"Srí Lankáról származik, de termesztik Brazíliában, Indiában, Jamaikában, Kínában és többfelé a trópusokon. A fahéj az ókorban az egyik legfontosabb fűszer volt. Kétszikű, a babérfélék családjába tartozó fa. A fiatal ágak lehántolt kérgét használjuk fűszernek és ebből készül az illóolaja. Sajátos, kellemes illata és íze van. A fahéj illóolajat a babérfélék családjába tartozó ceyloni fahéjfa belső kérgéből és a kínai kasszia fahéjfa hámozatlan kérgéből víz- vagy vízgőz-desztillációval nyerik ki. A kérgek mellett a fahéjfák leveleiből és leveles hajtásvégeiből is állítanak elő illóolajat.
Gyógyító hatása
Belsőleg emésztőrendszeri panaszok (étvágytalanság, puffadás stb.) kezelésében aromás- és gyomorerősítő, valamint szélhajtó-görcsoldó kivonatok hatóanyagaként hasznosítják. A fahéj tartalmaz antioxidánsokat. Segíti a vírusok, baktériumok és gombák elpusztítását. A fahéj fertőtlenítő hatóanyagokat tartalmaz, ezért gyakran használják a gyomor-bél csatorna fertőzései és légúti fertőzések ellen. Kitűnő zsírégető, fokozza a vérkeringést, csökkenti a vér koleszterinszintjét valamint a vércukorszintet, ezáltal elűzi a farkaséhséget is. Az Egyesült Államokban végeztek kutatást a fahéj és 2-es típusú cukorbetegség, illetve a koleszterin szint kapcsolatának feltárására. A vizsgálat nem várt sikert hozott a betegek életében. A 40 napon át rendszeres fahéj tartalmú tabletta szedésének köszönhetően a vérben lévő triglicerid és a glükóz, illetve a káros LDL koleszterin szint egyaránt közel 30 százalékkal csökkent a résztvevők körében.
Használata külsőleg:
- Öblögetés: jó összehúzó hatású, légúti fertőzéseknél vírus ellenes hatású.
- Fogíny vérzésre: 2 dl langyos vízbe 1 csepp fahéj, 1-2 csepp menta. Nagyon jó bele még 1 csepp kakukkfű, de annak ízét és illatát nem mindenki szereti. Öblögetés előtt nagyon alaposan keverjük össze. Ez a keverék gargarizáláshoz is jó torokfájás vagy rekedtség esetén.
- Szájvíz készítésére: fogmosás utáni öblögetéshez keverjen el 1 pohár langyos vízben 1-2 csepp fahéj illóolajat!
- Inhalálás: Oldja a légúti görcsöket, ezért köhögésre, nehéz légzésre jó hatással van. Illata idegerősítő.
- Párologtatás: (aromalámpával) Meghűlés esetén gyulladásgátló szer. Antimikrobális, csíraölő, légúti megbetegedéseknél és megelőzésre: 2-3 csepp ánizs, 3-4 csepp eukaliptusz, 3-4 csepp menta, 4-5 csepp narancs, 2-3 csepp szantálfa és 1-2 csepp fahéj. Legyengült, depressziós állapotok esetén hangulatjavító, továbbá roboráló hatású készítmények összetevőjeként is felhasználják.
- Nyugtató keverékben: 1 csepp bazsalikom, 2 csepp citromfű, 1 csepp fahéj, 2 csepp geránium, 2 csepp jázmin, 3-4 csepp narancs vagy mandarin párologtatni, (fürdőbe vagy masszázshoz is alkalmazható).
- Masszázs: hűléses megbetegedés esetén, krém formájában a légutak tisztításához, gyerekeknek: 10 ml jól felszívódó krémbe 2 csepp ánizs, 1 csepp eukaliptusz, 1 csepp fahéj, 1 csepp menta, a mellkast és a hátat bekenni vele éjszakára. Izom- és izületi mozgásszervi problémáknál maszázs krémbe, vagy olajba a vérellátást javító hatása van, vérbőséget okoz a bőrben. Keveset használjunk, mert csípheti a bőrt és kipirosodhat tőle. Fürdő készítésénél is oldjuk fel jól a tejben.
- Fürdő: megfázás ellen, frissítő hatású, ha 1 kád vízhez legfeljebb 5 csepp, gyermekeknek legfeljebb 1 csepp, evőkanálnyi mézben, tejben vagy tejszínben elkevert fahéj illóolajat. Orvosi javaslattal hüvely-, húgyúti- és lázzal járó trópusi fertőzések kezelésénél antimikrobiális hatású.
Figyelem!
A fahéjkéreg illóolaj nem toxikus, közepesen irritálja a nyálkahártyát. Erősen érzékenyítő, nem fototoxikus. Nem alkalmazható 5 éves kor alatti gyermekeknél, várandóság idején, valamint fahéj- és/vagy perubalzsam allergia esetén. Hosszantartó használata érzékeny bőr esetén bőrpír kialakulását okozhatja.
Fűszer
A fahéj darabosan és őrölve is kapható. Mindenki saját szájíze szerint ízesítheti és használhatja. Általában a darabos fahéjat gyümölcslevesekbe, gyümölcsmártásokba, valamint forralt borba, teába szokták használni. Ezzel szemben az őrölt változatát elsősorban süteményekhez használják. Porcukorral összekeverve az őrölt fahéj kiváló tejbegríz, tejberizs meghintésére.
Hozzávalók: 3 tojás, 10 dkg nádcukor, 1 cs. vaniliás cukor, 25 dkg liszt, 1 teáskanál szódabikarbóna, 3 mokkáskanál fahéj, 3 alma. Elkészítés: A tojást és a cukrokat összekeverjük,majd beletesszük a lisztet-szódabikarbónát-fahéjat,ezt is összekeverjük. Lereszeljük az almát és rögtön bele is tesszük az előbb készített masszába és géppel jól összekeverjük. Tepsit kivajazzuk és beleöntjük, majd lassú tűzön megsütjük A sütés ideje: kb. 40 perc."
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése