Ha naponta ötször étkezem, a következő módom állítom össze a napi étrendemet:
A kalkulátorok és saját Rodler táblázat féle számításaim alapján a számomra ideális napi kalóriabevitel 1652 kcal (kalóriadeficitben, mivel szeretnék fogyni), de tapasztalataim alapján 1355-1400 kcal. Mivel fogytam, az újraszámolt értékek:)
170-175 g CH, 110-115 g fehérje, 26 g zsír.
Cél:
- továbbra is a tartós fogyás
- először továbbra is a zsírszázalékom csökknetése
- továbbra is az életmódváltás (azt hiszem, ebben nagyon jól haladok:)
- továbbra sem a kg-ra való fogyás a cél, legjobb visszajelzés a tükör és a nadrág (no meg a pasik :))
Amit használok a napi étrend megtervezéséhez:
- kalóriatáblázatok (a kedvencek közé elmentettem a leghasználhatóbbakat, de van az általam leggyakrabban fogyasztott ételekről, alapanyagaikról jegyzet az étkezési naplómban is)
- Lulu, a mérlegem (tudom javasolni a "cup"-ot is, épp tegnap láttam a tecsóban, ezek különböző méretű mérőkék (asszem mérőpohár a hivatalos anyakönyvezett neve), ha kitapasztalod, melyikbe hány gramm anyag fér, jó alternatíva lehet, persze nem grammra pontos)
- az étkezési naplóm (a korábban említett spirálfüzet)
- számológép (az én agyam nem reál-agy...)
- és nagyon jó kajaötleteket találni a neten, blogokban!
Mindezt leírni sokkal több időt vesz igénybe, mint egy napi étrendet összeállítani! :))
Általában egy hétre előre tervezek (a bevásárlás miatt is jobb ez), de van, hogy egy napra előre, vagy este vagy reggel.
1. verzió:
Ha a napi össz kalóriádat egyenlően elosztod 5 részre, és délután-este kevesebb a szénhidrát és a zsír, nagy bakot szerintem nem lőhetsz:
(1400 kcal esetén:)
reggeli: 280 kcal
tízórai: 280 kcal
ebéd: 280 kcal
uzsonna: 280 kcal
vacsora: 280 kcal.
Tapasztalatom alapján ezen annyit finomítok, hogy a tízórai és a vacsora valamivel kevesebb a többi javára. De ez nem szentírás, és a napi teljes bevitel számít. Sok helyen olvastam, hogy a tízórai és az uzsonna legyen kevesebb. Nálam ez függ attól is, hogy dolgozom-e vagy szabin vagyok, és hogy mikor van az edzés.
Reggeli: 350 kcal körül/ szénhidráttal, zsírral, fehérjével/ nekem nagyon bejön a zabkása.
Tízórai: 100-150 kcal körül/ főleg szénhidrát/ általában gyümölcs.
Ebéd: 450-500 kcal körül/ közepes szénhidráttartalmat javasolnak a szakik és magas fehérjetartalmat/ aki szereti a húst, annak mákja van, én meg trükközhetek :)
Uzsonna: 250 kcal körül/ ideális lenne a magas fehérjetartalom és kevés szénhidrát, erre figyelek is.
Vacsora: 100-150 kcal körül/ nekem az válik be, ha itt nincs már vagy nagyon minimális a szénhidrát.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése