2017. július 13., csütörtök

Nyaralás szervezésSok éve már, hogy Mohácson élek, ha jól emlékszem, 2011 óta jönnek a húgom gyerekei minden évben nyáron pár napra hozzám nyaralni. M., M., P., én leginkább ez a felállás, így kerek. P. ovis volt még, amikor először itt nyaralt, M. kisiskolás. Ma P. felsős, M. pedig elvégezte a gimnázium első évfolyamát. Repül az idő...Ami igazán hatalmas változás az első nyaraláshoz képest: M. azóta cukorbeteg lett. Inzulinos. Ez kívülről egyszerűnek hangzik: kapja az inzulint és ugyanúgy él, mint bárki más. Csakhogy ez nem így van. Nem megyek ebbe bele, ez egy veszélyes és bonyolult dolog akkor is, ha az ember nem lihegi túl. Erre készülni kell, a mindennemű lehetséges és bekövetkező velejáróival pedig számolni kell. Ezért is kezdődött a szervezés már hónapokkal ezelőtt.
1. Anyagiak

Nagyon tudatosan és nagyon keményen spóroltam idén azért (is), hogy a kis nyaralásba csempészhető legyen egy-két igazi, nem mindennapi ÉLMÉNY. Tehát pontosan tudom, mekkora keret áll rendelkezésre, ehhez tartanom kell magam. Készpénzben gondolkodom, így nem érhet meglepetésként, ha bárhol nem lehet kp-zel fizetni, vagy ha nem működik a terminál.2. Időpont

Több hónapja ezzel kezdődött igazán a szervezés, mikor kezdődik a nyári szünet, ki hogy végez a munkával, mikorra lehet szabit kérni, milyen más, kötött programjai vannak a gyerekeknek. Amikor végre született egy lehetséges időpont a kezdésre, még a gyerekek apukájával is egyeztetni kellett, mert hogy közbeesik az apás hétvége. 15-én kezdés. Hurrá!

3. A nyaralás típusa

Megvolt az időpont, akkor megszületett a döntés: hol, mikor lesznek a helyszínek. Ekkor lehetett szállást foglalni. Most mindegyik helyszín önellátó, úgyhogy a kajálást kellett ehhez megszervezni.


4. Hogy mindenkinek jó legyen

Na ilyen nagyon ritkán van, de jó előre megkérdeztem a gyerekeket, milyen dolgokat csinálnának szívesen, ezekből ügyesen lehet majd a helyszíneken válogatni, de semmi nem kötelező, semmi nincs lefixálva és agyontervezve, konkrétan két fix helyszín van 2 fix programmal, a többi meg majd alakul.

5. Tájékozódás

Jöhetett a böngészés a neten, minden helyszínről: mi van a közelben, van-e park, túrahely, étterem, csónakázási/biciklizési (...) lehetőség, strand (csúszdaparkkal); belépő árak, távolság (benzinre is bizonyos keret áll rendelkezésre)... Felírtam az orvosi elérhetőségeket, fogorvost, ügyeletet...

6. Reális elvárások

Avagy konkrétan mit tegyen az ember, ha két kamasszal megy nyaralni? Két olyan helyszínen lesz a szállás, ahol se a gyerekek, se a felnőttek még nem aludtak. Nem exkluzív, de különleges. Emellett biztosan lesz strand, sok más élmény. A kamaszoknak sokszor "semmi nem tetszik", de ha ez így lenne, én eldöntöttem: nem fogok ezen problémázni. Én jól fogom magam érezni. Az, hogy ők hogy érzik magukat, az pedig elsősorban rajtuk múlik. Szóval az a reális elvárásom, hogy nincs elvárásom.7. Izgalomfokozás

Idén sem tudják a gyerekek, hova megyünk. Pedig lyukas az oldaluk. De majd csak a nyaralás első napján tudják meg. Persze icipici infókat, körülírásokat már csepegtettünk, de semmi konkrétumot. Annyit tudnak, hogy "van a helyszín nevében z betű", lesz víz, és valami, ami Harry Potter filmbe illő. Juj, még nekem is izgi!

8. Háttér

A gyerkőcök Siófokon nyaraltak anyukájukkal, onnan Hőgyészre mentek a nagyihoz, én onnan hozom majd el őket szombaton. Anyuval is egyeztetni kellett, mert mindig onnan hozom el a gyerekek ágyneműjét, törölközőt, ilyesmit, mivel nekem egyszemélyes a háztartásom. Ő iratott fel receptre Algopyrint és Calcimusc-ot is (minden eshetőségre). És a mohácsi nyaralás után Hőgyészre viszem vissza a gyerekeket.

M-val nagyjából megbeszéltük, mikor hol leszünk, mi az, amit mjd össze kell csomagolnunk.

A húgommal már jó előre leegyeztettük a legfontosabbat: legyen inzulin, stix M-nak felírva, kiváltva, elhozva. Ez életbevágó, minden mást be tudunk szerezni, el tudunk intézni, ha kell.9. Diab háttér

Habár negyedik éve cukorbeteg M., azért ma tartottam a húgommal egy diab konzultációt telefonon az alap dolgokról. Evés, mikor mennyi CH (szénhidrát), vércukor mérés mikor, ha esti hipo van (hypoglikémia, életveszélyesen alacsony vércukorszint), ha éjjel vércukrot kell mérni, hipoellátás; magas érték (hyperglikémia) esetén... Azt mondta a húgom, "hiszen levitted már egy barlangba is!". Igaz. És nem is akarom a dolgot túllihegni, de azért biztos, ami biztos. 

10. Helyszín

Az egyik helyszín Mohács, alvás nálam. Nagy az albérletem, a hátsó szobát nem használom, így az "a gyerekeké". Mivel tavaly voltak itt utoljára, minden kacatomat abba a szobába pakoltam, ma el kellett pakoljam az egy év alatt összehordott cuccost, lepakoltam az ágyakról, csináltam helyet, oda gyűjtöttem a labdákat, szóval a szoba "kiadó".


11. Lassan kezdődik

Ma a gyerekekkel is telefonon megbeszéltük, hogy mikor megyek értük és meddig tart a buli. A programra kíváncsiak nagyon, de azt majd szombaton. Mert bizony két nap múlva megyek értük, és kezdődik az idei kaland.


2 megjegyzés: