2014. július 31., csütörtök

Esti, megjegyzéses


A húgom és köztem nem egészen másfél év a különbség. Bevallom őszintén: elég kegyetlen és zsarnok nagy testvér voltam gyerekkorunkban, aztán ahogy benőtt a fejem lágya, ez megváltozott.  És valami egészen szoros égi kötelék köt össze minket. Mindketten tudjuk, hogy feltétel nélkül számíthatunk egymásra szó szerint jóban és rosszban. Sokszor érzem -fizikailag is, lelkileg is-, amit érez, tudom, hogy vidám vagy szomorú. Álmodtuk már egyszerre ugyanazt. És amikor a gyerekeit szülte, nekem is fájdalmaim voltak, több száz kilométerre tőle.

A gyerekeit egyszerűen imádom. Csuda lény mindkettő. Ritkán találkozunk sajnos és nagyon szeretünk együtt lenni. Szeretnek jönni Mohácsra, az első -G-ral közös- nyaralásunk szerintem mindannyiunknak meghatározó és maradandó élmény marad.

Régen "csak" programokat kellett nekik szervezni a nyaralásra, és volt is mindenféle: strandolások, motorcsónakozás, kirándulás, cseppkőbarlang, vízimalom látogatás, gólyamúzeum Kölkeden és még sorolhatnám.

M. tavaly cukorbeteg lett. 1-es típusú, inzulinos, hirtelen, azonnal. Így tavaly kimaradt a nyaralás. Idén viszont, jövő héten, jöhet a két lurkó pár napra nyaralni, aminek mindannyian nagyon örülünk! P. fényevő, M. cukorbeteg, én ketogén étrenden vagyok. És G. is velünk lesz, aki szintén nem teljesen hagyományosan eszik. 

A programok megszervezése előtt itt a lista, ami az elsődleges és legfontosabb:

- fél 7-kor inzulin, mérés, ha a vc (vércukor) 10 alatt, reggeli 7-kor, 50g CH, ha a vc 10 felett, reggeli 7-kor
- 9.30-kor első tízórai, 15g CH
- 11-kor második tízórai, 10g gyors felszívódású CH
- 12-kor inzulin, mérés, ha a vc 10 alatti, ebéd 12.30-kor, 60g CH, ha a vc 10 feletti, ebéd 13.00-kor
- 15.00-kor mérés, 10-es vc alatt 15g CH
- 16.00-kor mérés, 10-es vc alatt 10g CH
- 18.00-kor inzulin, mérés, ha a vc 10 alatt, vacsora 18.30-kor, ha a vc 10 felett, vacsora 19.00-kor, 50g CH...

És mindez akkor lesz így, ha minden rendben lesz. És miért ne lenne?

Szóval hálát adok az égnek minden testi és lelki gondomért, mert a cukorbetegségnél mindez sokkal jobb/elviselhetőbb!

A listát bemagolom, bár M. rettentő okos gyerek és profi módon kezeli magát. A húgom megtanít előtte mérni, mert ha nem jók az értékek, éjjel-hajnalban is mérni kell az alvó gyereknél. Ezután jön az étkezések megszervezése és a főzés. Mert bizony egy cukorbeteg gyerekkel nem lehet még egy menüre sem csak úgy beülni, itt minden gramm szénhidrát számít. Aztán jöhet a program megszervezése. Sok mozgással, mert a cukorbetegségnél ez kiemelten fontos (vércukor stabilizáló hatása miatt).

Juj, nagyon várom már a jövő hetet, sok dolog miatt. Izgi lesz, az egyszer biztos! :)

2 megjegyzés:

  1. Nyugi,minden rendben lesz.M profi,ja és ő nem izgul-ha gáz is van-erre vagy ott Te!Ha mozgás van...nincs gond a cukorral..és persze csábító büféasztalok mellett jobb nem elmenni...ennyi a titok.Jó nyaraltatást!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem ez főpróba lesz diabetesből, de ennek is egyszer meg kell lennie :-) M. pedig tényleg vérprofi a dologban, Mozgás lesz, egy fürdőzős napot biztosan beiktatunk :-)

      Törlés