2012. szeptember 3., hétfő

Recept: Sonkás-tökmagos buci

Már kétszer készítettem el, mindkétszer isteni finom lett, nagy sikert aratott. Az elsőt csak megkóstoltam, a másodikból csak egy falatot ettem: az "rendelésre" készült, az első nagy sikere után. Töltöttem mákkal is próbaképpen, úgy is nagyon finom :) (Amint megtalálom a saját fotót róla, felteszem.)
 
 
 
Hozzávalók 4 főre:
A tésztához:
  • 30 dkg liszt (felesben használtam CH csökkentett és durum lisztet)
  • 1,5 tk só
  • 1,5 dkg élesztő
  • 8 dkg lágy vaj
  • 2 ek tökmag (ezt kihagytam, mert nem volt itthon)
  • 1 tojás
  • 0,5 d tej
  • 1 tk cukor (xillitet használtam).
A kenéshez:
  • 1 ek olaj (ezt nem használtam)
  • 1 tojássárga
A töltelékhez:
  • 14 dkg füstölt sonka
  • 1 főtt tojás
  • fél közepes fej vöröshagyma
  • 1 kis csokor petrezselyemzöld
  • 1/2 kaliforniai paprika (piros húsú) (sima piros színű paprikát használtam)
  • 1 ek ecetes torma
  • 1 tojássárga
  • 1 ek tejföl
  • 1 mk őrölt bors
  • 1 mk só
  • 1 ek olaj.
Elkészítés:
  1. Az élesztőt a langyos cukros tejben felfuttatjuk.
  2. A lisztet a puha vajjal az élesztős tejjel, a tojással és 1 dl langyos vízzel (amiben a sót elkeverjük) jól kidolgozzuk és meleg helyen kétszeresére kelesztjük.
  3. A tökmagot szárazon felmelegített serpenyőben megpirítjuk, majd felaprózzuk.
  4. Míg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket:
  5. A sonkát ledaráljuk (én csak apró kockákra vágtam éles késsel).
  6. A hagymát felkockázzuk és az olajon megdinszteljük.
  7. A petrezselymet apróra vágjuk, a paprikát és a főtt tojást felkockázzuk.
  8. A sonkához adjuk a hagymát, petrezselymet, paprikát és a főtt tojást. Sóval, borssal és a tormával ízesítjük. A tojással és a tejföllel pedig lazítjuk, az egészet alaposan összedolgozzuk.
  9. A megkelt tésztát átgyúrjuk, és beledolgozzuk a tökmagot. Kb. 30 x 30 cm-es lapra nyújtjuk, amit 4 x 4 db négyeztre vágunk.
  10. A tésztalapok közepére tölteléket halmozunk és a négy sarkát összecsípve gombócokat formálunk belőlük.
  11. Kiolajozott tepsibe sorakoztatjuk a bucikat, a tetejüket megkenjük az olajjal elkevert tojássárgával (én csak tojisárgáját használtam).
  12. 200 fokra előmelegített sütőben (alul-felül álláson) kb. 35-40 perc alatt szép pirosra sütjük. (A sütőm totál hagyományos, így rá kellett nézni többször, kábé 35 perc alatt sült meg.)
Forrás: Nosalty.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése