2014. szeptember 24., szerda

Motiváció

Camilla Pedersen egy évvel ezelőtt majdnem végzetes kerékpáros-balesetet szenvedett, kómába került, de sikeresen felépült, hovatovább a hétvégén megnyerte a hosszútávú triatlon-világbajnokságot a kínai Vejhajban (Weihai).
Pedersen 5 óra 43 perc 31 másodperc alatt teljesítette a 4 kilométer úszásból, 120 kilométer kerékpározásból és 30 kilométer futásból álló távot. A dán triatlonos biciklizte a legjobb időt, ebben a számban vette át a vezetést, a futásban pedig már könnyen megőrizte az előnyét. Több mint négy perccel verte a második helyen befutó finn Kaisa Lehtonent.
Pedersenről kevesen hitték, hogy már idén világbajnok lesz, miután tavaly szeptemberben, edzés közben bukott – az útra szaladó gyerekek miatt hirtelen manővereket kellett tennie – , és még az is kérdéses volt, hogy egyáltalán életben marad-e. Koponyatörést szenvedett és belső vérzése volt, hogy életét megmentsék, 19 napig tartották mesterséges kómában. A fejsérülésén kívül eltört az egyik combcsontja, kulcscsontja és bordája is.
Miután állapota stabil lett, az orvosai még akkor sem jósoltak neki nagy jövőt: „Amikor felébredtem, ágyban feküdtem, majd kerekes székbe ültettek. A doktorok azt mondták, a hátralevő életemet kerekes székben kell töltenem az agysérülésem miatt. Amikor kimondták ezt, akkor kezdődött az én harcom. Egy hétig tartott, mire lábra tudtam állni, aztán minden nap újra és újra megpróbáltam. Minden nap, minden órájában, percében és másodpercében küzdöttem. Sosem mutattam ki a családomnak vagy a barátaimnak, milyen kemény az, hogy visszakapják a Camillájukat" – emlékezett vissza egy interjújában.
539790 641326982579322 1666286789 n
Fotó: Facebook / Camilla Pedersen
Miután visszajött a kómából, már akkor is a triatlonra gondolt, októberben a klasszikus hawaii ironmanen akart indulni. Azt mondta, balesete előtt élete formájában volt, amit az is bizonyított, hogy 2013-ban Európa-bajnok lett hosszútávon. Januárban újra elkezdett edzeni, de nagyon mélyről kellett visszajönnie, kilenc kiló izmot veszített, a tétlenség és gyógyszerei miatt a csontjai is meglágyultak, ezért sem végezhetett futóedzéseket.
Hiába volt romokban, egy pillanatig sem gondolta, hogy ne triatlonozzon versenyszerűen. Óriási munkabírása és akarata hihetetlen gyorsan a csúcsra juttatta. Áprilisban indult először versenyen, és meglepetésre meg is nyerte a fuerteventurai féltávú ironmant, de azért még őt is meglepte, hogy a világbajnokságon is győzni tudott.
„Nem gondoltam volna, hogy már mostanra ilyen messzire jutok. Azt sejtettem, hogy visszatérek, de nem ezen a szinten, ahol most vagyok" – nyilatkozta győzelme után.
1504017 679419508770069 1448325785 n
Fotó: Facebook / Camilla Pedersen  forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése