szuper C-vitamin bomba, amely átsegít minket a
megfázásos időszakon.
A narancsban minden meg van
ahhoz, hogy szeressük, már a színe is csábító és lelket melengető. Íze édes,
lédús, és zamatos, így nem hiába hogy kicsik és nagyon egyaránt rajonganak
érte.
Ám a narancs amellett hogy egy
finom gyümölcs még nagyon egészséges is. Egyik fő jó tulajdonsága a magas
C-vitamin tartalma, ami köztudott, hogy télen a megfázásos időszakban az egyik
legfontosabb vitamin. A fogyókúra idején is sokat ehetünk belőle, mert édes íze
máris feldob minket, de gyorsan csillapítja éhségünket, és mivel kalória szegény
is szinte bármennyit elfogyaszthatunk belőle.
A benne található vitaminok és
ásványi anyagok hatására vírusölő és baktériumölő szerként is működik, valamint
antioxidáns és van benne gyümölcssav. Tisztíja a vérünket, a vesénket, gyorsítja
az emésztést mivel igen magas a rost tartalma, és májunkra is jó hatással van.
Található benne karotin, akár csak a sárgarépában, ebből állítja elő a növény az
a vitamint.
A B vitamin tartalma segít
leküzdeni a fáradtságot, és erősíti az idegrendszerünket. Ha fáj a fekünk,
levertek, vagy rosszkedvűek vagyunk együnk meg két-három narancsot máris érezni
fogjuk pozitív hatását.
A narancsot érdemes hetente
rendszeresen fogyasztani nyersen vagy gyümölcssalátába keverve, de készíthetünk
mi magunk is narancslevet. A frissen facsart narancslevet hígítsuk fel
ásványvízzel, és igyuk meg éhgyomorra vagy étkezés előtt. A narancs mellé
iktassuk be étkezésein közé az almát, a citromot, vagy a mandarint is, így egész
télen pótoljuk a vitaminokat és ásványi anyagokat szervezetünk
számára.
A narancsot még bőrünk szépsége
érdekében is felhasználhatjuk, keverjük össze mézzel vagy túróval, vigyük, fel
arcunkra majd 20 perc után langyos vízzel mossuk le
bőrünket."
(Forrás: noinetcafe.hu)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése