Már kétszer készítettem el, mindkétszer isteni finom lett, nagy sikert aratott. Az elsőt csak megkóstoltam, a másodikból csak egy falatot ettem: az "rendelésre" készült, az első nagy sikere után. Töltöttem mákkal is próbaképpen, úgy is nagyon finom :) (Amint megtalálom a saját fotót róla, felteszem.)
Hozzávalók 4 főre:
A tésztához:
- 30 dkg liszt (felesben használtam CH csökkentett és durum lisztet)
- 1,5 tk só
- 1,5 dkg élesztő
- 8 dkg lágy vaj
- 2 ek tökmag (ezt kihagytam, mert nem volt itthon)
- 1 tojás
- 0,5 d tej
- 1 tk cukor (xillitet használtam).
- 1 ek olaj (ezt nem használtam)
- 1 tojássárga
- 14 dkg füstölt sonka
- 1 főtt tojás
- fél közepes fej vöröshagyma
- 1 kis csokor petrezselyemzöld
- 1/2 kaliforniai paprika (piros húsú) (sima piros színű paprikát használtam)
- 1 ek ecetes torma
- 1 tojássárga
- 1 ek tejföl
- 1 mk őrölt bors
- 1 mk só
- 1 ek olaj.
Elkészítés:
- Az élesztőt a langyos cukros tejben felfuttatjuk.
- A lisztet a puha vajjal az élesztős tejjel, a tojással és 1 dl langyos vízzel (amiben a sót elkeverjük) jól kidolgozzuk és meleg helyen kétszeresére kelesztjük.
- A tökmagot szárazon felmelegített serpenyőben megpirítjuk, majd felaprózzuk.
- Míg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket:
- A sonkát ledaráljuk (én csak apró kockákra vágtam éles késsel).
- A hagymát felkockázzuk és az olajon megdinszteljük.
- A petrezselymet apróra vágjuk, a paprikát és a főtt tojást felkockázzuk.
- A sonkához adjuk a hagymát, petrezselymet, paprikát és a főtt tojást. Sóval, borssal és a tormával ízesítjük. A tojással és a tejföllel pedig lazítjuk, az egészet alaposan összedolgozzuk.
- A megkelt tésztát átgyúrjuk, és beledolgozzuk a tökmagot. Kb. 30 x 30 cm-es lapra nyújtjuk, amit 4 x 4 db négyeztre vágunk.
- A tésztalapok közepére tölteléket halmozunk és a négy sarkát összecsípve gombócokat formálunk belőlük.
- Kiolajozott tepsibe sorakoztatjuk a bucikat, a tetejüket megkenjük az olajjal elkevert tojássárgával (én csak tojisárgáját használtam).
- 200 fokra előmelegített sütőben (alul-felül álláson) kb. 35-40 perc alatt szép pirosra sütjük. (A sütőm totál hagyományos, így rá kellett nézni többször, kábé 35 perc alatt sült meg.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése