2016. október 24., hétfő

Maradok a kaptafánál

Találtam egy cikket, ami a "divatdiétákat" vizsgálja. (Teljes cikk itt.) Csak az elejét olvastam el.


"A zsírdús diéták:

E diéta típusok jellemzői, hogy a zsiradékban gazdag ételeket és élelmiszereket részesítik előnyben a radikális szénhidrát megszorítás mellett. Az étrend napi 55-65%- ban tartalmaz zsiradékot, míg szénhidrátot körülbelül 20%-ban, amely az egészséges táplálkozás irányelvei alapján nagyon alacsony. A hosszú távú szénhidrát megszorítás megbetegedéshez vezethet, mivel elengedhetetlen a megfelelő agyi működéshez és az energiatermeléshez. Ha a szervezetünk nem részesül megfelelő szénhidrát ellátásban, akkor a szükséges energiát a saját zsírtartalékaiból kell előállítania. A felhasználás során a zsírokból ketonok keletkeznek, amelyek a vérben felhalmozódva ketózist váltanak ki. Ez gondolkodászavarhoz, levertséghez, csontbetegséghez, valamint veseproblémához vezethet. Az alacsony szénhidrát tartalom mellett a rostfogyasztás sem kielégítő, amely felveti a bélrendszeri daganatok kialakulásának az esélyét.

A trigliceridek nem csak a táplálékkal felvett zsírok, hanem a testünket alkotó zsírszövetek alkotórészei is. A szervezetünkre a legkedvezőtlenebb hatással a telített zsírsavak vannak, melyeknek a hosszú távú fogyasztása II-es típusú cukorbetegséghez és a máj elzsírosodásához vezethet. A túlzott telített zsírsav bevitel a hypertriglyceridaemia és a hypercholeszterinaemia rizikó faktora is. A magas triglicerid és koleszterin szint egyaránt hozzájárulhat az érelmeszesedés, szív- és érrendszeri betegségek, valamit a metabolikus szindróma kialakulásához. A magas triglicerid szint nagy kockázatot jelenet a hasnyálmirigy gyulladás kifejlődésében.

A kúra által elért esetleges súlycsökkenést az váltja ki, hogy rövidtávon a testünkből több víz csökkent, mint zsír."

Nem szeretnék vitába szállni senkivel, mindig is az volt a véleményem, hogy mindenki úgy él, ahogy akar, mindenki úgy étkezzen, ahogy szeretne, mindenki egye azt, ami számára a legjobb. A cikk íróját ismerem az internetről, szuper edzés videói vannak, a blogon is írtam róla motivációt. Ez a pár sorom nem ellene szól.

Jómagam azért nem írok "szakcikkeket", mert nem vagyok szakember. Sem orvos, sem dietetikus. Csupán a saját tapasztalataimról írok. Viszont nem írok arról, amiről keveset tudok, amiről nincs tapasztalatom, mert akkor ilyesmi bekezdések születnének. Az egy dolog, hogy az aláhúzott mondatok nyelvtani helytelenségük miatt értelmetlenek. De hogy például ketogén étrendben a rostfogyasztás sem kielégítő? És már megint a koleszterin...? Nem linkelem be a tökéletes laboreredményemet. ;)

Nem is konkrétan erről a cikkről van szó, hanem ennek az olvasása kapcsán jutott eszembe, hogy az interneten, tévében, újságokban (...) található információkat -mindegy, milyen témáról van szó- alaposan meg kell szűrni. És nem árt utánajárni, kutatni, mélyebbre ásni. Esetleg olyas valakivel felvenni a kapcsolatot, akinek tapasztalata van az adott dologban, aki kutatott a témában, aki érdemben hozzá tud szólni. Én pedig suszter vagyok, továbbra is maradok a kaptafánál.


Megtalálsz a Facebookon is: Boszorkánykonyha

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése