2021. május 2., vasárnap

Egy csésze kávé és annak tanulságai

kép


Egy csoport diákról szól, akik nagy karriert futottak be, és arra gondoltak, hogy felkeresik egyetemi tanárukat. El is mentek hozzá, beszélgetni kezdtek, és nagyon hamar panaszkodásba csapott át a beszélgetés. Panaszkodtak a stresszes élethelyzetükről, és a munkájukról.

A tanár úr kávét kínált vendégeinek. Kiment a konyhába, elkészítette a kávét és behozott sokféle bögrét, voltak közöttük márkás, drága bögrék, voltak üvegből készült, voltak műanyag bögrék. Bevitte a kávét, letette a bögréket, és azt mondta, szolgáljátok ki magatokat! Mindenki magához vette a saját maga által megtöltött kávésbögrét. S ezután azt mondta, hogy most pedig nézzétek meg, hogy mit tettetek! Megfigyeltétek-e, hogy minden szép és értékes bögre elfogyott? Hátra hagytátok az olcsó, műanyag csészéket. Ha már mindannyiótoknak az természetes, hogy mindenből a legjobbat kívánjátok magatoknak, akkor vegyétek észre, hogy ez a problémáitok és a stresszeteknek a forrása is.
Amit valójában mindenki akar az a kávé, nem pedig a csésze, de ti tudatosan a jobb csészékre vadásztatok, és azt néztétek közben, hogy ki-ki közületek, melyiket veszi el, nem akartatok lemaradni egymástól. Tételezzük fel, hogy az élet a kávé, és a munkahelyek, a pénz és a társadalmi pozíció pedig a csésze.
Ezek mindössze csak eszközök az élethez, de az élet minőségét nem változtatják meg. Néha azzal, hogy csak a csészére figyelünk, elmulasztjuk élvezni a benne lévő kávét.

Tehát, barátaim, ne engedjétek, hogy a csészék irányítsanak, a kávét élvezzétek helyette!

1 megjegyzés: