2016. január 2., szombat

Borban gőzölt lazac cayenne mártással, petrezselymes csicsókakrokettel, vajban párolt zöldségekkel





Hozzávalók:

A halhoz:

# 1 szelet lazac filé # kevés olívaolaj # fél dl vörösbor.

A mártáshoz:

# kb. 2 ek vaj # 1 tojás sárgája # 1 ek hideg víz # só # pár csepp citromlé # cayenne bors

A zöldséghez:

# 3-4 brokkoli rózsa # 1 marék bébirépa # kb 1 tk aprított petrezselyem # 1 mk vaj # só

A kroketthez:

# kb 150g csicsóka # só # 1 tojás # 2 ek szezámmagliszt # 1 ek lenmagliszt # 2 ek kókuszreszelék # kb 1 ek aprított petrezselyem # 2-3 ek zsír


Elkészítés:

# A csicsókát meghámozzuk, daraboljuk, enyhén sós vízben puhára főzzük.
# A vizet leöntjük, villával összetörjük, belekeverjük a petrezselymet, sózzuk ízlés szerint.
# Egy serpenyőben alacsony hőfokon kicsit "sütjük", hogy a fölösleges folyadékból minél több elpárologjon belőle.
# Közben két tányért veszünk elő. Az egyikbe beleütjük a tojást, villával felverjük. A másikba összekeverjük a szezámmaglisztet, a lenmaglisztet a kókuszreszelékkel.
# A serpenyőt levesszük a tűzről.
# A masszát két részre osztjuk, mindegyiket először a lisztes keverékbe tesszük (egyenként), krokettet formálunk, innen áttesszük a tojásba, egy villa segítségével mindenhol beborítjuk a tojással, majd vissza a lisztes keverékbe. Félretesszük.

# A brokkolihoz vizet forralunk, a lobogó, enyhén sós vízbe tesszük a rózsákat, 2-3 perc alatt al dentére, azaz haraphatóra főzzük, majd a vizet leöntjük.
# Egy serpenyőben vajat olvasztunk, beletesszük a brokkolit és a (konzerv) bébirépát, lassú tűzön, lefedve, néha megkeverve átpároljuk. A végén hozzáadjuk a petrezselymet és elkeverjük vele.

# A (kiolvadt) lazacot kevés olívaolajon egy serpenyőbe tesszük, mindkét oldalán 1-2 percig átsütjük.

# És egy másik serpenyőben a zsíron aranybarnára sütjük közben a krokettet.

Ez idő alatt elkészítjük a mártást.

# Kis lábosban vajat olvasztunk (nem főzünk, ne legyen túl forró, inkább közben néha vegyük le a tűzről), amibe belecsorgatjuk a sóval és az 1 ek hideg vízzel elkevert tojássárgáját (a hőfok ne legyen túl sok, mert összeugrik a sárgája) és folyamatosan keverjük kis habverővel, amíg besűrűsödik. Majd hozzácsepegtetjük a citromlevet, megszórjuk cayenne borssal (folyamatos keverés közben), ha kell, utánasózunk.

# Ekkor a lazac már majdnem kész. Most a serpenyőbe öntünk kb. fél dl vörösbort, lefedjük. 1-2 perc alatt a bor átgőzöli a lazacot.

Az ételt tányérra tesszük, a lazacot leöntjük a szósszal és azonnal tálaljuk.


Megtalálsz a Facebookon is: Boszorkánykonyha

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése